En Sıcak Konular

Libya'dan sıcak haber...

24 Şubat 2011 09:21 tsi
Libya'da çatışmalar sürerken ülkeden kaçışlar da son sürat devam ediyor.

Dışişleri Bakanlığı, Libya'daki Türk vatandaşlarının Türkiye'ye nakilleri konusundaki çalışmalarını, Türkiye'deki ilgili kurum ve kuruluşlarla yoğun işbirliği içinde sürdürmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı Libya kriz merkezi tarafından yapılan açıklamada, özellikle Libya'nın Derne ve Tobruk bölgelerindeki Türk vatandaşlarının tahliyelerinin Mısır sınırı üzerinden karayoluyla yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, Sallum Hudut Kapısı'na gelen Türk vatandaşlarının giriş işlemlerine, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği ve İskenderiye Başkonsolosluğunca görevlendirilen Dışişleri Bakanlığı personelinin yardımcı olduğu ifade edildi. Türk vatandaşlarının giriş işlemlerinin tamamlamasının ardından Büyükelçilik tarafından tahsis edilen otobüslerle İskenderiye Havaalanı'na intikal ettirildiği ifade edilen açıklamada, vatandaiların daha sonra da THY'nin düzenlediği charter seferleriyle Istanbul'a getirildiği kaydedildi. Sökonusu hudut işlemlerine yardımcı olmak üzere bölgede görevlendirilen Dışişleri Bakanlığı personeli Derne ve Tobruk'taki tahliye işlemleri bitene kadar bölgede kalacak.

03.52: BİNGAZİ LİMANI'NDAN YOLA ÇIKAN "OSMAN GAZİ-1" FERİBOTU MARMARİS LİMANI'NA GİRİŞ YAPTI

Libya'nın Bingazi Limanı'ndan aldığı yolcularla yola çıkan "Osman Gazi-1" feribotu Marmaris Limanı'na giriş yaptı. Feribot, yaklaşık 22 saat süren bir yolculuğun ardından 29'u yabancı uyruklu bin 512 yolcu ile Marmaris Limanı'na ulaştı. "Osman Gazi-1" feribotunu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ karanfillerle karşıladı. Feribotta bulunan ve muayene ihtiyacı duyan yaklaşık 10 yolcu sağlık görevlileri tarafından ambulanslara alındı.

Yolcuların feribottan inişlerinde kadın ve çocuklara öncelik verilirken, feribottaki askerlerin eşyaları da Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda görevli askerler tarafından alınarak liman dışına çıkarıldı. Bu arada feribottan inen yolcuların "En büyük Türkiye" diye slogan attıkları görüldü. Feribottan inen yolculardan sağlık problemi yaşayanların, limanda hazır bekletilen 112 görevlilerince seyyar hastanelere alınacağı bildirildi.


03.22: BM GENEL SEKRETERİ BAN:''LİBYA HÜKÜMETİ HALKINI KORUMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRMELİDİR''

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Libya hükümetinin halkını koruma yükümlülüğünü yerine getirmesi, şiddete son vermesi gerektiğini söyledi.

Genel Sekreter Ban, BM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya'daki olayları derin endişeyle takip ettiklerini, ülkedeki tehlikeli durumun nereye varacağının belli olmadığını söyledi.

''Bu kritik durumda, uluslararası toplumun ülkede hızlı ve barışçıl bir geçişin sağlanması için birlik içinde hareket etmesi zorunludur'' diye konuşan Ban, Libya'da sivillere yönelik saldırıların insani hukuk ve insan hakları hukuğunun ihlali olduğunu ve saldırıları kınadığını belirtti. Ban, ''Bu saldırıları yapanlar mahkemelere çıkarılıp yaptıklarından sorumlu tutulmalıdır'' dedi.

Ortadoğu'da gençlerin özgürlük istediklerini söyleyen Ban, hem BM Güvenlik Konseyi'nin, hem de Arap Birliği'nin şiddete son verilmesi ve insan haklarına saygı gösterilmesi konusunda güçlü mesajlar verdiğini ifade etti.

