En Sıcak Konular

Başdanışman uyardı: Gerilim artabilir

23 Şubat 2011 14:23 tsi
Başdanışman uyardı: Gerilim artabilir Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başdanışmanı'ndan ilginç tespitler: İsrail tavrını değiştirmezse Türk-İsrail gerilimi daha da tırmanmaya adaydır...Ortadoğu'da ayaklanmaların BOP'un içeriği ile örtüşmesi tesadüf değil

TRT Haber'de dün gece Kozmik Oda programının konuğu olan Cumhurbaşkanı Gül'ün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Rıdvan Memi'nin sorularını yanıtladı.

'Libya Tunus ve Mısır değildir, doğrudur. Kaddafi dedi ki, ben bu devrimin çocuğuyum ve ben bir bedevi çocuğuyum, dedi. Buna niçin işaret etti? Çünkü Libya'daki kabile, aşiret konusu çok önemlidir. Tarhuniler, vs... Bunlar da artık rejime karşı tavır koyduktan sonra o endişe orada başlamaya başladı. Gerçekten bir kaos ortamı bekliyor Libya'yı demek ki. Yani şöyle oluyor, mesela işte gördüğünüz gibi Mısır'daki, "Ben gitmiyorum, ben burada kalacağım, burası yaşadığım yer olduğu gibi öleceğim yer de olacak" dedi ondan sonra müdahil olan bir grup çıktı ortaya, kimdi o, orduydu. Şimdi Libya'da böyle bir şans yok. Libya'daki ordu tamamen devlet başkanı da değil gayet tabi, devrim liderinin talimatıyla hareket eder.'

'Seyfülislam Kaddafi'nin Türkiye açıklaması tarihseldi, bugüne ilişkin değil'

'Ben Seyfülislam Kaddafi'nin konuşmasını anında takip ettim, arkadaşlarımıza da bildirdim durumun böyle olduğunu. Orada tamamen tarihi bir referans vardı. Yani şöyle söyledi: Libya Libyalılarındır. Bunu Türklere de İtalyanlara da bırakmadık, Libyalılar olarak bu vatana sahip olduk ve bu şekilde devam ediyoruz. Tamamen bu çerçevenin içinde söyledi. Yani Türkler şimdi gelip de karıştırdı, İtalyanlar karıştırdı veya bundan sonra böyle bir yöne gidiliyor şeklinde söylemedi. Böyle bir referans vardı yalnız. Bunun perde arkasında psikolojik olarak birtakım dürtüler mi vardı? Olabilir tabii ama Seyfülislam Kaddafi'nin konuşması tamamen bu çerçevedeydi.

Rıdvan Memi: Tarihsel bir referans olmaktan öteye bir şey değildi yani.

Erşat Hürmüzlü: Ben konuşmasını dinlediğim zaman böyle gördüm olayı.

 'Biz aramasak da Tarih ve coğrafya bize Ortadoğu'da rol biçiyor'

 Kozmik Oda'da Türkiye'nin bölgedeki rolü konusu da gündeme geldi, Rıdvan Memi'nin

Mısır'da yayınlarar El Yevm Gazetesine verdiği röportajda "Türkiye liderliğe soyunmuyor. Biz rol de aramıyoruz ama bölgede roller bizi arıyor" açıklamasını hatılatarak sorduğu soruya Hürmüzlü şu yanıtı verdi:

'Şimdi bizim herhangi bir talebimiz yok bölgenin liderliği konusunda. Bizim herhangi bir ülkeyle olan rekabetimiz de yok. Mısır olsun, Suudi Arabistan olsun, İran olsun... Herhangi bir şekilde biz kendimizi bir alternatif olarak takdim etmiyoruz. Dolayısıyla rol aramıyoruz ancak tarihin ve coğrafyanın gerektirdiği birtakım gerçekler var. Bunlar bize o rolü biçiyor.

'Rolümüz, Türkiye'yi model olarak görmeleri için yardımcı olmak'

Rıdvan Memi: Nedir o rol ?

Erşat Hürmüzlü: Beraber olmak, bu insanlara dönmek, yüzümüzü çevirmemek o insanlardan. O insanlara, biz bu kelimeyi çok fazla kullanmak istemiyoruz ama insanların Türkiye'yi bir model olarak görmeleri konusunda yardımcı olmak ve bunun teşviki. Biz de çok hatalar yaptık burada. Karşı tarafta da birçok hatalar oldu. Dolayısıyla aramızda bir kopukluk oldu.Hatamız geçmişte biraz uzaklaşmış olmaktı bölgeden.'

'İsrail tavrını değiştirmezse Türk-İsrail gerilimi daha da tırmanmaya adaydır'

'İstikrarsızlığın Ortadoğu'daki ve bu coğrafyadaki istikrarın sağlanmamasındaki en büyük sebeplerden birisi Filistin meselesidir. Bunda hiç şüphe yok. . Eğer bu bölgede istikrar sağlansın istiyorsak, her şeyden önce bu konunun çözülmesi gerekir. Şimdi İsrail ilişkileriyle şuan ki İsrail'de mevcut olan hükümetle ilişkileri birbirinden ayırmak gerekir. İsrail güvenliğini sağlamak isterse, daha doğru bir barış yoluna gitmesi gerekir diye herkesin düşünmesi gayet normaldir. Fakat bir takım kuvvetle, dayatmayla güvenliği sağlamak bir sonuca ulaştırmaz.

Rıdvan Memi: Mevcut hükümet ve mevcut tavrı devam edecek olursa, Türkiye-İsrail ilişkilerinde gerilim...

Erşat Hürmüzlü: Daha çok tırmanmaya adaydır öyle bakıyorum ben meseleye. Yani bu mesele tamamen İsrail hükümetinin artık, ben bunu zaman zaman Arap kanallarında da söyledim top artık İsrail'in sahasındadır, onların artık inisiyatif kullanması gerekir.

'Ortadoğu'da ayaklanmaların BOP'un içeriği ile örtüşmesi tesadüf değil'

Kozmik Oda'da yaşanan en ilginç diyaloglardan biri Büyük Ortadoğu Projesi ve bugün bölgede yaşananlar üzerineydi. Rıdvan Memi'nin, 'Bu projenin hedefindeki bölgenin ve hedeflediği siyasi değişikliğin bugün yaşanan ayaklanmalar yaşanan coğrafyayla örtüşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz' sorusuna Hürmüzlü şu yanıtı verdi:

'Neticeye bu şekilde bakmamak lazım aslında. Bu bölgedeki insanların bu konudaki yaklaşımı buna sebep vermiş olabilir. Fakat Büyük Ortadoğu Projesi falan konuları projeler olarak bence yani bu terimler hepsi iflas etmiştir. Böyle bir durum yoktur, böyle bir dayatmayla olacak olan bir olay yoktur...

Rıdvan Memi: Ama halk eliyle oluyor...

Erşat Hürmüzlü: Halkların meseleye talip olması gerekiyor başkalarının değil. Gene meselelerimizi taşerona ihale etmeyelim.

Rıdvan Memi: Bugün demokrasi taleplerinin çok daha güçlü bir biçimde ortaya çıkmış olması, ve bunun Büyük Ortadoğu Projesiyle örtüşüyor olması sizce bir tesadüf mü ?

 Erşat Hürmüzlü: Hayır tesadüf değil.

Zaman



Bu haber 1,364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,671 µs