En Sıcak Konular

CHP'nin Kürt raporunda neler var?

24 Şubat 2011 08:27 tsi
CHP'nin Kürt raporunda neler var?

CHP’de Kürt raporuna ilişkin “taslak” nitelikli rapor tamamlanarak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunuldu. Taslak çalışmanın önerileri arasında “genel af” maddesi dikkat çekti.

CHP’de Kürt raporuna ilişkin "taslak" nitelikli çalışmalar, kamuoyuna “henüz rapor yok açıklamaları ile yansıtılmaya çalışılsa da, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na “sessiz sedasız” sunuldu.

CHP’de Kürt raporuna ilişkin “taslak” nitelikli rapor tamamlanarak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunuldu. Taslak çalışmanın önerileri arasında “genel af” maddesi dikkat çekti.  Kılıçdaroğlu’nun onaylaması durumunda CHP’nin resmi raporu için yazım çalışmaları hızlandırılacak.

“Uzun Vadeli Politika Önerileri” başlığı ile hazırlanan taslak raporda, dikkat çeken en önemli öneri ise, BDP’nin de talepleri arasında yer alan “genel af” maddesi oldu. Taslak çalışmadaki “Türkiyeli kimliği” vurgusu da kamuoyunda tartışma yaratacak ikinci önemli ayrıntı oldu.Taslakta, bununla ilgili, “Kürtlerin ve diğer kültürel azınlıkların dil ve kültürlerinin kalıcılığını, gelişimini garanti altına alındığı sosyal ve siyasi ortamın yaratılması; bu doğrultuda yürürlüğe konulacak reformların ise, Türkiye’li üst kimliği çerçevesinde geliştirilmesi” ifadeleri yer alıyor. 

SEÇMELİ DERS ÖNERİSİ

Bugün’ün, Van’da hafta sonu gerçekleştirilen toplantının ardından haberleştirdiği “Seçmeli Kürtçe ders” önerisi de taslak raporun diğer önemli maddeleri arasında yer alıyor. Çalışmada, “Kürtçe ve Zazaca ile birlikte diğer azınlık dillerinde eğitim olanağının devlet tarafından orta vadede sağlanabileceği” belirtiliyor.

“Anadili Türkçe olmayan ya da Türkçe dil bilgisi zayıf çocuklara yönelik ilkokul öncesi özel programlar” öngörülürken; özel kurslara destek amacıyla vergi avantajları getirilmesi önerisi dikkat çekiyor.

Özel kursların yanı sıra “üniversitelerde seçmeli Kürt dili ve edebiyatı dersi” de ana dilde eğitim taleplerini karşılamaya yönelik öneri olarak yer alıyor. Raporda, Kürt enstitülerinin kurulması, partinin web sitesinin Kürtçe hizmet vermesi de öngörülüyor.

CHP’NİN ÖZERKLİK FORMÜLÜ

Taslak rapor, yerel yönetim reformunu da içeriyor. BDP’nin “demokratik özerklik” talebine isim vermeden vurgu yapılarak,  “belediye ve valiliklerin birleştirilmesi” önerisi getiriliyor. Raporda, bu önerinin, “Kürt milliyetçisi kesimlerin özerklik taleplerine alternatif bir siyaset” olduğunun altı çiziliyor.

BDP İLE DÜZENLİ TEMAS ÖNERİSİ

Güneydoğu’da “tabela partisi” konumundaki CHP’ye öneriler arasında BDP ile “düzenli iletişim” de dikkat çekiyor.BDP’nin de talepleri arasında yer alan ve bir süre CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun da önerdiği “Hakikatleri Araştırma Komisyonu” da taslakta madde olarak yer aldı.

bugün



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,026 µs