''Dünya tek ağızdan konuştu: Libya hükümeti halkını koruma yükümlülüğünü yerine getirmelidir'' diyen Ban, siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe'yu yarın Mısır'a, bir başka üst düzey BM yetkilisini de haftasonunda Tunus'a göndereceğini açıkladı.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin yarın toplanma kararı alarak Libya'daki olaylarla ilgili uluslararası bir soruşturma açma olasılığını da değerlendireceğini söyleyen Ban, ''Bu şiddet sona ermeli, masumların kanlarını akıtanlar cezalandırılmalı'' dedi.

Kaddafi'ye karşı seyahat yasağı ya da banka hesaplarını dondurma gibi önlemlerin Güvenlik Konseyi'nce alınıp alınamayacağının sorulması üzerine Ban, uluslararası toplumun pekçok seçenek üstünde durduğunu söylemekle yetindi.

''Kaddafi ile geçen gün telefonda 40 dakika konuşmanıza rağmen birşey değişmedi, başka ne yapacaksınız?'' sorusu üzerine, Ban, ''(Kaddafi'nin) yaptıkları kabul edilemez, onunla o kadar konuşmama rağmen dinlemedi, bu kabul edilemez'' dedi.

Konsey'in yaptırım kararı almasını destekleyip desteklemeyeceğinin sorulması üzerine ise Ban, ''Bu tür kararları Konsey'e bırakıyorum, dün güçlü bir açıklama yaptılar, eminim olayların gidişatına göre ne yapacaklarına karar vereceklerdir. Şimdi durumu çok dikkatli şekilde takip etmeliyiz'' dedi.

''Mavi Marmara olayındaki gibi kendiniz bir soruşturma açacak mısınız?'' sorusuna Ban, bu konuyu BM İnsan Hakları Konseyi'nin değerlendireceğini, duruma bakacağını belirtti.

''Kaddafi'ye liderliği bırakma çağrısı yapacak mısınız?'' sorusu üzerine ise Ban, ''Tüm bu konularda durumun nasıl gelişeceğini göreceğiz. Uluslararası toplum güçlü şekilde konuştu. Libya'nın geleceğine kendi halkı karar vermeli'' dedi.

03.20: ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM: ''BİNDEN FAZLA VATANDAŞIMIZIN GİRİŞ İŞLEMLERİ TAMAMLANDI.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Libya'nın Bingazi Limanı'ndan ''Orhan Gazi-1'' feribotu ile Marmaris Limanı'nına gelen binden fazla vatandaşın giriş işlemlerinin tamamlandığını belirterek, ''Vatandaşlarımız otobüslere intikal ettiriliyor ve kalacakları otellere naklediliyor'' dedi.

Bakan Yıldırım, Marmaris Limanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Orhan Gazi-1'' feribotunun saat 24.25 itibariyle limana yanaşarak kapaklarını açtığını ifade ederek, ''Vatandaşlarımızın tahliyesi başladı. Şu anda süratle devam ediyor. Binden fazla vatandaşımızın giriş işlemleri tamamlandı. Otobüslere intikal ettiriliyor ve kalacakları otellere naklediliyorlar. Geriye kalan vatandaşlarımızın giriş işlemleri süratle yapılacak'' diye konuştu.

Yıldırım, şöyle konuştu:

''Orhan Gazi feribotu kalkacak Osman Gazi yanaşacak. Ve bunun tahliyesi de benzer şekilde gerçekleştirilecek. Vatandaşlarımız dinlenmeleri için otellerine nakledilecekler. Herhangi bir olumsuzluk yok. Her şey yolunda gidiyor. Tabi vatandaşlarımızın orada yaşadığı olaylar, onun verdiği bir stres var üzerlerinde. Ayrıca yolda bilhassa Girit'ten sonra kuzeye doğru ciddi bir havaya girdiler, onun verdiği bir rahatsızlık var. Onun dışında bir şey yok. Moralleri gayet iyi. Sağ salim memleketlerine geldiler. Sevdiklerine kavuştular.''

