En Sıcak Konular

Gannuşi: Tunus'taki patlama beni şaşrıtmadı

25 Şubat 2011 10:58 tsi
Gannuşi: Tunus'taki patlama beni şaşrıtmadı
'Ennahda'nın liderliğini artık bırakacağını, hükümetin hiçbir yerinde siyasi görev almak istemediğini, bu görevleri yeni kuşakların üstleneceğini' belirten Raşid Gannuşi, ülkesindeki sosyal patlamanın kendisini şaşıtmadığını söyledi.

Tunus'ta, devlet başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin halk hareketiyle devrilmesinin ardından yirmi yıldan fazla süredir yaşadığı sürgünden ülkesine dönen muhalif lider Raşid Gannuşi, bu yıl Ennahda hareketinin liderliğini bırakacağını söyledi.

         
  "TUNUS'TAKİ SOSYAL PATLAMA BENİ ŞAŞIRTMADI"    

Gannuşi, Tunus'taki olayların ve Bin Ali yönetiminin devrilmesinin kendisini "hiç şaşırtmadığını", böyle bir gelişmeyi beklediğini belirtti. Bin Ali yönetimi altında Tunus'taki durumun çok hassas olduğunu kaydeden Gannuşi, devrik devlet başkanının "ülkedeki bütün kapıları kapattığını, reformlara izin vermediğini ve insanları baskı altında tuttuğunu" kaydetti.
 
Gannuşi, Bin Ali'nin "halkı da, ülkeyi de ele geçirdiğini" belirterek, "Böylece, insanlara isyan etmekten başka seçenek bırakmadı" dedi. Raşid Gannuşi, yıllar süren sürgünden sonra ülkesine döndüğü için çok mutlu olduğunu söyledi.
    
"ENNAHDA'NIN LİDERLİĞİNİ BIRAKACAĞIM"
    
Devlet başkanlığına aday olmayacağı açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Ennahda'nın liderliğini artık bırakacağını, hükümetin hiçbir yerinde siyasi görev almak istemediğini, bu görevleri yeni kuşakların üstleneceğini" belirten Gannuşi, "Ennahda hareketinin liderinin de bu yıl toplanacak kongrede seçileceğini" söyledi.

Liderlik için kendisinin desteklediği ya da güçlü aday olup olmadığı sorusu üzerine Gannuşi, "bu görev için birçok aday bulunduğunu, ancak seçimle göreve gelecek liderin kim olacağını bilemeyeceğini" kaydetti.

Kendisinin siyasi kariyerine son vereceğini, ancak Müslüman din adamı olarak başka görevlerini sürdüreceğini belirten Gannuşi, "sadece Tunus'ta değil, dünyanın her yerinde düşüncelerini paylaşmak için çalışmalar yürütmeyi planladığını" söyledi. Gannuşi, Ennahda hareketinin ise ülkede yapılacak ilk seçimlerde yer alacağını ve siyasi mücadelesine devam edeceğini kaydetti.

Raşid Gannuşi, Tunus'taki sahip oldukları destek konusunda tam olarak oran veremeyeceğini, ancak Ennahda'nın Tunus'un bugün en güçlü halk desteği alan muhalefeti olduğunu söyledi.
    
  "TUNUS'TAKİ GEÇİŞ SÜRECİNİN BAŞARILI OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
    
Gannuşi, lideri olduğu Ennahda hareketinin siyasi programı ve yakın gelecekteki takviminin ne olduğu sorusu üzerine, "Tunus'taki geçiş sürecinin başarılı olması için çalışıyoruz" dedi. Tunus'un şu anda geçici hükümetle yönetildiğini belirten Gannuşi, "Programımız, tek partili sistemden çok partili parlamenter sisteme ve demokrasiye geçiş sürecinin başarıyla tamamlanmasıdır. Bu sürecin başarılı olması için çalışıyoruz" diye konuştu.
    
"TÜRKİYE İLE TUNUS ARASINDA ÇOK BENZERLİK VAR"
    
Gannuşi, "Türkiye'yi hangi açılardan başarılı bir model olarak gördüğü" sorusu üzerine Gannuşi, "Türkiye ile Tunus arasında çok benzerlik bulunduğunu" söyledi.

