En Sıcak Konular

Muhalifler etki alanlarını genişletiyor

23 Şubat 2011 16:54 tsi
Tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu ve kanlı çatışmaların yaşandığı Libya'da, muhalifler Bingazi, Derne, Tobruk'un ardından şimdi de Sabratah ve Ajdabya bölgesindeler.

Tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu ve kanlı çatışmaların yaşandığı Libya'da, muhalifler Bingazi, Derne, Tobruk'un ardından şimdi de Sabratah ve Ajdabya bölgesindeler. Sabratah kentinde göstericiler, güvenlik birimlerine ait binaları tahrip etti, Kaddafi posterlerini yaktı. Bunun üzerine kente çok sayıda asker konuşlandı. Kaddafi yandaşları da Trablus'un merkezinde toplandı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki isyan dalgasının son halkası Libya...

Kaddafi yandaşlarının başkent Trablus'un merkezindeki Yeşil Meydan'da toplandığı bildirildi.

Bölgedeki AFP muhabiri, onlarca göstericinin korna çalarak otomobillerle dolaştığını, yeşil bayraklar sallayarak, Kaddafi'nin resimlerini taşıdığını ve "halkın iktidarı ya da ölüm" yazılı büyük bir pankart taşıdığını belirtti.

Meydanda az sayıda güvenlik görevlisinin bulunduğu kaydedildi. Kentin diğer bölümlerinde ise çoğu dükkanın kapalı olduğu, ancak fırınlar ve benzin istasyonları önünde kuyruklar görüldüğü belirtildi.

Devlet televizyonunda dün halka hitap eden Kaddafi, yandaşlarına bugünden itibaren gösteri yapmaları çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan, CMA-CGM adlı bir Fransız denizcilik şirketi, Libya'daki durum yüzünden, ülkedeki tüm limanlar ve terminallerin geçici bir süre için kapatıldığını açıkladı.

Muhalifler Sabratah bölgesinde

Bingazi, Derne, Tobruk, Misrata ve Trablus derken muhalifler şimdi de Sabratah bölgesinde.  Trablus'un batısında bulunan kentteki güvenlik ve adliye binaları tahrip edildi, Kaddafi posterleri yakıldı.

Olayların kontrolden çıkma ihtimaline karşı güvenlik birimleri tedbirleri artırdı, askeri birliklerin sayısı artırıldı.

Libya'nın Kuzeydoğu kasabası Ajdabiya da protestocuların elinde. Kaddafi karşıtı onlarca kişi Ajdabiya'da gösteri düzenledi.

Amatör kamera tarafından çekilen görüntülerde, göstericilerin arasında çocukların da olduğu görüldü.

Bingazi'de ise halkın, güvenlik kuvvetlerinin şehrin kontrolünü kaybetmesinden sonra kendilerini güvenli hissettikleri için silahlarını teslim etmeye başladığı belirtildi.

Vatandaşlar kentin dünden beri sakin olduğunu da belirtiyorlar. Doğudaki Tobruk kentinde de hala üniformalarını çıkarmamakla beraber artık Kaddafi'ye bağlılıklarını bildirmeyen askerlerin, doğunun artık Libya liderinin kontrolünde olmadığını söyledikleri bildiriliyor.

Can kaybıyla ilgili çelişkili bilgiler

Libya'daki olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısıyla ilgili bilgiler hala sağlıklı değil. İnsan Hakları İzleme Örgütü Trablus'ta 62 kişinin ölümünün ardından can kaybını 285 olarak duyurdu.

Libya resmi makamlarına göreyse, bu sayı 242 sivil ve 58 asker olmak üzere 300 kadar.

Hayatını kaybedenlerin yarısına yakınının ayaklanmanın başkenti Bingazi'den olduğu bildirildi. Hayatını kaybedenler için başkent Trablus'ta da toplu mezarlar hazırlandı.

Bu arada, Libya muhalefeti tarafından internete koyulan yeni videolarda, hükümet karşıtı protestocuların, başkentteki bir meydanda kendilerini savunmak için beton bloklardan barikat oluşturduklarının görüldüğü kaydedildi.

Facebook'a gönderilen videolarda, muhaliflerin Trablus'taki bir binanın önüne Muammer Kaddafi öncesi döneme ait bir bayrak açtıkları da izleniyor. Ancak bu görüntüler bağımsız kaynaklanca doğrulanamıyor.

Kaddafi dün yaptığı konuşmada "kanın son damlasına kadar" savaşacağını söylemişti.

Kaddafi'nin oğlunun yardımcısı görevini bıraktı

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin yardımcısı da, yönetim karşıtı gösterilerde şiddet kullanılmasını protesto etmek için görevini bıraktı.

AB silah satışını askıya aldı

Öte yandan Libya'ya yaptırımları tartışmaya başlayan AB, öncelikli olarak bu ülkeye her türlü silah satışını askıya aldı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic, "Bugün aldığım bilgiye göre tüm AB üyeleri, Libya'ya her türlü silah satışını ve satış iznini askıya almış durumda" dedi.

2009 yılı verilerine göre Libya'ya en fazla silah satan AB üyeleri arasında 112 milyon euroyla (askeri uçak) İtalya, 80 milyon euroyla (ateşli silahlar) Malta, 53 milyon euroyla (elektronik sinyal karıştırıcıları) Almanya, 30,5 milyon euroyla Fransa, 25,5 milyon euroyla İngiltere ve 22 milyon euroyla Belçika bulunuyor.

TEPKİLER

İngiltere Başbakanı David Cameron, BM Güvenlik Konseyi'nin, Libya'da yönetim karşıtı göstericilere karşı güç kullanımını kınamasını istedi.

BM Güvenlik Konseyi de, barışçı göstericilere karşı güç kullanan Libya liderlerini sert bir dille eleştirmiş ve bu türden saldırıların sorumlularının hesap vermesini istemişti.

Libya'nın Viyana Büyükelçiliği de, sivil halka yönelik şiddeti kınadı.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Libya'da işlenen korkunç suçların cezasız kalmaması gerektiğini söyledi.

Diplomatik kaynaklar da, AB üyelerinin Libya'ya uygulanacak yaptırımları tartışmaya başladığını ve bu kapsamda bugün büyükelçiler seviyesinde bir toplantı gerçekleştirileceğini bildirdi.

CNN

 



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,587 µs