Tahliyeden sonra feribotların gerekli hazırlıkları yapacaklarını ve personel değiştireceklerini belirten Bakan Akdağ, ''Feribotlar hazır olmasından sonra tekrar Libya'ya rotalarına devam edecekler. Hangi şehirden alıp, nereye taşıyacağı konusu daha sonra kendilerine talimatlandırılacak. Çünkü oradaki vatandaşlarımızı Libya içerisindeki güvenli alanlara toparlanması işlemi var. Onlar bu arada yapılıyor. Buradan alacakları talimata göre yanaşacakları liman kendilerine verilecek. Tahliye edilecekleri limanı da o zaman belirleyeceğiz'' diye konuştu. 

SAĞLIK BAKANI AKDAĞ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise feribotla gelen 60'a yakın vatandaşın muayeneye ihtiyaç duyduğu için sağlık çadırlarında uzman kişiler tarafından muayene edildiğini söyledi.

Yolcularda, genelde kalabalık yaşam sırasında görülen nezle grip benzeri hastalıklar olduğuna dikkati çeken Bakan Akdağ, şunları kaydetti:

''Ciddi yüksek ateşi olan bir hastamız şükür ki yok. Birde Bakanımızın ifade etiği gibi, şiddetli deniz tutmasına bağlı problemleri olan hastalarımız vardı. İki hastamızı da Marmaris Hastanesi'ne yatırma ihtiyacı duyduk. Bunlardan bir tanesi yaşlıca bir hasta. Bir solunum yolu hastalığı var. Onun atağını geçiriyor. Diğer hastada aşırı kusmalara bağlı, yemek borusu kanalında bir kanaması olmuş. Bunları takip ediyoruz. Şükürler olsun çok önemli bir hastamız yok.''

02.03: KADDAFİ'NİN BM'NİN İYİ NİYET ELÇİSİ OLAN KIZININ GÖREVİNE SON VERİLDİ

Libya lideri Muhammed Kaddafi'nin, BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) iyi niyet elçisi olarak görev yapan kızı Ayşe El-Kaddafi'nin görevine son verildiği bildirildi.

BM Sözcüsü Martin Nesirky konuyla ilgili sorular üzerine, 24 Temmuz 2009'da UNDP'nin, Libya'da AIDS ve kadınlara şiddet konularında çalışmak üzere iyi niyet elçisi olarak atadığı Ayşe El-Kaddafi'nin görevine, Libya'da son yaşanan gelişmelerden dolayı UNDP tarafından son verildiğini açıkladı.

Hukukçu olan Ayşe El Kaddafi'nin BM iyi niyet elçisi olarak gönüllü çalıştığı ve BM diplomatik kimlik kartına sahip olmadığı bildirildi.

01.24: ABD BAŞKANI OBAMA: "LİBYA'DAKİ ACI VE KATLİAM ÇOK ÇİRKİN VE KABUL EDİLEMEZ, BU ŞİDDET DURMALI"

ABD Başkanı Barack Obama, Libya'da yaşanan "acı ve katliamın kabul edilemez olduğunu ve şiddetin durmasının şart olduğunu" belirterek, "Libya hükümeti, sorumluluklarını yerine getirmedeki başarısızlığından sorumlu tutulmalı ve devam eden insan hakları ihlallerinin bedeliyle yüzleşmeli" dedi.

Obama, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Libya'da süregelen duruma dair görüşmesinin ardından, Beyaz Saray'da basın açıklaması yaptı.

Obama, son birkaç gündür ulusal güvenlik ekibinin Libya'daki durumu izlemek için tüm gün ve gece çalıştığını ve gidişatla ilgili uluslararası ortaklarıyla koordinasyon halinde olduklarını söyledi.

"Kendisi için en öncelikli konu olan Libya'daki Amerikan vatandaşlarını koruyabilmek için her şeyi yaptıklarını ve tüm ABD vatandaşlarına Libya'dan ayrılma çağrısında bulunduklarını" belirten Obama, Dışişleri Bakanlığının da bu konuda gereken desteği sağladığını kaydetti.

