En Sıcak Konular

Rusya'nın 12 milyar dolarlık silah satışı zorda

23 Şubat 2011 09:43 tsi
Rusya'nın 12 milyar dolarlık silah satışı zorda Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan siyasi olaylar, bölgeye büyük oranda silah satışı yapan Rusya'yı olumsuz etkiliyor.

 Rusya ile bölge ülkeleri arasında imzalanan 10-12 milyar dolarlık silah anlaşmasının tehlikeye girebileceği belirtiliyor. Rus askeri uzmanlar, bölgede yeni siyasi iktidarların başa gelmesi durumunda, Moskova ile imzalanan silah anlaşmalarının feshedilebileceğini söylüyor.

İnterfaks haber ajansına konuşan üst düzey bir Rus yetkili, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan son siyasi olaylardan endişe duyduklarını kaydetti. Rus yetkili, "Bölgedeki istikrarsızlık yüzünden Rusya 10 milyar dolarlık silah siparişi kaybedebilir. Eğer askeri işbirliği bağlamında var olan sözleşmeleri ve gelecek planları göz önünde bulundurursak bu endişede haklıyız. Şu anda olayların patlak verdiği söz konusu bazı ülkelerle imzalanan yaklaşık 10 milyar dolarlık silah siparişi yerine getiriliyor. Fakat bugünkü durumda en elverişsiz gelişme olasılığında bu planlar suya düşebilir" dedi.

Gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini belirten yetkili, "Silah sevkiyatından sorumlu Rus merciler, bu ülkelerle olan işbirliğinin değişebileceği ihtimalini de göz önünde bulunduruyor. Bu açıdan olaylar yakın takibe alındı" diye konuştu. Rusya'nın yurtdışına silah sevkiyatı yapan tek resmi şirketi Rosoboroneksport'a göre, Moskova söz konusu ülkelerle 12 milyar dolarlık silah anlaşması imzaladı.

Rus Trud gazetesine konuşan Stratejik Analiz ve Teknoloji Merkezi Başkanı Ruslan Puhov'a göre, Arap devrimiyle başa gelen yeni iktidarlar, muhtemelen Moskova ile eski silah anlaşmasından vazgeçecek. Rus uzman, bu hususta Libya'yı örnek vererek, "Libya bizden 2,2 milyar dolarlık çok sayıda savaş uçağı ve füze sistemi almaya hazırlanıyordu. Genelde ise silah için bütçeden pay ayıran bu gibi ülkeler, şimdi bu paraları sosyal harcamalara aktaracak" dedi.

Rus Argumentı i Nedeli gazetesinin iddiasına göre, Rusya'nın silah satışıyla ilgili somut bilgiler her zaman saklı tutuluyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov ise "Zolotaya İdeya" ödül töreninde yaptığı açıklamada, toplam silah siparişlerinin 45 milyar doları geçtiğini ifade emişti.

(CİHAN)



Bu haber 1,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,339 µs