En Sıcak Konular

Kritik askerî üslerin bilgileri sızdı mı?

26 Şubat 2011 10:39 tsi
Kritik askerî üslerin bilgileri sızdı mı? Ülkenin güvenliğine ilişkin kritik projeleri yurtdışına satan casusluk ve şantaj çetesinin, askeri birliklerin gizli sırlarını da yabancılara pazarladığı ortaya çıktı.

Çete üyeleri, TSK'ya ait savaş uçaklarının apron, bakım atölyeleri ve hangar görüntüleri ile Erdek Deniz Üs Komutanlığı'nın krokileri ve İzmir Hava Radar Komutanlığı'nın fotoğraflarını toplamış.

Mahkemenin kabul ettiği 'askerî casusluk, fuhuş ve şantaj' iddianamesinde yer alan vatana ihanet belgeleri gündemdeki yerini koruyor. Örgütün yöneticisi olmakla suçlanan emekli Albay İbrahim Sezer'in evinde bulunan DVD'deki dokümanlar, çetenin en stratejik kurumlara kadar sızdığını gözler önüne seriyor. Savunma sanayiinin kritik projelerini yabancı servislere satan örgüt, TSK'ya ait savaş uçaklarının apron, bakım atölyeleri ve hangarlardaki görüntülerini de tek tek toplamış. Erdek Deniz Üs Komutanlığı'nın kroki ve fotoğraflarını ise Cemhan Katar tarafından temin edilip İbrahim Sezer'e gönderilmiş. İzmir Hava Radar Komutanlığı'na ait görüntü ve 36 adet fotoğraf konusunda Genelkurmay'ın savcılığa gönderdiği yazı, ülke güvenliğinin nasıl tehlikeye atıldığını gösteriyor: "Ele geçen bazı fotoğraf ve videolar, radara düzenlenebilecek saldırı ya da sabotajlara yönelik keşif bilgisi sağlayacak niteliktedir."

Örgütün yöneticisi olmakla suçlanan ve 172 yıla kadar hapsi istenen emekli Albay İbrahim Sezer'in Kadıköy'deki evinde yapılan aramada el konulan DVD'de yer alan ve sanıklardan Ebru Nilhan Bozkurt tarafından oluşturulduğu anlaşılan 'Ebru Nilhan' isimli klasörde, 'Topel görüntü' başlığıyla 6 adet video dosyası olduğu aktarılıyor. Bu dosyalarda TSK'ya ait savaş ve nakliye uçaklarının apronda park edilmiş haldeyken gizlice çekilmiş görüntüleri ile uçak bakım atölyeleri ve uçak hangarlarına ait görüntülerin bulunduğu belirtiliyor. Söz konusu video dosyasındaki görüntülerin, 'açıklanması yasaklanan ve niteliği itibarıyla gizli kalması gereken' görüntüler olduğunun tespit edildiği ifade ediliyor. 'Topel görüntü-önemliii' adlı metin belgesinde, "Tüm saha sorumluları Haziran 2010 sonuna kadar birliklerden önemli yerlerin görüntülerini kamera kaydı yaparak, kuryeler aracılığıyla bana ulaştırsın, görüntülere açıklayıcı not eklemeyi unutmayın. Gerekli cihazları Erkan Demir'den temin edebilirsiniz.'' ifadesi dikkat çekiyor. İddianamede, söz konusu talimatın Zeki Metsen tarafından verildiği tespiti yer alıyor. 'Topel görüntü' adlı klasördeki görüntülerin sanık Ebru Nilhan Bozkurt'a bağlı hareket eden kişiler tarafından gizli bir şekilde çekildiği ve daha sonra Bozkurt tarafından örgüt yöneticisi Zeki Mesten'e teslim edildiği belirtiliyor. Mesten'in de bu verileri İbrahim Sezer'e gönderdiğinin anlaşıldığı aktarıldı.

İddianamede, şüpheli Emrah Küçükakça'dan ele geçirilen hard diskteki 'akademi' isimli klasörde bulunan 'cdl/fotos' adlı dosyada, İzmir Hava Radar Komutanlığı'na ait toplam 36 adet fotoğraf olduğunun görüldüğü belirtiliyor. Bu fotoğraflardan 8'inin radara düzenlenebilecek saldırı ve sabotajlara yönelik keşif bilgisi sağlayacak nitelikte gizli belge olduğunun bildirildiği kaydediliyor. İddianamede, "Şüphelilerden ele geçirilen bu gizli belgelerle ilgili Genelkurmay Başkanlığı'ndan alınan cevabi yazılarda, belgelerle ilgili gizlilik derecelerinin yanı sıra 'yabancı bir devletin eline geçmesi durumunda yabancı devlete yarar sağlayacak bilgilerden olduğu' özellikle belirtilmiştir. '' ifadeleri yer alıyor.

Üssün fotoğrafları satın alınmış

İddianamede yer alan bilgilere göre casusluk çetesi, Erdek Deniz Üssü'ne ait fotoğrafları da para karşılığında satın almış. Örgüt yöneticisi olarak gösterilen emekli Albay İbrahim Sezer'in evinde yapılan aramada ele geçirilen bir mektupta sanık Cemhan Katar tarafından Albay Sezer'e hitaben yazılan notlar yer alıyor. Notta, "Sezer'ciğim gönderdiğin kız çok işe yaradı, teşekkür ediyorum. Ayrıca Erdek'le ilgili istediğin fotoğrafları da Ozan astsubayla gönderiyorum. Gerekli ödemeyi Ozan'a yapabilirsin..." yazdığı belirlendi. Bu notun hemen yanında yer alan dokümanlarda ise Erdek Deniz Üs Komutanlığı'nda mevcut 10 güvenlik kamerası ve kamera kablo hatlarının işaretlenerek gösterildiği kroki ile Erdek Üs Komutanlığı'nın nizamiyesinin ve dış çevresinin değişik açılardan çekilmiş 13 fotoğrafı bulundu. Cemhan Katar'ın Erdek Mayın Filosu Komutanlığı'nda görevli olduğu belirlendi.

Mutlu Özay / Zaman



Bu haber 1,019 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,127 µs