Geçen hafta Libya'da yaşanan şiddeti güçlü biçimde kınadıklarını hatırlatan Obama, "Libya'da yaşanan acı ve katliam çok çirkin ve kabul edilemez" dedi. Obama, barışçıl göstericilere ateş açılması yönündeki tehditler ve talimatların ve Libya halkının daha fazla cezalandırılmasının da kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Bu eylemler uluslararası normları ve genel ahlaka dair tüm standartları ihlal etmekte. Bu şiddet durmalı" diye konuştu.

"LİBYA'YA KARŞI TEK SES OLMALIYIZ"

ABD'nin, Libya halkının, barışçıl toplanma, ifade özgürlüğü ve kendi kaderini kendilerinin belirlemesi gibi evrensel haklarını şiddetle desteklediğini belirten Obama, bu haklara her ülkenin saygı göstermesi gerektiğini, bu standartlar üzerinde müzakere yapılamayacağını, bu hakların şiddet ve baskı yoluyla bastırılamayacağını vurguladı.

Obama, Libya'da yaşananlarla ilgili, dünyadaki tüm ulus ve halkların tek ses halinde konuşmasının zorunlu olduğunu ifade ederek, BM Güvenlik Konseyi, AB, Arap Birliği, Afrika Birliği ve İslam Konferansı Teşkilatı ile birçok ülkenin bu konuda açık bir mesaj verdiğini anımsattı.

"BEDELİYLE YÜZLEŞMESİ GEREKLİ"

Obama, yönetimine, bu krize yanıt vermek noktasında tüm seçeneklere hazırlanılması talimatı verdiğini belirterek, bu adımları hem kendilerinin atabileceğini hem de müttefikleriyle birlikte ya da çok taraflı kurumlar üzerinden hareket edebileceklerini ifade etti.

Libya hükümetinin de diğer tüm hükümetler gibi şiddetten sakınma, ihtiyacı olanlara insani yardım sağlanmasına izin verme ve halkının haklarına saygı gösterme konusunda sorumluluğu bulunduğunu hatırlatan Obama,  "Libya hükümeti, sorumluluklarını yerine getirmedeki başarısızlığından sorumlu tutulmalı ve devam eden insan hakları ihlallerinin bedeliyle yüzleşmeli" dedi.

ABD, "TEK SES" TURUNA ÇIKIYOR

Obama, bu konunun sadece ABD'yi ilgilendirmediğini, tüm dünyanın olayları gördüğünü belirterek, uluslararası toplumla koordinasyon içinde olacaklarını söyledi.

Bu bağlamda, ABD Dışişleri Bakanlığının Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Bill Burns'ün, Libya'daki durumla ilgili olarak müttefiklerle istişareleri yoğunlaştırmak için Avrupa ve bölgedeki ülkelere gideceğini bildiren Obama, Clinton'ın da Cenevre'de düzenlenecek BM İnsan Hakları Konseyi toplantısına katılacağını ve Libya konusunda dünyanın tek bir ses halinde konuşması için muhataplarıyla istişarelerde bulunacağını söyledi.

Ortadoğu'daki değişimlerin itici gücünün, daha iyi hayat şartlarına sahip olmak isteyen bölge halkı olduğunu, bunun ABD veya herhangi bir yabancı güçten kaynaklanmadığını kaydeden Obama, ABD'nin bu süreçte özgürlüklerin, adaletin ve tüm halkların itibarının yanında olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

01.27: LİBYA'NIN KANADA'DAKİ TEK DİPLOMATI DA İSTİFA ETTİ

Libya'nın Ottawa Büyükelçiliği'ndeki tek diplomatı Elçilik Maslahatgüzarı İhab El-Mismari, görevinden istifa etti.

Kanada'nın başkenti Ottawa'da gösteri yapan Libyalılara katılan El-Mismari, Libya'da yaşananların gerçek yüzünün Kaddafi tarafından hür dünyadan gizlendiğini söyledi. Hergün, birlikte büyüdüğü, yaşadığı insanlara ait ölüm haberleri aldığını ifade eden İhab El-Mismari, "Ben de burada kendi insanımla beraberim. Ülkemde yaşananlardan utanç duyuyorum. Halkım yalnız ve yardıma muhtaç. Hür dünya, bu onurlu mücadelede Libya halkına destek vermeli" dedi.

