En Sıcak Konular

Burkay: Sorunun tek muhatabı Öcalan değil

24 Şubat 2011 21:41 tsi
Sürgündeki sosyalist Kürt şair Kemal Burkay'a göre, Kürt sorununun çözümünde Abdullah Öcalan bir aktör ancak konunun tek muhatabı değil.

Sürgündeki Kürt aydını Kemal Burkay 30 yıl sonra Türkiye'ye dönebileceğinin sinyalini verdi. Burkay'a göre Kürt sorununun çözümünde Öcalan bir aktör ancak konunun tek muhatabı değil.

Yurtdışında sürgünde bulunan yazar ve siyasetçi Kemal Burkay, Banu Güven'in sunduğu Artı programına konuk oldu. Kürt sorunu, demokratik özerklik, PKK ve Abdullah Öcalan üzerine görüşlerini dile getiren Burkay şunları söyledi;

"Aslında yurt dışına çıktığımdan beri dönmeyi düşündüm. Bir 12 Mart’tan sonra dışarı çıktım. 1974’de afla döndüm. 12 Eylül’den önce çıktım. Ancak dönemedim. Belki 2 yıl 3 yıl sonra dönebiliriz umudu vardı ama olmadı. Anayasa değişse de hala devam ediyor. Askerlerden sonra gelen siyasiler de durumu düzeltmedi. 12 Eylül çarkı devam ediyor. Bu sebepten ben ve benim durumumdaki birçok insan dönemedi, ben artık dönmek istiyorum.

Dil konusu Kürt sorununun unsurlarından biri. Bize göre Kürt sorunu çok boyutlu. Yaşadığımız süreci siz de biliyorsunuz. Önce Kürtler yok sayıldı. Sonra kabul edildi. Ancak bu kez de verilecek hak yokmuş gibi davranıldı. Türkiye’nin düze çıkabilmesi için bu sorun çözülmeli. Kürt sorunu şimdi serbest ve yaygınca tartışılıyor. Bu önemli zira son 40 - 50 yıl içinde nelere geldik. 1966’da ben bir yazımdan dolayı tutuklandım. O dönemde Kürt kelimesini bile söyleyemiyorduk.

'KÜRT SORUNUNU İLK TİP SÖYLEDİ'

Türkiye İşçi Partisi ilk kez Kürt sorunu hakkında ‘Kürt halkı ve Kürt sorunu vardır’ dedi ve hakkında kapatma kararı alındı. Artık federasyon isteyenler var ve bu partiler kapatılmadı. TRT Şeş önemli, üniversitelerde Kürt kürsülerinin kurulması önemli. Ancak eğitimde Kürtçe kullanılmazsa o dil ölür. Kürtçe’yi öldürmek isterlerse buna devam etmeliler.

Çok küçük yaşta Türkçe öğrendim ama ana dilim Kürtçe’ydi. Öğretmenlik yaptığım dönemde çocuklara önce Türkçe öğretmeye çalışıyordum. Mesela 'bu nedir' diyerek 'soba' diyordum ve çocuk tekrar ediyordu. Sonra 'sobanın borusu' diyordum yine tekrar ediyordu. Babanın adı ne dediğimde de çocuk 'sobanın borusu' yanıtını veriyordu.

'DİYALOG LAZIM'

PKK ve Abdullah Öcalan, Kürt sorununda bir aktör. Kürt sorunu PKK demek değil ve salt Öcalan ile konuşmakla çözülmez. Öcalan yakalandığı zaman da neler dediğini biliyoruz. ‘Devletin hizmetindeyim, çok pişmanım’ dedi. Bunlar çok talihsiz ifadelerdi. Ben Öcalan’ın serbest bırakılmasını isterdim. Kürt sorunu çözülecekse bunun muhatabı sadece Öcalan değil, Kürt toplumları ve Kürt halkıdır. Diyalog lazım.

'SORUN EŞİTLİKLE ÇÖZÜLÜR'

Öcalanın etkisinde olan kesimin sorunun tam farkında olduğunu sanmıyorum. Dünyada benzer sorunları yaşayan ülkelere bakmak lazım. Bu sorunu ilk yaşayan Türkiye değil. Bu sorun eşitlikle çözülür.

Bizim politikamız değişmedi. Biz geçmişte şiddetten yana değildik, barışçı ve siyasal yöntemleri istiyorduk. Bugün de öyle. PKK öyle değil. Silahla çıktı. Bağımsız Kürdistan istedi ve diğer talepleri yok sayıyordu. Ancak artık bunları savunmuyor. Öcalan önemli ama çok şey söylüyor. İçerden söylediklerini bir süre sonra unutuyoruz artık. Bu ağacı söküp yeniden dikmek bir daha söküp dikmek gibi. Böyle siyaset yapılmaz.

'ÖCALAN KENDİSİNİ PUTLAŞTIRDI'

Öcalan Ortadoğu’da gördüğümüz, bir dönem sosyalist denen ülkelerde gördüğümüz kişiler gibi kendisini putlaştırmış. Sosyalizm bu değildir. Bunlar Ortadoğu’ya özgüdür ve buradaki liderlere özenmek yanlıştır. Kişiyi putlaştırmak bizim yöntemimiz olmamalı. Demokratik şekilde sorunları çözmemiz gerek.

PKK kuruluş sürecini ben değerlendirdim. Bunu tekrarlamak istemem. Ben PKK ve Öcalan’ın yanlışlardan kurtulmasını istedim. Benim söylediklerimi Öcalan farklı şekilde söyledi. 'İlk 3 yıl silah ve yiyeceğimizi devlet verdi' dedi. Bunları defalarca söyledi. Dediğinin anlamı ilk 3 yıl devletten yararlandım sonra kandırdım. Bu kabul edilmez.

'DEVLET KÜRT GRUPLARIN İÇİNE DE SIZDI'

Şu an bir Ergenekon davası vardır. Türkiye’de derin devlet daha doğrusu devlet sol grupların içine de, Kürt grupların içine de sızdı. Kendisine göre yönetti. Öcalan sahneye çıktıktan sonra tüm Kürt gruplarını düşman ilan etti ve savaştı.

Ben de Öcalan düşmanlığı, PKK düşmanlığı yoktur. Biz PKK ile protokal imzaladık, birlikte çalıştık da. Özal döneminde içeride ve dışarıda büyük umutlar vardı ancak PKK bunu devam ettiremedi. Biz artık çözüm istiyoruz.

'ÖNERİMİZ FEDERASYONDUR'

Biz eşitlik temelinde bir çözüm öneriyoruz bu da federasyondur. Dünyada federasyonun farklı çeşitleri vardır. Türkiye’de bir korku var, ülke bölünecek diye. Ülke bölünmemesi için birlikte olmalıyız. Hem Türkler hem de Kürtler düşüncelerini değiştirmeli.

'SİYASETE GİRMEYECEĞİM'

Bugün ben siyasetçi değilim, yurt içine dönünce de bu durumu devam ettireceğim ama görüşlerimi söylerim. Ben barış ve ülkeye demokrasi gelsin istiyorum. Herhangi bir grupta görev almayı düşünmüyorum. Demokratik özerkliğin içini boş buluyorum. Artık ne Kürtleri ne de kişiler kendi kendini oyalamasın."

Kaynak: NTV



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,089 µs