En Sıcak Konular

Libya'da son durum...

23 Şubat 2011 07:59 tsi
Libya'da son durum...

Kaddafi'nin açıklamalarından sonra daha da karışan Libya'dan son gelişmeler...

03.52: ORHANGAZİ FERİBOTU YOLA ÇIKTI

Libya'daki Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getirmek için Bingazi limanında bulunan Orhangazi-1 feribotu yola çıktı.

Yaklaşık bin 200 yolcu kapasiteli Orhangazi-1 feribotuna bin 500 yolcu alınması nedeniyle gemi personeli ile vatandaşlar arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Geminin giriş katındaki aşırı yoğunluk nedeniyle oturacak yer bulamayan ve bu nedenle koltukların arasındaki yerlere oturmak zorunda kalan yolcular bu durumdan sıkıntı duyduklarını dile getirdi. Yer bulamayan yolcuların, geminin üst katına çıkıp bu bölümde oturmak istediklerini belirtmeleri üzerine personel, geminin hareket etmesinin öncelikli olduğunu ifade ederek vatandaşlardan sabırlı olmalarını istedi ve tartışma yaşandı. Güvenlik görevlilerin araya girmesiyle tartışma sona erdirildi.

Bingazi limanından ayrılan Orhangazi-1 feribotunun, Marmaris'e doğru yol aldığı bildiriliyor.

Bu arada, Osmangazi-1 feribotuna yolcu alımı da sürüyor.

02.39: BM GÜVENLİK KONSEYİ, ŞİDDET OLAYLARININ ''HEMEN SONA ERMESİNİ'' İSTEDİ

Libya'daki olayları görüşmek üzere ABD'nin New York kentinde toplanan BM Güvenlik Konseyi, Libya'da meydana gelen şiddet olaylarının ''hemen sona ermesini'' istedi.

Konseye üye 15 ülkenin temsilcisinin yayımladığı açıklamayı okuyan Brezilya Büyükelçisi ve Dönem Başkanı Maria Luiza Ribeiro Viotti, konseyin Libya'da meydana gelen şiddet olaylarını, barışçıl bir biçimde gösteri yapan sivillere karşı güç kullanımını ve yüzlerce sivilin öldürülmesini kınadığını belirtti.

Ribeiro Viotti'nin okuduğu açıklamada, ''Konseye üye 15 ülke, Libya'daki şiddet olaylarının 'hemen sona ermesini', Libya hükümetinin, halkı korumaya yönelik sorumluluklarını üstlenmesini ve halkın meşru taleplerine cevap verecek önlemleri almasını istiyor'' ifadeleri yer aldı.

Viotti ayrıca, konseyin, Libya makamlarının itidalli davranmasını, uluslararası insan haklarına, toplantı ve ifade özgürlüğüne saygı duymasını beklediğini belirtti.

Konseyin, Libya halkına uluslararası insani yardım gönderilmesini de istediğini bildiren Viotti, konsey üyelerinin ayrıca, Libya'daki yabancıların durumundan endişe duyduğunu da ifade etti.

Libya makamlarının resmi açıklamasına göre, ülkedeki rejime karşı ayaklanmayla birlikte ortaya çıkan şiddet olaylarında 242 sivil, 58 asker hayatını kaybetti.

01.41: ''TRABLUS'A ÜÇÜ BÜYÜK GÖVDELİ TOPLAM BEŞ UÇAĞIN GİTMESİ VE 1800'E YAKIN TÜRK VATANDAŞINI TÜRKİYE'YE GETİRMESİ PLANLANDI''

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen eş güdüm toplantısında, bugün Trablus'a üçü büyük gövdeli beş uçağın gitmesinin ve bin 800'e yakın Türk vatandaşını Türkiye'ye getirmesinin planlandığını bildirdi.

Ünal yaptığı açıklamada, Libya'daki gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların üst düzey yetkililerin katılımıyla gece geç saatlerde Dışişleri Bakanlığında bir eş güdüm toplantısı yapıldığını bildirdi.

