En Sıcak Konular

Peres: Bu bir siyasi provokasyon

23 Şubat 2011 13:25 tsi
Peres: Bu bir siyasi provokasyon
Peres, İran savaş gemilerinin Süveyş Kanalı'na girmeleriyle ilgili bir soruya 'Bu bir siyasi provokasyondur. Çok soğukkanlı olmak gerekir. İstiyorlarsa geçsinler. Ne yapmak istiyorlar bunu açıklasınlar diye cevap verdi.

İspanya'da resmi bir ziyaret için bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Küçük krizleri çözmenin tek yolu büyük krizdir ve şimdi çözmek için bir fırsatımız var" dedi.
  
"Europa Press" haber ajansının düzenlediği kahvaltılı toplantıda basının sorularını yanıtlayan Peres, Arap ülkelerindeki rejim karşıtı halk isyanlarını olumlu gördüğünü belirtip, bunun Orta Doğu'daki ilişkileri kolaylaştıracağı görüşünü savundu. İsrail Cumhurbaşkanı "Eski Yunan dönemine geri dönüyoruz, artık halk meydanlarda toplanıp geleceğine karar veriyor. Güç halka döndü" şeklinde konuştu.
   
"Facebook, internet artık bir gözlük oldu" diyen Peres, internet dünyasında olup biteni daha iyi görüp, değerlendiren Arapların kimseden farklı olmadığını söyledi.
   
Libya lideri Muammer Kaddafi için "pahalı, hergün değişen, ilginç kıyafetleri var. Çadırda yaşıyor ama büyük harcamalar yapıyor" diyen Peres, "Kimin Kaddafi'ye ihtiyacı var?" şeklinde konuştu.
 
"Uluslararası kuruluşların Libya'da olanlara karşı pasif kaldığı" görüşüne katılan Peres, "BM Güvenlik Konseyi Kaddafi'yi değiştiremez, onu halkı değiştirecektir. Diğer yandan, (evet) pasif kalındığı da doğru. Dünyanın artık yüksek sesle ve açık olarak diktatörleri kınamasının zamanı geldi" ifadelerini kullandı.
    
Peres, "artık milletler dünyasında değil küresel bir dünyada yaşadığımızı" savunarak, "Geçmişte hepimiz için denizde çok gemi vardı. Şimdi ise hepimiz çok sayıda kamarası olan tek bir gemideyiz. Bu geminin seyahat planı, kaptanı, bayrağı yok. Eğer gemideki bir kamarada nükleer bomba patlarsa bu tüm gemiyi batırır. Diktatörlerin geleceği yok" dedi.
    
     -"İRAN SAVAŞ GEMİLERİ, İSTİYORLARSA GEÇSİNLER"-
    
Bu arada gerek Libya'da olanlar gerekse Tunus, Mısır gibi diğer Arap ülkelerinde çıkan halk isyanlarıyla ilgili yorumlarında sık sık İran'dan da bahseden Peres, "Kimin (İran Cumhurbaşkanı Mahmud) Ahmedinejad'a ihtiyacı var? Perslerin çok eski bir kültürü, özgürlükleri var. İran'da yüzde 30 işsizlik var ve gençler artık İran'dan gidiyor.

Bizim siyasetçiler olarak zorunluluğumuz onur ve özgürlüğü için mücadele eden gençlere yardımcı olmaktır. Bir insan eşcinsel olduğu için öldürülmemeli ama Ahmedinejad öldürüyor. Şeffaf bir dünyada diktatörler yaşayamaz" değerlendirmesinde bulundu.
  
Peres, İran savaş gemilerinin Süveyş Kanalı'na girmeleriyle ilgili bir soruya ise "Bu bir siyasi provokasyondur. Çok soğukkanlı olmak gerekir. İstiyorlarsa geçsinler. Ne yapmak istiyorlar bunu açıklasınlar? Somali'de bir şube açmak istiyorlar. Ne yapacaklar orada, terörist mi yetiştirecekler?

İran'ın gelecek için bir mesajı yok. Gösteri yapanlara ateş ediyorlar. İran rejiminin sona ermesi bir zaman meselesi, bundan yüzde yüz eminim. Biz, İran'ın sadece İsrail için değil tüm dünya için tehdit olduğunu düşünüyoruz. Eğer teröristler nükleer bombaya sahip olurlarsa Avrupa'da da hiçbir kent kalmayacak, kimse rahat uyuyamayacak" cevabını verdi.
  
İsrail cumhurbaşkanı ayrıca, "petrolün, bir felaket, yolsuzluk unsuru ve dengeyi kaybettiren bir şey" olduğunu savunarak ve Venezuella lideri Hugo Chavez'i örnek vererek, "ucuz para kazananların kendini kaybettiğini ancak bu kişilerin bizim ekonomimizle ve geleceğimizle oynamasına izin verilmemesi gerektiğini" ileri sürdü.
   
Peres, "devletlerden daha fazla bütçeleri olan büyük şirketlere fakir olan halklara yardım etmesi" çağrısında bulunarak, "Artık Avrupa'da, İspanya'da dahil birçok ülkede kamu açığı var. O yüzden hükümetlerin yardım etmeleri çok zor ama devletlerden daha fazla bütçeye sahip olan büyük şirketler bu yardımları direk para olarak değil ama şubeler açarak yapabilir.

Amerika'da birçok büyük firma kazandığı parayı, vakıf gibi farklı yollardan halka geri döndürüyor. Bunu yapmazlarsa yok olacaklar. Sınırlar açılmalı, yüksek teknoloji kullanılmalı ama bu yapılırken yolsuzluk olmamalı yoksa dünya bize güvenmez" dedi.
AA




Bu haber 1,176 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,853 µs