En Sıcak Konular

Hukukçulardan Birden'e tepki

25 Şubat 2011 18:26 tsi
Danıştay Başkanı Mustafa Birden'in üyelerle gerçekleştirdiği Anıtkabir ziyaretinde yaptığı açıklamaya hukukçulardan tepki geldi...

Danıştay Başkanı Mustafa Birden'in üyelerle yaptığı Anıtkabir ziyaretinde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), yüksek yargıya yaptığı yeni atamaların 'Yargıyı daha bağımsız, tarafsız ve teminatlı statüye taşımadığını, aksine önceki durumundan daha geriye götürdüğünü' iddia etmesi hukukçuların tepkisine neden oldu.

Karadeniz Demokrat Avukatlar Platformu Sözcüsü veTürkiye Barolar Birliği Trabzon Delegesi Avukat Osman Çıtlak ,Danıştay Başkanı Mustafa Birden'in tavrının ve sözlerinin bir hukukçuya yakışmadığı savundu.

Çıtlak, yüksek yargının iş yükünün hafifletilmesi için hem daire sayısının artırılmasının hem de hem de dairelerin iki heyetle çalışması için atamaların zaruri olduğunun altını çizdi.

Danıştay Başkanı Birden'in yüksek yargının sorunlarının çözümü için bundan başka bir formül biliyorsa bunu açıklaması gerektiğine işaret eden Çıtlak, "Hiçbir formül ortaya koymadıkları gibi yapılan hiçbir çalışmayı da kabul etmeyen bir tavır takınıyorlar. Vatandaşın hızlı ve adil yargı beklentisine bu şekilde çözüm üretmek mümkün değildir." dedi.

Yüksek yargıya atamaları yapılan hakimlerin hepsinin birinci sınıf hakimler olduğuna işaret eden Çıtlak, şöyle devam etti: "HSYK kendi kafasına göre kanunsuz, kuralsız atama yapmamıştır. Atanan isimlerYargıtayve Danıştay'da hakimlik yapma yetkisine haiz insanlardır. Danıştay Başkanı, Yüksek yargıya yapılan bu atamaların neresinin yargı bağımsızlığını engellediğinin gerekçesini de ortaya koymalıdır.

Anıtkabir'e çıkarak hukuki olmayan sebeplerle ve siyasi itirazlar ortaya koymak bir hukukçuya yakışmamaktadır. Bir hukukçu hukuki çözül yolları aramalıdır. Yapılan siyasal bir davranıştır. Sayın Birden hukuki değil, siyasi bir tavır sergilemektedir. Artık onun muhatapları hukukçular değil; siyasetçiler olmalıdır."

Karadeniz Demokrat Avukatlar Platformu Rize Sözcüsü ve Rize Barosu eski Başkanı Avukat Harun Mertoğlu, bu tür açıklamaların ataması yapılan hakemlere saygısızlık olduğuna vurgu yaptı.

Yüksek yargıda biriken dosyaların fazlalığına dikkat çeken Mertoğlu, bu dosyaların biran önce karara çıkartılması için yüksek yargıya atama yapılmasının zaruri olduğunu dile getirdi.

Ataması yapılan hakimlerin hepsinin birinci sınıf hakimler olduğunun altını çizen Mertoğlu, "Ataması yapılan bu hukukçuları AK Partiile bağlantılı gösterme gayreti içerisindeler. Bu tavır 15-20 yüksek yargıda görev yapan bu insanlara saygısızlıktır.AK Partihenüz ortada yokken bu hakimler Türk yargısı içerisindeydi." dedi.

Bu tür açıklamaların her şeyden önce yargıya zarar verdiğine dikkat çeken Mertoğlu, buna da en fazla yargı mensuplarının dikkat etmesi gerektiğini dile getirdi.

Emekli Hakim ve Trabzon Barosu Avukatlarından İbrahim Serdaroğlu da Danıştay ve Yargıtay'a yapılan atamalarda hakim teminat ve bağımsızlığına aykırı bir işlem olmadığının altını çizdi. Serdaroğlu, "Çünkü bu atamayı yapanlar da devletin yetiştirdiği birinci sınıf hakimlerdir." dedi.

Yüksek yargıdaki iş yükünden kaynaklanın gecikmenin en fazla halkı mağdur ettiğine dikkat çeken Serdaroğlu, geciken adaletin adalet olmadığını vurguladı. Serdadoğlu, yüksek yargının iş yükünü hafifletmek için yapılan bu atamaların da yargı bağımsızlığını engellediğini söylemenin yanlış olduğunu söyledi.

cihan



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,572 µs