En Sıcak Konular

İstanbul'da kızamık alarmı

23 Şubat 2011 08:30 tsi
İl Sağlık Müdürlüğü, yılbaşından bu yana İstanbul’da 24 kişide görülen kızamık hastalığına karşı uyardı.

İstanbul’da 2011’in başından bu yana 24 kızamık vakasının tespit edilmesi Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. İl Sağlık Müdürlüğü geçen hafta, 9-12 ay arası bebeklere tek doz aşısı uygulaması başlattı. Hastalığın çok hızlı bulaştığını açıklayan İl Sağlık Müdürlüğü, kızamığın kaynağıyla ilgili olarak, “Türkiye’de görülmeyen, yurt dışı kaynaklı virüs” tanımlamasını yaptı.İstanbulİl Sağlık Müdür Yardımcısı Gençer, kentte kızamık vakalarına ilişkin hastanede yatmakta olan 2 kişinin taburcu olduğunu belirterek, 24 hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu kaydetti. Gençer, 5 hastaya ait örneklerden izole edilen virüslerin analizlerinin yapıldığını ve diğer örneklerin analizlerininAnkaraHıfzı Saydam Laboratuvarı’nda sürdüğünü bildirdi.

21 YAŞ ÜSTÜ RİSK GRUBUNDA

Uzmanlar, beyin iltihabı ve kalıcı beyin hasarı ile sonuçlanma olasılığı olan kızamık hastalığındaki tek risk grubunun bebekler olmadığını açıkladı. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, 1989’dan önce doğan ve tek doz aşı uygulanan erişkinler, hiç kızamık aşısı olmamış 1 yaş altı bebekler ile henüz 2. doz kızamık aşısını olmamış 6 yaş altındaki çocukların kızamığa yakalanma riskinin yüksek olduğunu kaydetti.

ÖZGÜN TEDAVİSİ YOK

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, “Bulaşıcı birhastalıkolan, hapşırık ve öksürük ile bulaşan, pembe kırmızı renkte döküntüler oluşturan kızamık, her 100 çocuktan 5’inde zatürre, her bin hastadan 1’inde beyin iltihabı oluşturuyor” dedi. Nuhoğlu hastalığın belirtilerinin grip ile karıştırılmaması gerektiği söyleyerek şöyle devam etti: “8 -12 saatlik kuluçka döneminin ardından 3-4 gün süren ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve hafif öksürük görülüyor. Sonra yanak içinde toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz döküntüler başgösteriyor. Hastalık, döküntü çıktıktan sonra bir hafta devam ediyor. Hasta döküntünün başlamasından 4 gün önce ve 4 gün sonra virüsü bulaştırmaya devam ediyor. Kızamık için özgün tedavi maalesef yok. Hastalık, zatürre, ensafalit ve orta kulak iltihabı gibi tehlikeli hastalıklara yol açabiliyor.”

Korunmanın tek yolu aşı

Türkiye’de 1998’ yılında yaşanan kızamık salgınında vaka sayısı 27 bini aşmıştı. Aşı kampanyasıyla vaka sayısını 2007’de 4’e indirdi. Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılanmak. İki doz aşı olmamış kişiler ve 6 yaş altı çocukların en geç 1 hafta içinde aşı yaptırmaları gerekiyor.

star



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,969 µs