İki ülkenin tarihinde de ortak özellikler bulunduğunu belirten Gannuşi, "Türkiye'nin, 19. yüzyılda İslam ve modernizmin uyumu için bir reformasyon sürecinden geçtiğini", Tunus'un da aynı yüzyılda benzer bir süreç yaşadığını kaydetti. , "AK Parti, bu reform hareketinin bir çeşit devamıdır. Ennahda hareketi de, Tunus'ta İslam ve demokrasi, modernlik arasında uyum sağlamaya dönük sürecin devamını temsil ediyor" diye konuştu.
Türkiye'nin "İslam ve modernizmin başarılı bir sentezi" olduğunu söyleyen Gannuşi, "AK Parti de modern Müslüman yönetimin çok başarılı bir deneyimidir" dedi. Birçok kitabının Türkçeye çevrildiğini, Türkiye'deki İslamcı hareketlere görüşlerinin ve kitaplarının referans olduğunu belirten Gannuşi, "Tunus toplumu da Türkiye'nin uyguladığı modeli örnek alıyor" diye konuştu.
    
"HUMEYNİ BENZETMESİ YANLIŞ"
    
Gannuşi, Batı medyasında çıkan bazı haberlerde kendisinin Ayetullah Humeyni'ye benzetilmesini nasıl karşıladığı ve "radikal İslamcı olduğu" suçlamaları hakkında ne düşündüğü sorusuna karşılık, "bu benzetmelerin hakkında oluşturulan yanlış bir imaj olduğunu" söyledi.

Humeyni'ye benzetilmesinin de yanlış olduğunu belirten Gannuşi, Tunus'un yapısının İran ve Afganistan'dan çok farklı olduğunu, toplumunun da Şii değil Sünni olduğunu vurguladı. İnançları gereği, "İran'daki gibi toplumu imamların yönetmediğini" söyleyen Gannuşi, "Biz demokrasiye inanıyoruz. En yüksek yönetim insanların yönetimidir" diye konuştu.

Gannuşi, "Tunusluların bir bölümünün, Ennahda'nın politikalarına mesafeli ve kaygılı yaklaşmaları" konusunda da, bunun "Bin Ali'nin propagandası ve İslamofobinin bir çeşidi olduğunu" belirtti. slam'ın insan haklarına, demokratik yönetime aykırı olduğu düşüncesinin yanlış olduğunu söyleyen Gannuşi, "kadın ve erkek eşitliğine büyük önem verdiklerini" kaydetti. Gannuşi, kendi parti bürolarında 2, meclislerinde de 4 kadının görev yaptığına işaret ederek, kadınların toplumda ön planda olmalarını engellemediklerini söyledi.

Gannuşi, "alkol yasağı gibi çeşitli yasaklar uygulayacakları" iddialarıyla ilgili olarak da, "Biz vatandaşların istediklerini giymekte ve istediklerini içmekte özgür olmaları gerektiğine inanıyoruz" dedi. Raşid Gannuşi, devrik lider Bin Ali'nin, yirmi yıl boyunca insanlara propaganda yaptığını ve Ennahda'nın insanların gözündeki yerini değiştirdiğini belirtti.
    
  "ARAP DÜNYASININ DEMOKRATİKLEŞMESİ TÜRKİYE'NİN ÇIKARINA"
    
 Raşid Gannuşi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun hafta başında Tunus'a yaptığı ziyaretle ilgili olarak, bu ziyareti memnuniyetle karşıladığını, Davutoğlu'nun "devrimden sonra Tunus'u ziyaret eden ilk dışişleri bakanı" olduğunu ifade etti.
    
"Devrimden sonra Tunus'un geçiş sürecinin başarıyla tamamlanması için Türkiye'nin verdiği desteğin süreceğini düşündüğünü" kaydeden Gannuşi, "Arap dünyasını diktatör rejimlerden demokratik rejimlere geçme yolunda cesaretlendirmenin Türkiye'nin çıkarına" olduğunu söyledi.
    
Gannuşi, Arap dünyasındaki isyan dalgasının "çok sevindirici" olduğunu belirterek, küçük bir ülke olan Tunus halkının, bu değişim sürecini başlattığı için çok gurur duyduğunu kaydetti.

Raşid Gannuşi, ABD'nin de bu süreçten memnun olduğunu, Başkan Barack Obama'nın bizzat, "Tunus ve Mısır'daki olaylardan duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini" söyledi.

Türkiye ziyaretinde İstanbul'a ve belki Ankara'ya gideceğini belirten Gannuşi, İstanbul'un "çok etkileyici ve tarihi önemi büyük bir kent olduğunu" sözlerine ekledi.

AA




Bu haber 972 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,784 µs