En Sıcak Konular

Rusya'da petrol bereketi

24 Şubat 2011 13:32 tsi
İhracatının büyük çoğunluğu petrol ve doğalgaz gelirlerine dayanan Rusya bütçesi, fiyat yükselişine paralel olarak artı vermeye devam ediyor.

Hükümetin verilerine göre 2011'de petrolün varili ortalama 93 dolar seviyesini yakalarsa, rezerv fonları 50 milyar doları bulacak. Rusya'da enerji şirketleri de dünkü tatilin ardından rekor kırdı. Rusya'nın dev doğalgaz şirketi Gazprom yüzde 3,54 değer kazanırken, LUKoil yüzde 2,71, Rosneft yüzde 2,74 ve Surgutneftegaz da yüzde 3,83 yükseldi. Diğer taraftan banka ve demir çelik şirketlerinin Rusya borsasında değer kaybetmesi dikkat çekti. Sberbank'ın kaybı yüzde 2,33'ü bulurken, VTB yüzde 1,99 düşüş yaşadı.

Ortadoğu'da Tunus ve Mısır'la başlayan ayaklanmalar Afrika'nın en büyük petrol üreticisi Libya ile devam ediyor. Avrupa petrol arzının yüzde 10'unu sağlayan Libya'da üretimin tehlikeye girmesi, Brent çıkışlı petrol varil fiyatlarının 117 dolardan işlem görmesine neden oldu. Bir haftada petrol fiyatları yüzde 15'den fazla artış gösterdi. Rus uzmanlara göre ayaklanmalar devam ederse petrol varil fiyatları kısa sürede 130 dolara, İran ve diğer ülkelerin de karışması durumunda 150 doları da aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkabilir.

Rusya'da yayınlanan ekonomi gazetesi RBC uzmanlarına göre petrol varil fiyatları 159 doları bulacak. Bu da 2008 ekonomik kriz öncesi ulaşılan 147,5 dolar seviysinden 11 dolar daha fazla. Libya'da üretimin yüzde 20 oranında düşmesinin yanısıra, fiyatların hızla yükselmesinde Suudi Arabistan petrol rezervleri ile ilgili iddiaların etkili olduğu belirtiliyor.

"150 DOLARI BULURSA ARKTİK'TE KAZMA VURULUR"

Rusya Petrol ve Doğalgaz Birliği Başkanı Gennady Şmal ise petrol varil fiyatının 150 doları bulması durumunda Rusya'nın Arktik bölgesinde yatırım yapmasının anlamlı olacağını belirtti. Şmal, "Arktik bölgesinde yatırım çok pahalı. Ancak petrol varil fiyatları 150 doları bulursa bu bölgede çalışmalara başlanabilir." dedi.

IFC Metropol petrol ve doğalgaz uzmanı Aleksander Nazarov RT'ye yaptığı değerlendirmede, çatışmaların İran'a sıçraması durumunda petrol varil fiyatlarının 150 doları aşarak tarihi rekor kırabileceğini söyledi. Nazarov'a göre çatışmalar durur ve bölgede yeniden istikrar sağanırsa petrol varil fiyatları yeniden 90 dolar seviyesine düşer.

Otkrytiye yatırım şirketi petrol ve doğalgaz uzmanı Vadim Mitroşin'e göre de çatışmaların diğer petrol üreticisi şirketlere sıçraması durumunda petrol varil fiyatları 150-160 dolar seviyesini bulacak. Avrupa ve diğer bölgelere petrol arzında herhangi bir sorun yaşanmasını beklemediklerini ifade eden Mitroşin, "Mısır'da sorun yaşandı, ancak Süveyş Kanal'ından geçen petrol bundan etkilenmedi." değerlendirmesinde bulundu. Otkrytiye'den Mlada Egikyan'a göre ise son bir haftada petrol varil fiyatlarında yaşanan artış kayda değer.

cihan



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,542 µs