En Sıcak Konular

İspanya'da başarısız darbe girişiminin 30. yıl dönümü

23 Şubat 2011 16:33 tsi
İspanya'da başarısızlıkla sonuçlanan 23 Şubat 1981 tarihindeki darbe girişimiyle ilgili İspanya Kralı Juan Carlos, "Bugün 30 yıl öncesine oranla çok daha iyiyiz" dedi.

İspanyol Meclis Başkanı Jose Bono'nun bugün verdiği yemeğe katılan Kral Juan Carlos, "çok uzun süren ve hiç uyumadığı" 30 yıl önceki 23 Şubat gecesine nazaran bugün "çok iyi uyuduğunu" söyledi. Darbe girişimiyle ilgili herşeyin bilindiğini kaydeden İspanya Kralı, geçen 30 yılda İspanya'nın yaşadığı değişimden çok memnun olduğunu dile getirdi.

Bu arada o dönemin önemli şahsiyetleri, İspanyol basınındaki demeçlerinde darbe girişiminde yaşananları yorumladı.

Dönemin istihbarat servisi CESID'in sorumlusu olan emekli general Javier Calderon, "CIA yada ABD'nin darbe girişimiyle ilgili önceden haberleri olup olmadığını bilmek için hayatımı verirdim" dedi.

Eski general Calderon, "Amerikalıların, İspanya'nın demokrasiye geçişinden daha çok askeri üslerini düşündüklerini" savunarak, "Eğer 23 Şubat'taki darbe girişiminden CIA'in önceden haberi varsa, elini ateşin altına koymadan işi akışına bırakırdı diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Darbecilerin lideri Yarbay Tejero'nun jandarma içinde hiçbir prestiji olmayan bir asker olduğunu söyleyen Calderon, "Bence baştan savma yapılmış bir darbe girişimiydi. Eğer iyi hazırlansaydı, başarısız olacağını sanmıyorum" görüşünü savundu.

Yarbay Tejero'nun meclis genel kurul salonunda havaya ateş açtığı sırada yere yatmayıp, oturduğu yerde duran 3 kişiden biri olan İspanya Komünist Partisi'nin lideri Santiago Carillo da "Cesaretten değil, onurumu korumak için yatmadım" dedi.

Franco rejimi sırasında 37 yıl sürgünde yaşadıktan sonra demokrasiye geçişle ülkesine geri dönen ve parlamentoya giren Carillo, "Tejero'yu meclis salonunda görür görmez, darbe olduğunu anladım. Yıllarımızı alan, uğruna birçok insanın kendisini feda ettiği özgürlüğün ellerimizden gitmesinden, İspanya'nın Avrupa'dan uzaklaşan bir muz ülkesi haline dönüşecek olmasından üzüntü duydum. Kendimi de düşündüm. Kaderim, ölmekten başka bir şey değildi. Kendi kendime: (Bugün beni öldürecekler ama bana gülmelerine izin vermeyeceğim, bunlar benim temsil ettiğim şeyi küçük düşüremezler) dedim. Bu yüzden ateş açıldığında yere yatmadım" şeklinde konuştu.



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,816 µs