En Sıcak Konular

Bakanlıktan 'Deli Dana' açıklaması

24 Şubat 2011 15:31 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan önemli bir açıklama geldi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan "Deli Dana hastalığı"na ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, Bakanlığın bütün ithalat kararlarını alırken, ithalatla ilgili sağlık şartlarını, Türkiye'nin de üyesi olduğu Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) uluslararası standartlarına ve ulusal mevzuata göre belirlediği ifade edildi.

Gerek ulusal ve gerekse uluslararası mevzuatlara uygun olarak alınan tedbirler sebebiyle, yapılan ithalatlarda insan ve hayvan sağlığı açısından herhangi bir sorun bulunmadığı belirtildi. Bakanlık kararlarının OIE uluslararası standartlarının bile üzerinde bazı ilave önlemleri içerdiği vurgulanarak, "Bilindiği üzere, ülkemize ithal edilen kasaplık canlı sığırlar 24 aylıktan küçüktür. İthalatın yapıldığı ülkelerde BSE hastalığı için risk oluşturan ruminant orijinli yemlerle (et unu, kemik unu vb.) sığırların beslenmesi resmi olarak yasak olup, gelen hayvanlara ilişkin olarak oluşturulan sağlık şartlarında, hayvanların bu yasağın uygulanma tarihinden sonra doğmuş olma şartı getirilmiştir" denildi.

Açıklamada, Türkiye'nin OIE'ye göre BSE izleme programları ve kontrol önlemlerine göre belirlenen statüde yer alan ülkelerden canlı sığır ithalatı yaptığına dikkatİ çekilerek, şunlar kaydedildi:

"OIE, ithalatlarda her yaştaki hayvanların bademcik ve ince bağırsağın bir bölümünün tüketilmemesini tavsiye etmektedir. Bu nedenle söz konusu bölümlerle ilgili imha işlemi, BSE hastalığının bulunmasıyla bir ilgisi olmaksızın, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı'nın tavsiyeleri doğrultusunda ilave bir tedbir olarak gerçekleştirilmektedir. Bakanlığımız ülkemiz insan ve hayvan sağlığının korunmasına yönelik canlı hayvan ithalatında alınabilecek en üst tedbirleri alarak ithalata izin vermektedir. Kamuoyunun bu konuda endişelenmesini gerektirecek bir husus bulunmamakta olup, konu ile ilgili gerekli teknik ve sağlık önlemleri fazlasıyla alınmaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın daha etkin bir kontrol amacıyla dünya otorite kuruluşlarının standartlarının bile üzerinde tedbirler almasının görmezden gelinmesi düşündürücüdür.

Son 15 gün içinde aynı konuyla ilgili iki açıklama yapılmıştır. Ancak bu açıklamalara basında yer verilmemiştir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, canlı hayvan ve hayvansal ürünlerle ilgili ithalata ilişkin kamuoyunda bilgi kirliliğine yol açan haberlerle ilgili gereken zamanda ve seri bir biçimde kamuoyunu aydınlatmasına rağmen basın yayın kuruluşları bu konuda kendi editoryal tasarrufları çerçevesinde bu bilgilere sayfa ve ekranlarında yeterince yer vermemektedirler."

AA



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,485 µs