Kanada Dışişleri Bakanaı Lawrence Cannon, Libya'nın Kanada Büyükelçisi Abdurrahman Abututa'nın geçen Aralık ayından beri Libya'da olduğunu ve kendilerine hastalığı nedeniyle Ottawa'ya dönemediğinin bildirildiğini açıkladı. İhab El-Mismari, kendisinin istifası ile elçilikte resmi işlem yapma imkanının kalmadığını kaydetti.

Libya'daki rejim karşıtı gösterilerin başlamasından bu yana, ülkenin yurtdışı temsilciliklerinden 7'si büyükelçi olmak üzere 15'e yakın diplomat görevlerinden istifa etti.

Öte yandan Toronto'nun ünlü Dundas Square One Meydanı'nda hergün toplanan göstericiler, bu hafta sonu için de büyük bir protesto yürüyüşüne hazırlanıyor.

01.14: "ANKARA'' ADLI GEMİ İSTANBUL'DAN LİBYA'YA HAREKET ETTİ

Deniz Ticaret Odasına bağlı özel şirketlere ait gemilerden ''Ankara'', Türk vatandaşlarının tahliyesi için İstanbul'dan Libya'ya hareket etti.    

Libya'daki Türk vatandaşlarını alarak yurda getirecek gemi, saat 01.00'e doğru Sarayburnu'ndan ayrıldı.

Önceki gün de ''Samsun'' adlı gemi İstanbul'dan Libya'ya doğru yola çıkmıştı.

01.07: MUSRATHA'DA POLİSİN GÖSTERİCİLERE AŞIRI SERT MÜDAHALESİ ÇOK SAYIDA CAN KAYBINA YOL AÇTI

Libya'nın üçüncü büyük kenti Musratha'da Muammer Kaddafi'ye sadık kalmış güvenlik güçlerinin Kaddafi karşıtı göstericilere karşı aşırı sert bir müdahalede bulunduğu ve bu müdahalenin çok sayıda can kaybına yol açtığı bildirildi.

Görgü tanıkları AFP'ye yaptığı açıklamada, rejim yanlısı güvenlik güçlerinin silahsız göstericilere makineli tüfek ve roketatarla ateş açtığını ve birçok göstericinin hayatını kaybettiğini söylediler.

Öte yandan, görevinden istifa eden bir Libyalı diplomat, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin halka karşı, sarin gazı gibi konvansiyonel olmayan silahlar kullanabileceği yönünde uyarıda bulundu.

Ihab El-Mismari adlı eski diplomat "Toronto Star" adlı Kanada gazetesine yaptığı açıklamada, "Korkuyorum, sarin gazı gibi çok tuhaf silahlardan bahsedildiğini duydum ve Kaddafi'nin bu tarz silahlara başvurmasından endişeliyim" diye konuştu.

Japonya'da Mart 1995 yılında, ülkenin başkenti Tokyo'daki metroda Aum Shinrikyo tarikatının lideri Shoko Asahara tarafından suikast için kullanılan sarin gazı, 12 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin de zehirlenmesine yol açmıştı.

0.38: YUNANİSTAN LİBYA'YA  C-130 TİPİ 3 UÇAK GÖNDERİYOR

Yunanistan'ın Libya'da bulunan vatandaşlarının ülkeye getirilmesi amacıyla bölgeye C-130 tipi 3 uçak göndereceği bildirildi.

Yunan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların ''Elefsina'' askeri üssünden sabah saatlerinde hareket edecekleri kaydedildi.

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Dollis'in yanısıra Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkililerinin de bölgeye gidecek uçaklarda bulunacakları belirtildi.

Libya'daki Yunan vatandaşlarının tahliyesi sürecinde Girit Adası'ndan hareket edecek olan bir fırkateynin de Libya açıklarında bulunacağı açıklandı.

Bu arada, halen Bingazi limanında bulunan ''Hellenic Spirit'' ile ''Olympic Champion'' adlı Yunan yolcu gemilerinin ise yolcu alım işlemlerinin tamamlanmasından sonra Yunanistan'a hareket edecekleri kaydedildi.

AJANSLAR



Bu haber 846 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,235 µs