En Sıcak Konular

Türkler Libya'dan çıkmaya çalışıyor...

22 Şubat 2011 15:15 tsi
Libya'da günlerdir süren isyan hareketi, Bingazi'den sonra başkent Trablus'a da sıçrayınca,1300'e yakın Türk vatandaşı Türkiye'ye getirildi.

Bingazi Havaalanı'nın tahrip edildiği, uçakların iniş yapamadığı gelen haberler arasında. Bu nedenle tahliyelerde deniz yoluna ağırlık veriliyor. İDO'ya ait iki feribotun Bingazi ve Trablus'a gitmesi bekleniyor.

Libya'da günlerdir süren isyan hareketi, Bingazi'den sonra başkent Trablus'a da sıçrayınca,1300'e yakın Türk vatandaşı Türkiye'ye getirildi. Bingazi Havaalanı'nın tahrip edildiği, uçakların iniş yapamadığı gelen haberler arasında. Bu nedenle tahliyelerde deniz yoluna ağırlık veriliyor. İDO'ya ait iki feribotun Bingazi ve Trablus'a gitmesi bekleniyor.

Başbakanlık basın merkezinden yapılan açıklamada, Libya'dan, 1 Air Libya, 3 THY tarifeli ve 1 özel tahliye uçağı ile 1300'e yakın Türk vatandaşı Türkiye'ye getirildi.

Libya'daki şiddet yüzünden Bingazi havaalanı pistinin tahrip olduğu, uçakların iniş ve kalkış yapamadığı belirtildi. Ancak, iki Mısır askeri uçağının ülkeye inmesine izin verdiği haberleri geliyor.

25 bin Türk gurbette

Libya'da 25 bin Türk vatandaşı yaşıyor.

Yıldırım, "Havayolu ile bin 300'e yakın vatandaşımız Türkiye'ye döndü ama orada daha çok vatandaşımız var. Onların salimen gelmesini temin etmek bakımından dün akşam İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO'ya ait 2 feribotu yola çıkardık. Bugün akşama doğru oraya varacaklar. Bunlar dünyanın en hızlı, en yüksek kapasiteli feribotları. Her biri bin 200 yolcu alıyor. 'Samsun' ile 'Ankara' gemilerini de hazırlıyoruz. Yarın veya öbür gün onlar da yola çıkacaklar" dedi.

Bakan, "Diğer yandan uçaklarımız hazır. Fakat özellikle Bingazi'de uçuş güvenliği sorunu olduğu için buraya iniş yapılmıyor ancak Tripoli'den tahliye yapılabiliyor. Şu anda dışişleri diplomatik kanallardan görüşmesini sürdürüyor. Endişe verici herhangi bir durum yok. Çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

Dehşet anlarını anlattılar

Libya'dan İstanbul'a gelen Türk vatandaşları ülkede yaşanılan korku dolu anları gazetecilere anlattı.

Trablus'ta gece saatlerinde çatışmaların başladığını ve insanların ülkeyi terk etmeye başladığını belirten Bülent Gerdan, "Telefonlar gündüz çalışmıyor gece saatlerinde çalışıyor. Trablus'ta çatışmalar bugün başladı. Orada bir Türk vatandaşının öldürüldüğünü bazılarının tutuklandığını söylediler" dedi.

Eylemcilerin inşaat şantiyelerini yaktığını belirten Hakan Şerif ise, "Olaylar Bingazi'de oluyor ama bu olayların yaşanacağını hiç düşünmemiştim. 200 kişinin öldüğü söyleniyor ama binlerce insan hayatını kaybetti. Biz bütün eşyalarımızı orada bıraktık ve havalimanına kaçtık" dedi.

İki feribot yolda


Türkleri yurda getirmek üzere bugün iki feribot yola çıktı. İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) bağlı "Orhan Gazi-1" ve "Osman Gazi-1" feribotlarının rotası, Trablus ve Derne'den Bingazi'ye çevrildi.

Libya'da meydana gelen olaylar nedeniyle bu ülkede mahsur kalan Türkleri yurda getirmek için Yenikapı Limanı'ndan dün saat 16.40'ta yola çıkan İDO'ya ait "Osman Gazi-1" feribotu ile saat 18.15'te yola çıkan "Orhan Gazi-1" feribotunun, Girit-Libya arasında saat 14.00 itibariyle buluşması, saat 19.00 sıralarında da Bingazi'ye ulaşması planlanıyor.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, gemi ve uçaklarda özel hareket polislerinin bulunduğunu da açıkladı.

Girit açıklarında seyir halinde olan her iki gemide, Türk Kızılayının hazırladığı toplam 40 tonluk yardım malzemesi bulunuyor.

Her iki feribotta, Dışişleri Bakanlığı görevlileri ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekibiyle birlikte toplam 80 personel bulunuyor. "Orhan Gazi-1" feribotuyla Anadolu Ajansı (AA) ve TRT muhabirleri de Bingazi'ye gidiyor.

Öte yandan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait "Gelibolu" fırkateyni, "İskenderun" adlı lojistik gemisi ve bir adet askeri yakıt tankeri de 20 mil mesafeden "Orhan-Gazi 1" feribotuna eşlik ediyor.

CNN

 



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,067 µs