En Sıcak Konular

Ortadoğu, 4 sektörü endişelendirdi

23 Şubat 2011 22:16 tsi
Ortadoğu'daki isyan ateşinin Fas ve Bahreyn'e sıçraması inşaatçı ve ihracatçılardan sonra coğrafyayı yakından takip eden tekstilci ve bankacıları da kaygılandırdı.

İsyanlar sadece inşaatçıları değil diğer sektörleri de korkutuyor. Ortadoğu'daki isyan ateşinin Fas ve Bahreyn'e sıçraması inşaatçı ve ihracatçılardan sonra coğrafyayı yakından takip eden tekstilci ve bankacıları da kaygılandırdı.

Önceki gün Fas'ın kuzeyindeki liman kasabası Larache'de dükkânlar, banka şubeleri ve kamu kuruluşları yağmalanınca buralarda iş bağlantısı olan şirket sahiplerinin  korkuları başına geldi.

Bahreyn'de 10'dan fazla şubesi olan Türk bankaları ve Fas'ta büyük üretim merkezleri bulunan tekstilciler, olası bir sarsıntıya karşı acil durum planı hazırlıyor.

Tekstilciler, kendileri için yılın en önemli olaylarından olan, Uluslararası Tekstil ve Aksesuarları Fuarı'nın düzenleneceği ekim ayına kadar Fas'ta bir problem olmamasını dilerken, 10'dan fazla Türk bankasının faaliyet gösterdiği Bahreyn'de yaşananlar ise bankacıların gündemine talan ve yağmaya karşı önlemi soktu.

İsyanın ilk sıçradığı Körfez ülkesi olan Bahreyn'in başkenti Manama, Türk bankaları için önemli bir merkez. Şehirde, aralarında Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Finansbank, Vakıfbank, Denizbank, Halkbank, ING Bank, Kuveyt Türk, Türk Ekonomi Bankası'nın olduğu çok sayıda bankanın şubesi var.

Ülke, bölgenin bankacılık ve finans merkezi konumunda. İsmini açıklamak istemeyen bir yetkili Türk bankalarının ülkede 20 yıldan beri faaliyet gösterdiğini belirterek, "Bahreyn'de olayların bu kadar büyüyeceğini tahmin etmiyorduk. Ancak herhangi bir talan veya yağma durumuna karşı önlem almak opsiyonlarımız arasında" dedi.

Henüz beklemede olduklarını kaydeden yetkili, Bahreyn'in Mısır veya Tunus gibi olmadığını, ülkede refah seviyesinin oldukça yüksek olduğunu kaydetti. Bahreyn'de kişi başına düşen gelir 25 bin dolar seviyesinde. Kral Hamad bin İsa El Halife'ye karşı protestolar 14 Şubat'tan beri devam ediyor.

Öte yandan Fas'tan gelen haberler tekstilcileri kaygılandırmış durumda. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Fas'ın tekstil sektörü için çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Bizim için çok önemli olan tekstil fuarı ekim ayında Fas'ta yapılacak. Ümit ediyoruz ki, olaylar kısa sürede durulacaktır" dedi.

Mart ayında Fas'a ticaret heyeti planladıklarını belirten Gülle, "Fas, bizler için büyük kapasitesi olan bir ülke. Her geçen gün de fasonculuktan başlayan ve üretim bazında gelişme içinde olan bir ülke. O zamana kadar ümit ediyoruz ki, bu sıkıntılar düzelir ve düzelmek de zorunda. Global kriz bile iki senede bitti" dedi.



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,555 µs