En Sıcak Konular

Ankara resti çekti

24 Şubat 2011 08:28 tsi
Ankara resti çekti AB'de Türkiye ile vize kavgası

“Türkiye ile vizeler kaldırılsın” diyen İtalya’ya; İngiltere, İspanya, Polonya, İsveç, Finlandiya ve AB Komisyonu destek verdi. Ancak Almanya ve Fransa, “Veto ederiz” karşılığını verince Türkiye ile AB arasında gerilim çıktı. Ankara, “O zaman biz de yasadışı göçmenlerin iadesini kabul etmeyiz” resti çekti.

Avrupa Birliği İçişleri ve Adalet Bakanları bugün bir araya gelerek Türkiye’ye vize kolaylığı sağlanması konusunu tartışacak. Aylardan beri devam eden müzakereler sonrası “geri kabul anlaşması” konusunda AB ile uzlaşan Türkiye, kendi topraklarından AB’ye yasadışı girdiği tespit edilen kişilerin Türkiye’ye iadesini öngören bu anlaşmayı kabul etmeyi taahhüd etti. Ancak Ankara, bunun karşılığında kendisine, aynı diğer aday ülkelere olduğu gibi AB ülkelerine girişlerde vize kolaylığı sağlanmasını istedi. AB içinden İtalya’nın önderliğini yaptığı bir grup ülke “Türkiye’ye vizeyi kaldıralım” diye girişim başlatınca seçim kampanyalarında Türkiye karşıtı mesajlarla dikkat çeken Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin itirazı geldi.

Yakın gelecekte olmaz

İtalya Dışişleri Bakanı Frattini’nin “Vize kolaylığı sayesinde Türkiye’de AB’ye yönelik bakışı yeniden olumlu hale getirebilir ve müzakerelere yeni bir soluk kazandırabiliriz” sözleri İngiltere, İspanya,Polonya, İsveç, Finlandiya ve AB Komisyonu tarafından desteklendi. Bunun üzerine bugün yapılacak olan AB İçişleri ve Adalet Bakanları toplantısının gündemine geri kabul anlaşmasının Türkiye tarafından kabulü karşılığında Ankara’ya vize kolaylığı sağlanmasına yönelik bir tasarı hazırlandı. Ancak FransAlmanya kampındaki diplomatlar Türkiye kampına “Bu tasarıyı masaya getirirseniz veto ederiz” tehdidini yöneltti. Monsters and Critics adlı internet sitesine ismini vermeden konuşan muhalifler, “Yakın gelecekte Türkiye’ye vize kolaylığı sağlanabileceğini düşünmüyoruz” açıklamasını yaptı.

AA aracılığıyla uyarı

Vize konusunda AB’nin yıllardır öne sürdüğü geri kabul anlaşması engelinin kalkacağı bir ortamda, kademeli şekilde vizesiz seyahatin başlamasını bekleyen Ankara bu durum karşısında rest çekti. Geri kabul anlaşmasıyla, öncelikle Türk vatandaşları olmak üzere kendi toprakları üzerinden yasadışı şekilde AB’ye giren yüz binlerce göçmenin iadesi gibi ağır bir yükün altına girecek olan Türkiye’nin, vize konusundaki taleplerinin karşılanmaması halinde anlaşmayı yürürlüğe koymayı düşünmediği Anadolu Ajansı aracılığıyla duyuruldu.

Rusya ve Ukrayna ile vizeyi kaldırıyor

Kosova dışındaki tüm aday ve potansiyel aday ülkelerle vizesiz seyahati başlatan AB, Rusya, Ukrayna ve Moldova gibi komşularına da vizeleri tamamen kaldırmak için müzakere yürütüyor. AB’nin Gürcistan ile imzaladığı vize kolaylığı anlaşması ise önümüzdeki ay yürürlüğe girecek. AB’nin vize talep etmediği ülkeler arasında Japonya, Güney Kore, Malezya, Hong Kong, Makau, Avustralya ve Yeni Zelanda, İsrail, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Bosna-Hersek ve Arnavutluk, Güney Amerika’da Arjantin, Brezilya, Şili, Paraguay, Uruguay ve Venezuela, Kuzey ve Orta Amerika’da Belize dışındaki tüm ülkeler bulunuyor.

Vatan



Bu haber 2,275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,379 µs