En Sıcak Konular

IMF'den Türkiye'ye "cari açık" uyarısı

24 Şubat 2011 12:58 tsi
IMF'den Türkiye'ye Uluslararası Para Fonu(IMF) Türkiye ve kimi yükselen ekonomiler için bir kez daha "aşırı ısınma ve cari açıkta kötüleşme" uyarısı yaptı.

IMF'nin "Küresel Ekonomik Beklenti ve Politika Zorlukları" raporu açıklandı.

IMF raporunda "Başlıca yükselen ekonomilerdeki -Çin, Hindistan, Endonezya ve Türkiye- güçlü büyüme ve büyüyen bölge-içi ticaret, özellikle de Asya'da, gelişmiş ekonomilerin zayıf talebini telafi ediyor" denilirken, Türkiye'nin de dâhil olduğu kimi yükselen ekonomiler için "aşırı ısınma ve cari açıkta kötüleşme" uyarısı yapıldı.

IMF'nin Paris'te 18-19 Şubat tarihlerinde düzenlenen, G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Guvernörleri toplantısı çerçevesinde hazırladığı "Küresel Ekonomik Beklenti ve Politika Zorlukları" raporu açıklandı.
Raporda G-20'ye üye yükselen ekonomilerin güçlü kalmaya devam edecekleri ancak kimi ekonomilerde aşırı ısınma işaretlerinin ortaya çıktığı belirtildi. Yükselen ekonomilerde güçlü iç talebin, küresel üretimde de toparlanmanın güç kazanmaya devam ettiği belirtilen raporda "Başlıca yükselen ekonomilerdeki -Çin, Hindistan, Endonezya ve Türkiye- güçlü büyüme ve büyüyen bölge-içi ticaret, özellikle de Asya'da, gelişmiş ekonomilerin zayıf talebini telafi ediyor. G-20 yükselen ekonomileri arasında, Meksika ve Güney Afrika gibi kimi istisnalar hariç, işsizlik, genişleme ivme kazanmışken aşağı yönlü eğilim içinde" denildi.
Üretim açıklarının hızla kapandığı ve kimi ülkelerin aşırı talep deneyimi yaşamaya başladığı belirtilen raporda, "Yükselen gıda ve hammadde fiyatları ve kimi durumlarda güçlü sermaye akışlarıyla birleşen bu durum, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya ve Rusya dâhil birçok yükselen ekonomilerde enflasyon baskısını körüklüyor" denildi.

-YÜKSELEN PİYASALARDA SERT İNİŞ, RİSKİ ARTIYOR-

Raporun "Yükselen piyasalarda sert iniş riski artıyor" başlıklı bölümünde Türkiye'den söz edilirken ise şöyle denildi:
"Bu arada gelişmiş ekonomilerde uzun bir dönem için beklenen düşük faiz oranları, yükselen ekonomilere sermaye akışlarına katkıda bulunmaya devam edecek. Sermaye akışları, yükselen ekonomilerde talebin, dış talepten iç talebe doğru yeniden dengelenmesini destekleyebilecek iken büyük ve çalkantılı sermaye akışları politika zorluklarını da ortaya atabilir. Ülkeler var olan politika kaldıraçlarını kullanmazlarsa, büyük sermaye akışları, aşırı ısınma riskine, cari işlemler açığında, kimi ülkelerde (örneğin, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye) şimdiden bulunduğu taban çizgisinin de ötesinde bir kötüleşmeye katkıda bulunabilir."



Bu haber 834 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,130 µs