En Sıcak Konular

Dolar hızla yükseliyor!

24 Şubat 2011 12:47 tsi
Libya etkisiyle yükselişini sürdüren dolar, 1.61 TL'nin de üzerine çıktı. Yükselişin daha da devam etmesi bekleniyor.

Libya'daki gerginlikler ve hızla yükselen petrol fiyatlarının yakından izlendiği piyasalarda, gösterge faiz ve dolar/TL'de yukarı yönlü hareketin devam etmesi bekleniyor.

Reuters matching sisteminde dün spot kapanışta 1.5941/1.5946, saat 1716'da 1.6013/1.6018 seviyesinde olan dolar/TL kuru, bu sabah ilk işlemlerde 1.6072/1.6090 seviyelerindeydi. İlerleyen zamanda daha da yükseldi ve 1.6110/1.6170 TL seviyelerine yükseldi.

Bir bankanın döviz masası yöneticisi "Libya'da yaşanan gerginlik ve petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak dün dolar/TL kapanışta 1.6000 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Dün gece petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak elektronik işlemlerde 1.6135'e kadar yükseldi. Bu sabah açılışında bu yüksek seviyelerden kâr satışları gelebilir; müşteri işlemlerine bağlı hafif bir gerileme olur. Ancak sonrasında yine tüm dünyanın izlediği Ortadoğu gelişmeleri ve petrol fiyatlarına yansımaları izlenir. Petrol fiyatları ve Libya gelişmelerine bağlı olarak öğleden sonra dün olduğu gibi TL'ye satış baskısı gelebileceğini ve kurun yükseleceğini düşünüyoruz" dedi.

Aynı bankacı bugün euro bölgesi ve ABD verilerinin de takip edileceğini ancak en önemli etkenin tüm hafta olduğu gibi Libya ve petrol fiyatları olacağını söyledi.

Bugün yurtiçi piyasalarda Ocak ayı turist sayısı dışında bir veri bulunmazken, yurtdışında euro bölgesi Şubat ayı güven endeksleri, ABD Ocak ayı dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışları izlenecek.

PETROL 28 AYIN ZİRVESİNDE

Brent petrolünün varil fiyatı arzla ilgili endişelerle 114 doların üzerine çıkarak 28 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.5930/1.5950, saat 1716'da 1.5990/1.6020 seviyesinde olan en iyi dolar alış satış kotasyonları ise bu sabah ilk işlemlerde 1.6060/1.6090 seviyesinden güne başladı.

Euro/dolar paritesi bu sabah 900 itibariyle 1.3732 seviyesinden işlem görüyordu.

FAİZLER DE YÜKSELİŞTE

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.57, valörlüde yüzde 8.64, son işlemlerde ise spotta yüzde 8.59 valörlüde yüzde 8.70 seviyesinde olan 7 Kasım 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.79/8.74 seviyesindeydi.

Bir bankanın bono masası yöneticisi, "Libya'da gelişen olaylar nedeniyle bugün de riskten kaçışla kağıtlarda satış görüleceğini düşünüyoruz. Gösterge faiz yüzde 8.85 seviyelerini görebilir. Libya'dan gelen her olumsuz haber ve özellikle petrol fiyatlarındaki artış sert çıkışlara neden oluyor. AB'nin Libya'ya yaptırım uygulayacağı haberi ve petrol fiyatı bugün tezgahüstünün yüksek açılmasındaki etkenler oldu " dedi.

Avrupa Birliği diplomatları, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, iktidarına yönelik protestoları şiddet yoluyla bastırmasına tepki olarak bu ülkeye uygulanacak olası yaptırımlar için çalışmalara başlama kararı aldığını söylediler.

İMKB DÜŞÜŞTE

İMKB 100 Endeksi birinci seansta, önceki kapanışa göre 536,10 puan düşerek 62.595,58 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,85 oranında değer yitirdi.

Ajanslar




Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,437 µs