En Sıcak Konular

'Ortadoğu'daki gelişmeleri izliyoruz'

26 Şubat 2011 14:46 tsi
'Ortadoğu'daki gelişmeleri izliyoruz' Başbakan Erdoğan'ın Rheinische Post'a demeci: 'Bölgede özellikle kalıcı bir istikrar ve demokrasi sağlanmasını istiyoruz. Türkiye, başından beri bunu açıkça ifade etmiştir.'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Ortadoğu bölgesi ile ortak bir tarihi ve kültürü paylaştığı için gelişmeleri çok yakından izlediğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Alman "Rheinische Post" gazetesine verdiği demecinde, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin Müslüman bir ülke olarak Arap dünyasında oynayabileceği rolün sorulması üzerine "Türkiye, bu bölge ile ortak bir tarihi ve kültürü paylaştığı için tabii ki gelişmeleri çok yakından izliyor. Bölgede özellikle kalıcı bir istikrar ve demokrasi sağlanmasını istiyoruz. Türkiye, başından beri bunu açıkça ifade etmiştir. Halkın haklı beklentilerinin dikkate alınması ve bu sürecin şiddete başvurulmadan devam etmesi çok önemli. Sonuçta kalıcı bir istikrar, barışın ve halkın refahının ve güvenliğinin güvence altına alınmasıyla sağlanabilir. Bu da sadece insanların temel ve özgürlük haklarına saygı duyulmasıyla mümkün olabilir."

Uluslararası basında Türkiye'nin Arap ülkeleri için bir model olup olamayacağının tartışıldığına işaret eden Erdoğan, "Türkiye'nin, Arap ülkeleri için bir model olmaktan öte bir ilham kaynağı olabileceğine inandığını, bu ülkeler ile her ne kadar komşu olsa ve ortak tarih, kültür ve gelenekleri de paylaşsa, her ülkenin toplumsal oluşumunun farklılıklar gösterdiğini, bu nedenle belirli bir modelin tüm bölge ülkeleri için kullanılabileceğini beklemenin gerçekçi olmayacağını" ifade etti.

Türkiye'nin bölge ülkelerini reform çabalarında destekleyeceğini ve tecrübelerini bu ülkelerle paylaşacağını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin demokrasi, modernlik ve İslamiyet'in birlikte olabileceğini gösterdiğini ve Avrupa'nın bir parçası olarak birçok Batılı örgüte üye olduğunu, aynı zamanda Ortadoğu ülkeleri ile köklü kültürel, dini ve tarihi bağları bulunduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin AB üyelik sürecini de büyük bir kararlılıkla sürdürdüğünü, AB Komisyonu'nun 2010 İlerleme Raporunda da bunun onaylandığını belirterek, "AB üyelik müzakereleri sadece siyasi nedenlerle yavaşlatılıyor. Bu durgunluğun sebebi bizim reformlarda ilerleme sağlamamış olmamız değildir" dedi.

Türkiye'nin diğer bazı AB adayı ülkelere göre ayrımcılığa uğradığını söylediğinin hatırlatılması üzerine de Erdoğan, şunları söyledi: "Üyelik sürecinin şu ana kadarki gidişatı bir ayrımcılık intibası yaratıyor. Bazen, hiçbir AB perspektifi olmayan ülkelerle bile bir tutuluyoruz. Bunun en iyi örneğini vize politikasında görüyoruz. AB ülkeleri Türk vatandaşları için sıkı vize kuralları uygularken, henüz üye adayı statüsüne bile sahip olmayan bazı Balkan ülkelerinin vatandaşları vizeden muaf tutuluyor."

Politik düşüncelerden dolayı üyelik müzakerelerinde 18 fasılda hiçbir ilerleme sağlanamadığına dikkati çeken Erdoğan, bugüne kadar hiçbir üye adayı ülkenin önüne bu kadar fazla siyasi engel konulmadığını, halbuki AB'nin Türkiye'yi teşvik edici bir tutum sergilemesi gerektiğini kaydetti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile "imtiyazlı ortaklık" önerisi konusunda hala konuşup konuşmadığının sorulması üzerine de Erdoğan, imtiyazlı ortaklığın AB tüzüğünde yer almadığını, müzakerelerin tam üyelik hedefiyle sürdürüldüğünü belirterek, imtiyazlı ortaklık deyiminin Almanya dışındaki diğer bazı ülkelerde de kullanıldığını, bu deyimin söz konusu ülkelerdeki iç politikada kullanılmak üzere geliştirildiğine inandığını söyledi.

Türkiye'nin stratejik öneminin AB için günden güne arttığını, Merkel'in de mevcut anlaşmalara sadık kalınması yönünde bir politika izlediğini ifade eden Erdoğan, "Ancak bu halkımız için yeterli değil. Türk halkının beklentisi, Almanya'nın önceki CDU yönetimlerinde de olduğu gibi üyelik müzakerelerinde AB içinde öncü bir rol üstlenmesi" dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin hiçbir bölgeye sırt çevirmediğini, çok yönlü bir dış politika izlediğini belirterek, ağırlıklı olarak İslam ülkelerinin ziyaret edildiği şeklindeki intibaların da yanlış olduğunu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ziyaretlerinin yüzde 57'sini Avrupa ülkelerine ve Kuzey Amerika'ya, yüzde 27'sini Ortadoğu ve yüzde 17'sini de Asya ülkelerine yaptığını söyledi.

Almanya'da yaşayan Türklerin topluma uyumu konusuna da değinen Erdoğan, Türk kökenli Alman vatandaşlarının kendi kültürlerini ve adetlerini korumasını istediklerini belirterek, Fransa ve Hollanda gibi bazı Avrupa ülkelerinde insanların çifte vatandaş olabildiğine dikkati çekti.

Bir ülkede yaşayan göçmenlerin kendi dil ve kültürlerini koruma hakkına sahip olduğunun uluslararası hukukta da yer aldığına işaret eden Erdoğan, bunun sonucu olarak göçmen kökenli insanlardan kendi dil ve kültürlerinden vazgeçmesinin istenilmesinin uluslararası hukuka aykırı düşeceğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: "Almanya'daki Türklerin uyumunda yanlış olan şey, Alman makamların Türklerin görüş, beklenti ve ihtiyaçlarını dikkate almaması oldu. Alman makamları bugüne kadar bile Türkiye'deki yetkili mercilerin görüşlerini dikkate almıyor. Başarılı bir uyum için Alman makamlarının gelecekte tek taraflı davranmamasını, Türk göçmenler, Türk sivil toplum kuruluşları ve Türk hükümeti ile işbirliği yapmasını gerekli görüyorum."

A.A.



Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,828 µs