En Sıcak Konular

Bişara: Kaddafi kaybetti

24 Şubat 2011 13:35 tsi
Bişara: Kaddafi kaybetti
Bişara, aklını ve belki de sinirlerini yitirmiş görünen Kaddafi’nin daha kanlı katliamlara yol açabilecek emirler vermeye yanaşabileceğini belirtiyor.

Arap ayaklanmalarını en başından beri etkin bir şekilde aktaran El Cezire’nin önde gelen politika editörü Mervan Bişara Kaddafi rejiminin kaybettiğini söylüyor. Bişara, aklını ve belki de sinirlerini yitirmiş görünen Kaddafi’nin daha kanlı katliamlara yol açabilecek emirler vermeye yanaşabileceğini belirtiyor. Başkent Tripoli’nin halen en tehlikeli yer olma özelliğini koruduğuna dikkat çekiyor.

İşte Mervan Bişara'nın makalesi...

Libya lideri,yönetiminin üç ayağının hepsini yitirdi: kabile, asker ve diplomasi. Dün gece ki(22 Şubat) umutsuz konuşmasına bakılırsa, aklını ve belki de sinirlerini yitirmiş gözüküyor.

Bu yüzden de rejiminin düşmesi an meselesi.

Son 40 yılda Kaddafi, yönetimin istikrarını 100 kabile ve klan üzerindeki dikkatli dengeye dayandırdı. Özellikle de bu kabileler arasında, Libya’yı sömürgecilikten kurtardıkları için övünen en etkili 30 kabile öne çıkıyordu.

Kaddafi kabilelerin kendi yönetimine sadakatini garantilemek ya da en azından onları tarafsız kılmak için mümkün olduğunda BRI.., gerektiğinde BLA ve nadir taktikleri kullandı.

Ancak son günlerde, birbiri ardına Libyalı kabileler Kaddafi rejimine muhalefetlerini ilan ettiler ve 17 Şubat devrimine destek vermeye ve işbirliği yapmaya karar verdiler.

Ülkenin denizaşırı diplomatları Libya’da uygulanan şiddeti protesto için istifa ederlerken bazıları da devrimi desteklediklerini açıklayınca Kaddafi diplomatik odağı da kaybetmiş oldu.

Gerçekte şu andan itibaren Libya rejiminin pratik sebeplerle Kaddafi yönetimiyle ilişkilerini geren dış dünyayla hiçbir diplomatik ilişkisi yok.

Dünyanın çoğu gayrı meşru görüyor.

Ama bunun da ötesinde Kaddafi güvenlik rejimi de askeri güçler arasındaki desteğini yitiriyor. Savaş uçağı pilotları, deniz piyadeleri ve tüm askeri üsler kurallara uymuyor ve devrimden tarafa bir tutum alıyorlar.

Kaddafi kendi polis gücünün istifa ettiğini ve göstericilere karşı silah kullanmayı reddederek evlerine döndüklerini itiraf etti. Sonuç olarak tüm şehirler rejimin kontrolünden özgürleştirildi.

Ülkenin doğusundaki en büyük şehir Bingazi’nin ve diğer kentlerin özgürlüklerini kutlamaları Libya rejiminin ne denli ülkedeki etkisini yitirdiğini gösteriyor.

Başken Tripoli, halen en tehlikeli yer olabilir. Kaddafi’nin oğullarının kendi milislerini yoğunlaştırdığı başkentteki bir çatışma daha geniş katliamlara yol açabilir.

Kaddafi kaybedip daha da izole olurken ve çıkış yolu bulamazken, en çirkin suçların işlenmesi emirlerini vermeye daha yakın.

Eğer bu milislerin sadakatini kaybetmesse ya da bu milisler Kaddafi’nin emirlerini yerine getirmekten caydırılmazsa son saatler ve günler daha da dehşetli geçebilir.

Tunus ve Mısır ordularının kendilerinden önce gösterdiği gibi, Libya ordusu ve milisler diktatörlerinden daha ihtiyatlı olma yoluna gidebilirler.

*Bişara'nın 23 Şubat'da El Cezire'de yayınlanan yazısını İngilizce orjinalinden çevirdik. (Etha ve timeturk)
 

 




Bu haber 1,154 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs