En Sıcak Konular

Emine Erdoğan BM Genel Kurulu’na hitap etti

23 Şubat 2011 13:45 tsi
Emine Erdoğan, New York’ta “Kadının Statüsü İçin BM Komisyonu”nun 55’inci oturumunun açılışında Genel Kurulu’na hitap etti. Emine Erdoğan, konuşmasında, “Kadınlar, hibe ve sadaka değil, insan onuruna yaraşır var olma ha

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan “Kadının Statüsü İçin BM Komisyonu”nun (CSW) 55’inci yıllık toplantısında konuşma yaptı. BM Genel Kurulu’na hitap eden ilk Türk başbakan eşi olan Emine Erdoğan cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenip gelişmesini sağlamak amacıyla 1946 yılında kurulan CSW’nin 2011 toplantısında yoksulluğu ön plana çıkardı. Emine Erdoğan özetle şunları söyledi:

İşte yaşadığımız dünya

“Her gün TV’lerde, bilgisayarlarda trajedileri görüyoruz, gazetelerde okuyoruz. Trajediler film stüdyolarından gelmiyor, gerçek hayattan, yaşadığımız dünyadan geliyor. Ama TV düğmesini çevirdiğimizde unutuyoruz olup bitenleri. Biz burada bu toplantıyı yaparken bebekler ölüyor, çocuklar yemek ve oyuncak bulamadıkları için ağlıyorlar, kadınlar şiddete maruz kalıyorlar. Bangladeş’te çocuklar sokaklarda uyuyor, anneleri çöplüklerde ekmek kırıntısı arıyorlar, Saraybosna’da tecavüze uğramasına, her şeyini kaybetmiş olmalarına rağmen şeref ve vakarını muhafaza eden kadınları gördüm. Irak’ta ailelerini kaybetmiş, Pakistan’da sellerin yaşamlarını söndürdüğü insanlar var. Gazze, Kudüs ve Ramallah’ta ümitlerini, haklarını, ekmeğini hatta kimliklerini kaybetmiş, çocukları fosfor bombasıyla can vermiş kadınlar yaşıyor.
Bu kadınlar harbi başlatmadı ama en fazla zarar gören onlar. Kuzey yarımkürenin bir yerinde bir kadın şimdi çok lüks bir şey satın alıyor. Güney yarımkürede ise bir anne çocuğuna çöplükten ekmek bulmaya çalışıyor. Yaşadığımız dünya işte bu.
Bugün artık kadınlar, ne ekmek, ne de merhamet istiyorlar. Bugün, dünyanın her yerinde kadınlar, haklarını, en temel insani haklarını, eğitim haklarını, çalışma haklarını, eşitlik haklarını istiyorlar. Kadınlar, hibe değil, sadaka değil, insan onuruna yaraşır bir şekilde var olma hakkı istiyor ve artık çok daha güçlü şekilde bunun için mücadele veriyorlar.”

Türkiye dikkat çekiyor

Emine Erdoğan, Türkiye’de kadın yaşamından kesitler de verdi ve “Türk kadını 1934’te oy kullanma hakkını kazandı. Kadınlarımız parlamentoya girdi, 2010’da eşit haklar için anayasımıza değişiklik yapıldı.
Nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan, anayasal ve parlamenter demokrasiyi başarıyla uygulayan, demokratik standartlarını her geçen gün yükselten, Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerini yürüten Türkiye, bölgesinde olduğu kadar, küresel ölçekte de etkinliğini artırıyor, dikkatleri üzerine çekiyor” dedi.

Doğan Uluç / Hürriyet



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,274 µs