En Sıcak Konular

Türkiye'ye 'ekonomik' uyarı

22 Şubat 2011 16:35 tsi
Türkiye'ye 'ekonomik' uyarı Wall Street Journal, "Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da "dramatik" bir biçimde artan ekonomik ve siyasi rolü, hükümeti ve iş dünyası için yüksek riskler ve hoş olmayan ihtilaflar yaratıyor" yorumunu yaptı

Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin bu bölgeye yönelik ticaret ve yatırımlarını önemli ölçüde artıran Türkiye'ye olası etkileri de tartışılıyor. Wall Street Journal gazetesi, "Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da dramatik bir biçimde artan ekonomik ve siyasi rolü, hükümeti ve iş dünyası için yüksek riskler ve hoş olmayan ihtilaflar yaratıyor" yorumunu yaptı.

Libya'daki Türklerin hedef gösterildiğine dikkat çekerken "Analistlerin bu kaygıların, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için potansiyel bir geri tepme anlamına geldiğini söylüyorlar" diye yazan gazete, Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen Türk hükümetinin, İran'a yönelik tutumunun ise "tam bir tezat" oluşturduğunu savundu.

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi The Wall Street Journal, Türkiye muhabirini Marc Champion imzası ile yayımlandığı haber analizde, "Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da dramatik bir biçimde artan ekonomik ve siyasi rolü, hükümeti ve iş dünyası için yüksek riskler ve hoş olmayan ihtilaflar yaratıyor" yorumunu yaptı.

Türk liderlerinin. Libya'daki şiddetin olumsuz sonuçlarını "idare etmek için çabaladıkları"nı kaydeden gazete, Libya'nın, Pazartesi günü bir Türk uçağını geri gönderirken Türk hükümetinin de, Libya'daki Türklerin tehlikede olduğu korkularını yatıştırmak için açıklamalar yaptığını belirtti.

-"ERDOĞAN, KADDAFİ GİBİ ARAP DİKTATÖRLERİNİ KIZDIRDI"-

ABD'li gazete, "Libya devlet medyası, hükümet karşıtı göstericilerin arkasında oldukları öne sürülen yabancılar arasında Türklerden söz ederek, onları olası hedefler haline getirdi" dedikten sonra şöyle devam etti:

"Analistlerin bu kaygıların, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için potansiyel bir geri tepme anlamına geldiğini söylüyorlar çünkü o, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i açıkça istifa etmeye çağıran ilk dünya liderlerinden biri oldu. Böylece Erdoğan, Libya'nın Albay Muammer Kaddafi gibi, Sayın Mübarek'in düşmesi halinde domino taşı haline gelme riski ile karşı karşıya kalacak başka Arap diktatörlerini kızdırdı."

WSJ, bölgede büyük yatırımlar yapan Türk şirketlerinin de "istikrarsızlık maliyeti" sorununu ile karşı karşıya kaldığını savunurken DEİK verilerine dayanarak son iki yılda Türk müteahhitlik şirketlerinin Libya'da 7.6 milyar dolarlık inşaat kontratlarını yaptıklarına dikkat çekti.

10 yıl kadar önce Türk şirketlerinin AB'deki yatırımlarını artırmaya odaklandığını, şimdi ise çoğu yatırımların AB'de olsa da durumun "keskin" bir değişiklik gösterdiğini kaydeden WSJ, Türk hükümetinin son yıllarda Osmanlı İmparatorluğunun eski topraklarındaki ülkelerle serbest ticaret ve vize muafiyeti anlaşmalarını yaptığına, yeni büyükelçilikleri ve yeni uçuş hatalarını açtığına işaret etti.

-"İran İLE DURUM ZIT"-

"Aynı zamanda Erdoğan'ın, bir kahraman ve Arap sokağının fiili lideri haline geldiği, bunun da Arap liderleriyle gerginliklere yol açarken yeni rejimlerin iktidara gelmesi halinde Türkiye için potansiyel kazanımları yarattığı" görüşüne de yer veren gazete, İran ile durumun zıt olduğunu, Türk liderlerinin bu ülkedeki otokratik rejime destek verdiği görüşünü de aktardı.

"İran polisi muhalif liderlerini ev hapsine koyup göstericileri döverken" Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen hafta 100 kadar Türk işadamının yer aldığı bir heyetin eşliğinde bu ülkeyi ziyaret ettiğine dikkat çekilen haberde "Sayın Erdoğan'ın Mısır'a ilişkin tutumuyla tam bir tezat olarak, Sayın Gül, İran'ı zikretmeden sadece bölgedeki liderleri halklarına dinlemeleri yönünde genel bir çağrıda bulundu" değerlendirmesini yapıldı.

Wall Street Journal, "Ne ironi ki bölgedeki Türk yatırımlarının önemli bir bölümü, bu ülkelerin, eski rejimlerin Washington ile olan bağlarını sürdürmelerine bağlıdır. Türk tekstil şirketleri ve diğer şirketleri, Kahire'nin ABD ile olan serbest ticaret anlaşmalarından yararlanmak üzere Mısır'da tesisleri inşa ettiler" derken benzer bir durumun Bahreyn'de olduğuna dikkat çekti.



Bu haber 1,210 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,826 µs