En Sıcak Konular

Libya'da tehdit sökmedi

23 Şubat 2011 15:51 tsi
Libya'da Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin sert açıklamalarına rağmen isyan Trablus'a yaklaşıyor. Halk, Kaddafi'nin dün yaptığı açıklamadan sonra başkente 65 km uzaklıktaki Sabratah'ı da ele geçirdi.

Libya'da Muammer Kaddafi'nin tehditleri sökmedi. Halk bugün de sokaklarda. Ve isyan başkent Trablus'a yaklaşıyor.

BAŞKENTE 65 KİLOMETRE KALDI

Çok sayıda kenti kontrolünde bulunduran isyancılar Kaddafi'nin konuşmasından sonra başkent Trablus'a 65 km uzaklıktaki Sabratah'tı ele geçirdi.

Sabratah'da güvenlik birimlerine ait hemen hemen tüm binalar tahrip edildi. Şehir'de güvenlik güçlerine ait binalar ve savcılık binası yakılırken, Muammer Kaddafi'ye ait portreler de yırtıldı.
Tobruk şehrinde de halkın emniyet müdürlüklerini ve istihbarat merkezlerini ateşe verdiği belirtilirken, göstericilerin petrol sevkiyatlarını durdurmaya çalışacakları ifade edildi.

İSTİFALAR SÜRÜYOR

İstifalar da peş peşe sürüyor. Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin en yakın yardımcısı Yusuf Savani de, halka karşı uygulanan şiddetten rahatsız olduğunu belirterek istifa etti. Savani, "Can sıkan şiddete karşı Kaddafi kuruluşundan istifa ediyorum" dedi.
Dün Adalet Bakanı ve çok sayıda elçi istifa etmişti.

BM GÜVENLİK KONSEYİ KINADI

Ülkede bunlar yaşanırken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olağanüstü toplanarak Libya'daki gelişmeleri ele aldı. Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinin tümünün destek verdiği açıklamada, Libya'daki gelişmelerin 'büyük kaygıyla' izlendiği belirtildi.
Libya'da sivillere karşı güç kullanılmasını kınayan BM Güvenlik Konseyi, sivillere yönelik saldırılar hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu. Açıklamada ayrıca, ülkede şiddetin derhal son bulması ve Libya halkının meşru taleplerine yanıt verilmesi istendi.

SIĞINMA HAKKI TALEBİ

Çatışan arasında kalan siviller ve mültecilerin yaşadığı tehlikelerden büyük kaygı duyduğunu açıklayan Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi ise, tüm hükümetlere Libya’dan kaçan kişiler için sığınma hakkı tanımaları çağrısında bulundu.
BM İnsan Hakları Bürosu Başkanı Navi Pillay da, Libya hükümetinin işlediği ağır insan hakları ihlallerine hemen son verilmesi çağrısında bulundu.

Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanan Arap Birliği de, Libya'da eylemcilere karşı suç işlendiğini belirterek, yapılan müdahaleyi kınadı. Arap ülkeleri temsilcileri, Libya'nın Arap Birliği oturumlarına katılma hakkını askıya aldı.

HAVA SALDIRISINDA BİN ÖLÜ İDİDASI

Ülkede ordunun Trablus'a düzenlediği hava saldırısında en az bin kişinin öldüğü iddia ediliyor. İddianın sahibi İran yanlısı Press TV.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu ise, 15 Şubat'tan beri en az 400 kişinin öldürüldüğünü kaydediyor.


Kaynak: Etha




Bu haber 789 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,403 µs