En Sıcak Konular

MÜSİAD vergi reformu istedi

24 Şubat 2011 17:24 tsi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, ekonominin büyümesinde önemli rol oynayan adımların vergi konusunda da atılmasını talep etti. Vardan, "Vergi mümkün olduğunca tabana yayılmalı ve oranlar tekrar ele alınmalı, şim

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören kanunun uygulamalarıyla ilgili detaylar MÜSİAD Genel Merkezi'nde ele alındı. Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci'nin katıldığı toplantıda kanunu değerlendiren MÜSAİD Genel Başkanı Cihad Vardan, "Hepimizin malumu, yeni kanun kamunun alacaklarının hemen tamamının yeniden yapılandırılmasını içermektedir. Vergi gelirlerinin toplam kamu gelirleri içinde ağırlıklı bir payı olması hem vergi konusunun hem de yapılan değişikliklerin ülke ekonomisi ve maliyesi için ne denli önemli olduğunu da açıkça ortaya koymaktadır." ifadelerini kullandı.

Vergi sorununun ülke için son derece ehemmiyetli olduğunu belirten Vardan, şunları kaydetti:

"MÜSİAD olarak, ülkenin ilerlemesine katkıda bulunmayı hedefleyen misyonumuzla, evvel emirde kayıt dışılığın önüne geçilmesini ve bu minvalde toplumda vergi ödeme bilincinin artmasını arzulamaktayız. Bunun için gereken en mühim unsurlardan biri de elbette ki bireylerin vergi ahlakı ve bununla birlikte vergi sistemindeki içsel unsurlardır. Ancak bunların da mükellef lehine yapılacak değişikliklerden olumlu etkileneceği unutulmamalıdır. Sonuçta, vergiyi elden geldiği kadar geç ödeme isteği inkar edilemez bir hakikat ise de, binlerce mükellefin kendi beyanları ve iyi niyetleriyle, sorumluluklarını yerine getirdiği de göz ardı edilmemelidir."

Vergi ödeme bilincinde olan pek çok firmanın zaman içerisinde ve gerek son ekonomik bunalım gerek yapılan yeni yatırımlar gerekse bireysel sorunlar sebebiyle katlanarak artan vergilerini vaktinde ödeyemez duruma geldiğinden yakınan MÜSİAD Başkanı Vardan, "Bunun neticesinde, birçok kişi ve kurumun hem vergi hem de diğer borçları nedeniyle devletin oldukça önemli bir alacağı birikmiş durumda. Bu tablo ise, Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği ve dünyaya örnek olan olağanüstü ekonomik performansıyla uyuşmamaktadır." dedi. Cihad Vardan sözlerine şöyle devam etti:

"Yine son senelerde ortaya koyulan ve büyümeyi tetikleyen reformcu anlayışlar vergiye de yansıtılmalıdır. Nitekim kamu maliyesinde oluşturulan disiplini ileriye taşımak için vergi reformu yapmak ve vergi denetimini etkinleştirmek zarurettir. Bu bağlamda, tüm gelirlerin gelir olarak kabul edildiği sistemde, tüm giderlerin de gider olarak kabul edileceği bir metot geliştirilmeli. Böylece ilgili tarafların hepsi kayıt içine alınarak, vergi mümkün olduğunca tabana yayılmalıdır. Tabii ki, vergi oranları da bu kapsamda tekrar ele alınmalıdır.

İşte bu bakımdan kısaca Yeniden Yapılandırma olarak adlandırdığımız kanun, ihtiyaç duyulan reformlardan biri niteliğinde olup, hem mükellefler hem de devletimiz için bir milat denecek derecede önemlidir. Kaldı ki vergi ve diğer borçlarını ödeme niyetinde olup, şartlar sebebiyle ödeme yapamayan mükellefler, sunulan bu kolaylıklar sayesinde borçlarından kurtulabilecektir. Yeni değişiklikler, mükelleflere yepyeni bir sayfa açmakta ve fırsatlar getirmektedir.

Win-win ilkesi ile bu yeni kanun sayesinde, devlet de, tasfiyesi neredeyse mümkün olmayacak birikmiş alacaklarını, bir nevi faizsiz kredi gibi temin edip, kasasına ciddi bir gelir akışı temin edecektir. Nitekim, şu dönemde böyle bir kaynağı başka yollarla elde etmesi kolay değildir. Bununla beraber, yeni kanun, bir anlamda Maliye için dosya temizliği anlamına da gelmektedir. Bu şekilde, ihtilaflı dosyalar önemli derecede azalacak ve mükelleflerle barışılacaktır. Bu barış süreci bile, moral motivasyona doğrudan bağlı olan ekonomiye ve iş dünyasına olumlu yansıyacaktır. Kafasından bu sorunları atacak olan işadamı tüm hesaplarını, planlamalarını geleceğe doğru yapacaktır."

Yeni sürecin ülkeye önemli katkılarda bulunacağını anlatan MÜSİAD Başkanı, binlerce dosyanın biriktiği yargıda, iş yükünün bir nebze olsun hafiflyeyeceğini savundu.

Ömer Cihad Vardan, "Gözden kaçırılmaması gereken bir diğer husus ise sorumluluklarını yerine getirmemiş olanları teşvik eden bu değişiklikler uygulamaya konulurken, borçlarını zamanında ve tam ödemiş, ödeyen mükelleflerin kendilerini haksızlığa uğramış hissetmelerinin önüne geçilmesidir." uyarısı yaptı. Bu bağlamda vergisini günü gününe ödeyenlerin mükaflandıran, haklarını koruyan bir mekanizmanın kurulması gerektiğini vurgulayan Vardan sözlerini şöyle tamamladı:

"Güven ve adalet mekanizmasının sarsılmaması en büyük arzumuzdur. Yeniden Yapılandırma kapsamındaki düzenlemeleri, elbette ki; mali sistemde çok büyük bir adım olarak değerlendirmekteyiz. Fakat bundan sonra da, kamu harcamalarına kaynak sağlamak gibi çok kritik bir işlevi olan vergi gelirlerinin toplanmasında bugüne kadar yaşanan sorunların tekrarlanmaması için de iyileştirme ve denetim çalışmaları yapılmalıdır. Bu da, Türk vergi sistemindeki aksaklıkların giderilerek, herkesin vergi mükellefi olmasını sağlamak ve belge düzenini yerleştirmek anlamına gelmektedir. Bu noktada, denetimlerin etkinliği, ödememenin caydırıcılığı ve tahsilât verimliliği arttırılmalıdır. Ayrıca, vergi sistemi herkesin anlayacağı şekilde basitleştirilmeli ve kayıt dışılığa neden olan vergi uygulamalarından kaçınılmalıdır."



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs