En Sıcak Konular

'Kayıpların akibetini ancak bir komisyon açığa çıkartabilir'

23 Şubat 2011 19:29 tsi
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, kayıpların hakikatler komisyonu mahiyetinde bir komisyon marifetiyle açığı çıkarılabileceğini söyledi.

Türkdoğan, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileriyle üç gündür Ankara'da yaptıkları temaslara ilişkin İHD Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Çok sayıda yabancı misyon temsilcisiyle görüştüklerini belirten Türkdoğan, AK Parti, CHP ve BDP temsilcileriyle de bir araya geldiklerini bildirdi.

''Son 30 yıldır Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşanan olayların sonuçları toplu mezarlarda kendisini gösteriyor'' diyen Türkdoğan, ''Biz bu yüz yüze gelmenin yüzleşme sürecine dönüşmesini istiyoruz'' dedi.

Türkiye'nin ''kayıplar sorunu'' yaşadığını iddia eden Türkdoğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumartesi Anneleri'yle, İHD İstanbul Şubesi yetkilileriyle ve kayıplar komisyonu temsilcileriyle yaptığı görüşmenin çok önemli olduğunu vurguladı.

TBMM'de kurulan alt komisyonun kayıpların araştırılmasında yeterli olmadığını savunan Türkdoğan, ''Kayıpların akıbeti ancak hakikatler komisyonu mahiyetinde gerçek bir komisyon marifetiyle açığa çıkarılabilir. Görev ve yetkileri kanunla kurulacak bir komisyonun açığa çıkarılabilir. Çalışmaların sonuca ulaşmasının yolunun hakikat komisyonunun kurulmasından geçtiğini düşünüyoruz. Görüştüğümüz herkesle bu düşüncemizi paylaştık'' diye konuştu.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Kayıplar Sözleşmesine taraf olmasını istediklerini belirten Türkdoğan, faili meçhul cinayetlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarının acılarını dindirmek için de adaletin tesis edilmesi gerektiğini savundu.

Türkdoğan, görüşmelerde toplu mezarların açılmasında Minnesota Protokolü'ne uyulmasını talep ettiklerini, bunun için Adalet Bakanlığı'nın bir genelge yayınlamasını istediklerini söyledi.



Bu haber 818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,587 µs