En Sıcak Konular

İMKB yatırımcıyı şok eden düşüş!

24 Şubat 2011 12:51 tsi
İMKB güne düşüşle başlarken, dolar 1.61 seviyesinden güne başladı

Libya'daki isyan hareketinin diğer petrol ihracatçısı ülkelere sıçrayacağı korkusu petrol fiyatlarını yükseltmeye devam ederken, küresel borsalarda da satış dalgası sürüyor. Yatırımcıların risk iştahının azalması güvenli limanlara talebi artırırken, içerde döviz tarafında sert hareketler yaşanıyor. Dolar/TL 1,61 ile iki yılın zirvesinde bulunuyor. İMKB'deki kayıp ise öğlen saatlerinde 2 bin puanı aştı.

Dün Ekim 2008'den beri ilk kez kritik 100 dolar sınırını geçen ABD tipi ham petrolün fiyatı bugün de yüzde 4'ü aşan yükselişle 102 dolar seviyesinde seyrediyor. Brent tipi petrolün fiyatı da 120 dolara yaklaşarak son 29 ayın en yüksek düzeyine çıktı ve son dört işlem gününde yaklaşık yüzde 15 değer kazandı.

Petroldeki yükselişin enerji fiyatlarını artıracağı ve şirket kârlarını vuracağı endişesiyle son iki günde hisse senetleri piyasalarında görülen sert satışların bugün kısmen güç kaybettiği görüldü. Ancak buna rağmen satış dalgasını devam ettiği görülüyor.

Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.1 değer kaybederken bölgedeki diğer borsalarda da yüzde 1'i aşmayan kayıplar yaşandı. ABD borsaları da dün yaklaşık bu seviyelerde değer kaybederken, Avrupa'nın da düşük açılması bekleniyor.

İMKB'DE KAYIP BÜYÜYOR

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) ilk seansta endeksteki kayıp 2 bin puanı aştı.

İMKB 100 endeksi güne 536,10 puanlık düşüşle 62.595,58 puandan başladı. Daha sonra endeks hızla gerileyerek, önce 62 bin puanın daha sonra da 61 bin puanın altına indi.

İMKB 100 endeksi, seansın 1 saat 30 dakikalık bölümünü, önceki ikinci seans kapanışına göre 1.368,66 puan azalarak 61.736,02 puandan geçti. Hisse senetleri bu seviyede ortalama yüzde 2,17 değer kaybetti.

Birinci seans kapanışına yakın endeks aşağı yönlü hareketini sürdürdü. Endeks saat 12.20 itibariyle önceki seansa göre 2.217,72 puan ve yüzde 3,51'lik değer kaybıyla 60.913,96 puan seviyelerinde seyrediyor. Bu bölümde toplam işlem hacmi ise 2 milyar 253 milyon civarında oldu.

DOLAR İÇERDE İKİ YILIN ZİRVESİNDE

Yurtdışında yaşanan gelişmeler içeride de etkisi gösteriyor. Dolar kuru dünkü yükselişine bugün de devam ederken 1.6120 TL'ye kadar çıktı.

Dolar böylece Nisan 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

Euro ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden faiz artırımına yönelik arka arkaya gelen mesajlar sonrası güçlü seyrini devan ettiriyor. Euro/dolar paritesi 1.38'e yakın seyrederken, içerde de euro/TL 2.21 üstünde bulunuyor.

 



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,701 µs