En Sıcak Konular

Şimşek: AK Parti döneminde vergiler düşmüştür

22 Şubat 2011 20:51 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de vergilerin yüksek olduğuna dair algıya tepki gösterdi.

Adana vergi rekortmenleri, başarılı ihracatçıları ve yüksek tescil yaptıranlar ödül töreni düzenlendi. Seyhan Oteli'ndeki törende konuşan Şimşek, "Peki nasıl oluyor da böyle bir algı var? 3 veya 4 üründe vergiler yüksek. Bunların başında akaryakıt ürünleri gelmektedir. Evet, doğrudur akaryakıtta vergi yükü yüksektir. Ve Avrupa'nın en yüksekleri arasındadır. 2002 yılında arabanızı bir benzinliğe götürseniz 100 liralık akaryakıt alsaydınız, 70 lira 30 kuruş Maliye Bakanlığı'na giderdi. Bugün 100 lira aldığınızda 63 lira 30 kuruş geliyor. Bu yüksektir. Ama AK Parti hükümetleri döneminde düşmüştür. Diyebilirsiniz; benzinin fiyatı 2002'de 1 litrenin fiyatı 1 lira 62'tan kuruştan bugün 4 lira gelmiş, denilebilir. 2002'de petrol fiyatları 25 dolardı. Bugün 105 dolardır. Dört kattan fazla artmıştır. Petrol fiyatlarını biz belirlemiyoruz. Hem de peşin dolarlarla ithal ediyoruz. Akaryakıt ürünler fiyatları yüksektir. Ama bu dönemde yükselmemiştir. İkinci bir yüksek olan telekomünikasyon 99 da bir deprem olmuş özel iletişim vergisi gelmiş. Peki biz bunu yükseltmişiz mi? Hayır, indirmişiz mi, evet. Özel iletişim vergisini yüzde 25'ten yüzde 5'e indirdik. Diğer bir alan daha var. Otomotiv sektörü. Otomotivde de vergiler yüksektir; hepsi budur. Türkiye de vergi yüksek dediğini zaman bunları kastediyorsunuz. Bizim temel önceliğimiz iş ve aştır. Önce isihdam üzerindeki vergileri indirmemiz lazım. Şirketlerimizin rekabetçi olması için Türkiye'nin geleceğine vermemiz lazım." diye konuştu.

Kayıt dışılığın vergilerin yüksekliğinden kaynaklanmadığını dile getiren Şimşek, bu iş için topyekun bir mücadele gerektiğinin altını çizdi. Bu mücadelenin sadece Maliye Bakanlığı ile olmayacağını hatırlatan Şimşek, 2008'de birçok kurumu yanlarına alarak strateji ortaya koyduklarını anlattı.

9 tedbir aldıklarını açıklayan Bakan Şimşek, bunların yüzde 70'ni hayata geçirdiklerini söyledi. Bakan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi bugünlerde biz bunu daha da genişletiyoruz. Ve kayıt dışı ile mücadele stratejini yeniliyoruz. Ama çok önemli bileşenleri konusunda adım attık. Denetimden biz personel anlamında ne gerekiyorsa yapıyoruz. Maksimum düzeyde Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakalığı denetim elemanı alıyor. Gelir İdaresi'nin teknolojik yapısını güçlendiriyoruz. Tabiî ki denetimde koordinasyonu sağlamak üzere geçen sene çok önemli kanunu düzenleme yaptık. Vatandaşımız bundan sonra gönüllü uyum konusunda hassasiyet göstersin. Bir de yeni sayfa açıyoruz. Ben buna af demiyorum, bu yapılandırmadır. Afları adaletsizlik olarak görüyorum. Afları vergide uyumu bozan faktör olarak değerlendiriyorum."

cihan



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,423 µs