iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Yumuşak gücün sonu..?

24 Şubat 2011 10:05 tsi
Yumuşak gücün sonu..? Tahliye konusunda gayet başarılıydık... Peki ya müdahale söz konusu olursa? iyibilgi özel

"NATO, Libya'ya müdahale etsin" diyen uzmanların yazıları dış basında dolaşıma girmeye başladı. Bunun başında Brookings Enstitüsün'den Ortadoğu uzmanı Shadi Hamid geliyor. Hamid'e göre Muammer Kaddafi'nin son televizyon konuşmasında dile getirdiği iç savaş iradesi, gelinen son noktayı temsil ediyor. 1982'de Suriye'de yaşanan Hama katliamının bir benzerinin yaşanmaması için de Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında NATO kuvvetlerinin müdahale etmesi gerektiğini söylüyor. Başlangıç olarak da Libya üzerinde 'uçuşa kapalı bölge' ilan edilmesini öneriyor.

Uluslarası hukuk, böyle bir müdahale için çeşitli imkanlar sağlıyor. Örneğin Birleşmiş Milletler Antlaşması (BM Şartı) 7. Bölüm (Barışın Tehdidi, Bozulması ve Saldırı Eylemi Durumunda Alınacak Önlemler), bu tür müdahalelerin hukuki alt yapısını hazırlıyor.

Hamid'e göre bu öneri sadece Libya için geçerli değil:
 
"Daha geniş bir bölge parçalanıyor. Arap dünyası boyunca, hükümetler barışçıl göstericilere karşı rahatsız edici seviyelerde şiddete başvuruyor. Bölgedeki toplumsal çatışma önüne geçilemez hale gelmeden uluslarası toplum, Libya'da örnek teşkil edecek ve binlerce insanın hayatını kurtaracak fırsata sahip."

Hamid'in önerisi yabana atılır gibi değil. ABD'de bu fikri destekleyecek Neocon ve liberaller mevcut. Hatta işi bir adım öteye götürüp, müdahalenin NATO tarafından değil, Mısır ordusu tarafından yapılmasını bile isteyenler var! Kim bilir bakarsınız, İsrail bile müdahale edebilir!

Biz şimdiden senaryoyu bir adım öteye taşıyalım. Diyelim Balkanlar'daki müdahaleye benzer bir NATO operasyonu ile karşı karşıya kaldık. Türkiye bu durumda NATO'nun en önemli askeri gücü olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da hangi rolü oynar?

Türksam Başkanı Sinan Oğan'ın 21 Şubat'taki analizinde sorduğu üzere...

"Peki, o zaman isyancıların Kaddafi ve oğullarını devirmeye güçleri yetmezse ve kan akmaya devam ederse uluslar arası bir güç devreye girer mi? Girer ise Türkiye bu güce destek verir mi? Asıl soru burada kilitlenmektedir."

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,896 µs