Ünal, son gelişmelerin ele alındığı toplantıda, Libya'daki Türk vatandaşlarını getirmek üzere yola çıkan İDO'ya bağlı Osman Gazi-1 ve Orhan Gazi-1 adlı iki feribotun Bingazi'ye vardığı, vatandaşları almaya başladığı ve Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu'nun gemiye çıktığı bilgisinin geldiğini aktardı.

Toplantıda bugün yapılacak çalışmaların ayrıntılı olarak ele alındığını bildiren Ünal, İskenderun feribotunun ise rotasında seyrettiğinin, 24 Şubatta Libya'ya varacağının teyit edildiğini kaydetti.

Samsun gemisinin ardından bugün Ankara gemisinin yola çıkacağını belirten Ünal, toplantıda Trablus'a bugün üçü büyük gövdeli beş uçağın gitmesinin ve bin 800'e yakın Türk vatandaşını Türkiye'ye getirmesinin planlandığını da iletti.

Toplantıda ayrıca vatandaşların Türkiye'ye girişlerinden itibaren Türkiye içinde yapılacak tertibatların ayrıntılı olarak görüşüldüğünü dile getiren Ünal, bu konuda Dışişleri Bakanlığının aldığı önlemler ve çalışmalarla ilgili ayrıntılı bir sunum yapıldığını söyledi.

Toplantıda bölgesel ve uluslararası gelişmeler ile konunun uluslararası boyutunun da ayrıntılı olarak görüşüldüğünü belirten Ünal, Libya'dan ayrılmak isteyen Ülkenin çeşitli yerlerindeki vatandaşların ivedilikle tahliyesi konusunda yapılacak diğer çalışmaların da ayrıntılı olarak ele alındığını bildirdi.

0.51: BİNGAZİ LİMANI'NDAKİ TÜRK VATANDAŞLARI, ''ORHAN GAZİ-1'' FERİBOTUNA ALINMAYA BAŞLANDI

Libya'daki Türk vatandaşları, Bingazi Limanı'na yanaşan ''Orhan Gazi-1'' feribotuna alınmaya başlandı.

''Orhan Gazi-1'' feribotundaki yetkililer, limanda bekleyen Libyalı görevlilerle yaptıkları görüşmenin ardından ilk önce çocuklu ailelerin gemiye alınmasını sağladı.

Pasaport kontrolleri yapılarak tek tek feribota alınan vatandaşların valizleri de gemideki görevliler tarafından halatlarla bağlanarak gemiye çekildi. Gemiye binmek için sırada beklerken rahatsızlanan bir Türk vatandaşına, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekibi tarafından müdahale edildi.

Bekletilmelerine tepki gösteren bir grup Türk vatandaşı, eşyalarını da alarak limanın diğer ucuna geri döndü.

İki feribota toplam 3 bin yolcu alınacak.

Tahliye işlemlerinin tamamlanmasının ardından feribotlar Marmaris Limanı'na gitmek üzere yola çıkacak.

0.49: ''SAMSUN'' ADLI GEMİ İSTANBUL'DAN LİBYA'YA HAREKET ETTİ

Deniz Ticaret Odasına bağlı özel şirketlere ait gemilerden ''Samsun'', Türk vatandaşlarının tahliyesi için İstanbul'dan Libya'ya hareket etti.

Sarayburnu'ndan saat 00.40'ta ayrılan, Deniz Cruise Ferrylines şirkine ait, Kaptan Atilla Günsur yönetimindeki gemide, 39 personel, İstanbul Deniz Şube Müdürlüğünde görevli 5 polis, 4 yolcu, Ulusal Medikal Kurtarma ekibinden bir doktor, 1 hemşire ve 2 teknisyen ile Anadolu Ajansı muhabirleri bulunuyor.

Gemiye, Kızılay tarafından sağlanan bin kişilik gıda malzemesi yüklendiği ve yaklaşık iki gün sürecek Libya yolculuğu sırasında yetkili makamların vereceği onay doğrultusunda hareket edileceği öğrenildi.

Bu arada, Türk vatandaşlarının tahliyesi için Libya'ya gönderilecek ''Ankara'' gemisiyle ilgili hazırlıkların sürdüğü ve bu geminin de hazırlıkların tamamlanmasının ardından Libya'ya hareket edeceği bildirildi.

aa



Bu haber 2,326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,758 µs