En Sıcak Konular

'Çatışmalar durmazsa kan gövdeyi götürür'

23 Şubat 2011 15:54 tsi
Şiddet olaylarının tırmandığı Libya'da çalışan Türk vatandaşları güç koşullarda da olsa yurda gelmeye devam ediyor.

Libya'nın Başkenti Tripoli'de Türk firması Feka İnşaat tarafından yaptırılan Fetih Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak çalışan Necati Taş (30) memleketi Adana'ya döndü.

16 aydır Libya'da çalışan Taş, Tripoli'de ilk başta gerginliğin bu kadar tırmanabileceğini düşünmediklerini söyledi.

17 Şubat'ta Libya genelinde bir yürüyüşün gerçekleştiğini hatırlatan Taş, "Bu eylemde bir sorun çıkmadı. Ancak, olaylar Bingazi'ye sıçradı. Halen biz Tripoli'de bir şey olmayacak diye tahmin ediyorduk. 20 Şubat Pazar günü akşam çok büyük çatışmalar başladı. Sabaha kadar uyumadık. Şantiyede nöbet tuttuk. Ertesi gün şirket yetkilileriyle Türkiye'ye dönme kararı aldık. Fakat uçaklarda yer bulmak mümkün değil. İlk gelen grupla bilet bulup, geldim." dedi.

Tripoli Havalimanı'nda büyük bir izdiham ve korkunun yaşandığına işaret eden Necati Taş, halen orada çok sayıda Türk işçinin bulunduğunu kaydetti. Tripoli'de Kaddafi yanlıları kadar çok sayıda karşıtlarının yer aldığını vurgulayan Taş, "Çatışmalar daha da sürecektir. Bir an önce orayı boşaltmakta fayda var. Kargaşa durmazsa kan gövdeyi götürür."dedi.

Türkiye'nin Libya'ya gemi göndermesini yerinde bir girişim olarak değerlendiren Taş, şunları söyledi: "Bingazi'de 1996'da hapishanede çıkan bir çatışmada 1000 kişi hayatını kaybetmiş. Bu ölen insanların yakınları Kaddafi'ye karşı olayları çıkartıyor. Kaddafi, yönetimi ele geçirdiği dönemde de bu kişiler onu desteklememiş. Bingazi'deki gruplar söz konusu ayaklanmayı çıkartıyor. Genellikle gençlerin çıkarttığı bir çatışma. Devrimle ülkeyi alan Kaddafi'nin görevi bırakacağını sanmıyorum. Zaten oğulları bu duruma çok sert yaklaşıyor."

Olayların seyrine göre Libya'ya dönüp dönmeme kararını vereceklerini anlatan Necati Taş, Kaddafi yönetiminin devam etmesi halinde inşaatı teslim etmek için oraya dönüşlerinin zorunlu hale geleceğini bildirdi. Libya'da 25 bin Türk'ün yaşadığını ifade eden Taş, "Kaddafi yönetiminin devrilmesi halinde dönüşümüz biraz zorlaşabilir. Tripoli ve Trablus'ta inşallah gerginlik daha fazla büyümez. Aksi halde özellikle Tripoli'de Kaddafi'nin dağdan getirilen askerleri çok fazla. Kan gövdeyi götürür, iç savaş çıkar. Bundan dolayı Türkleri en kısa sürede oradan çekmek lazım." açıklamasını yaptı.

Libya'daki çatışmalardan dolayı Taş'ın eşi Betül Hanım da uykusuz geceler geçirmiş. 3 yaşındaki kızı Betigül ile gelişmeleri televizyondan ve internetten takip eden Betül Taş, "Kocamla en son cumartesi günü internette görüştüm. Sonra internet bağlantısı koptu. Birkaç kez telefonla konuştuk. Telefonla da görüşmeler kesilince bizim burada endişelerimiz arttı. Dua etmekten ve beklemekten başka çaremiz yoktu. Ancak Necati İstanbul'a indiğini söyleyince rahatlayabildik." diye konuştu.

(CİHAN)



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,687 µs