En Sıcak Konular

CHP'ye ev ödevi

23 Şubat 2011 08:23 tsi
CHP'ye ev ödevi 
CHP'nin Van'daki çalıştayında Kürt sorunu ve anadil ekseninde geçti.

3 gün süren toplantılar sonucunda ortaya çıkan taslağa göre CHP'li yöneticiler, "Kürtçe'nin seçmeli dil olarak okutulması"na destek verilmesi için fikir birliğine vardı.

CHP'nin 18-20 Şubat tarihleri arasında Van'da düzenlediği "Siyasette Başarı Strateji"sinde Kürt sorunu ve anadilde eğitim ekseninde geçtiği öğrenildi. CHP'ye ufuk çizmesi için düzenlenen toplantıya Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra 15 CHP'li yönetici ve STK temsilcileri katılmıştı. Toplantıdan 'Politikalar ve Projeler', 'Söylem' ve 'Parti Örgütlenmesi' başlıkları altında bir taslak ortaya çıktı. Toplantı öncesi katılımcılara dağıtılan taslaktaki maddeler tek tek tartışıldı. 3 günlük toplantıların sonucunda ortaya çıkan 'Revize Edilmiş Taslak' katılımcılara dağıtıldı. Kürt sorunuyla ilgili kararların yer verildiği 'Politikalar ve Projeler' bölümü taslağın en çok dikkat çeken bölümü oldu. Kürtçe'nin okullarda seçmeli dil olarak okutulabilmesi konusunda hemfikir olan katılımcılar, "Anadilde eğitimin önündeki engeller kaldırılmalı" maddesi üzerinde ise anlaşamadı.

BARAJ YÜZDE 5 OLSUN

CHP'liler, yeni anayasa tartışmalarında 'yeni bir anayasal vatandaşlık tanımı' maddesinde uzlaşamadı. Kürt sorunu bölümünde alınan ilginç kararlardan biri ise seçimlerdeki yüzde 10 barajının yüzde 5'e düşürülmesi oldu.

KÜRTÇE SEÇMELİ OLSUN

Anadil meselesi için dört alt başlık hazırlandı. Katılımcılar "Yerleşim yerlerinde eski ve yeni isimlerinin bir arada kullanılabilmesi" ve "Kürtçe'nin okullarda seçmeli dil olarak okutulabilmesi" taleplerinde uzlaştı. "Ortaöğretimde seçmeli Kürt Edebiyatı ve Kürtçe derslerin konulabilmesi" ile "Anadil eğitiminin önündeki engeller kaldırılmalı" taleplerinde ise uzlaşı sağlanamadı. Fakat bu talepler de ileriki zamanlarda tartışılmak üzere revize edilmiş taslağa girdi.

ERGENEKON UYARISI

Van taslağında dikkat çeken yönlerinden biri de parti söyleminin tartışılması. Taslağa göre "Ergenekon ile ilişkilendirilecek söylemlerden kaçınılması" fikri partililer tarafından kabul gördü. Bu bölümün kabul gören diğer maddeleri ise şöyle: Kürt kelimesinin kullanılması, diğer partilerle ilgili negatif propaganda yapılmaması, kurultayla birlikte partideki değişimin söylem bazında topluma yansıtılması, negatif söylem yerine pozitif söylem kullanılması, dağınıklık görüntüsü verilmemesi, politik refleks gösterilmesi.

yenişafak



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs