En Sıcak Konular

Sırbistan ile vizeler kalktı, ticaret yüzde 10 arttı

22 Şubat 2011 12:37 tsi
Türkiye ile Sırbistan arasında atılan vize adımı meyvelerini vermeye başladı.

İki ülke arasında 1,5 ay önce Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmış ve vizeler karşılıklı kaldırılmıştı. Atılan bu adımların ardından iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 10 arttığı belirtilerek, ticaret hacminin de 2 yılda 500 milyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. 

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Türkiye -Sırbistan İş Forumu düzenledi. Forumda bir konuşma yapan konfederasyonun yönetim kurulu üyesi Ahmet Coşkun, vizeleri kaldırma uygulamalarının dış ticaretin gelişmesinde önemli bir adım olduğunu söyledi. İş forumu çerçevesinde 46 firmanın ikili iş görüşmesi gerçekleştireceğini belirten Coşkun, "Bu girişim sürece hız kazandıracaktır." dedi.

Sırbistan'ın yabancı yatırımcılar için uyguladığı teşvikler hakkında bilgi veren Coşkun, şöyle konuştu:

"200 milyon euro doğrudan yatırım yaparak binden fazla kişiye istihdam sağlayan yatırımların yüzde 25'ini devlet karşılamaktadır. 500 bin euro yatırım yaparak 50'den fazla istihdam oluşturanlara ise bir sefere mahsus çalışan başına 4 bin ile 10 bin euro arası teşvik veriliyor. Kurumlar vergisini yüzde 10 olarak uygulayan Sırbistan, yabancı yatırımcıya 5 yıl vergi muafiyeti imkanı sağlıyor. Türkiye-Sırbistan İş Forumu organizasyonu Türk ve Sırp işadamları arasında ticaret köprüsü kuracaktır. Burada bağlantı sağlayamasak bile muhakkak Sırbistan'da olacağız."

"2023 HEDEFİNİN 200 MİLYAR DOLARINA TALİBİZ"

Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefine de değinen Ahmet Coşkun, Cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedeflendiğine değinerek, şunları söyledi:

"Bu hedefle yola çıkan Türk işadamlarımız, küresel krizde pazar çeşitliği yoluna gitmiştir. TUSKON'un Afrika'da yaptığı çalışmalarla 4 yılda bu kıtaya yapılan ihracatımız 3 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkmıştır. Ayda 3-4 ülkede iş forumları düzenliyoruz. Bir o kadarda misafir ağırlıyoruz. Alt derneklerimizle birlikte yılda bin civarında organizasyon gerçekleştiriyoruz. 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin yüzde 40'ını sadece bizim üyelerimizin yapacağını hesap ediyoruz."

"TÜRK İŞADAMLARINI BEKLİYORUZ"

Belgrad Ticaret Odası Başkanı Ivana Zeljkovic de toplantıdaki konuşmasında Türk yatırımcılara çağrıda bulundu. Devlet olarak yatırımcıya her türlü yardımda bulunacaklarını taahhüt eden Zeljkovic, "Aramızdaki anlaşmalar iki ülke için de büyük fırsatlar barındırıyor. Türk şirketlerini özellikle mobilya, inşaat, gıda, tekstil ve telekomünikasyon alanlarında yatırıma davet ediyoruz." diye konuştu.

TUSKON'un Sırbistan'daki iş ortağı Sırbistan Uluslararası Ticaret Derneği Başkanı Ömer Şimşek de iş forumuna 150 Sırp şirketin kayıt yaptırdı bilgisini verdi. Çevresindeki 7 ülkenin başkentine 45 dakika uzaklıkta olan bu ülkeyle ticaret hacminin beklenenin çok altında olduğunu söyledi. Sırbistan'ın Rusya Federasyonu ve Avrupa Birliği ülkelerle ticaret anlaşması olduğu bilgisini veren Şimşek, burada üretim yapan Türk yatırımcının bu ülkelere vergisiz mal satabileceğinin altını çizdi.

Sırbistan Büyükelçisi Ali Rıza Çolak, Türkiye'nin gerçek potansiyelinin ancak üçte birini kullandığını belirterek, Sırbistan'ın 10 yıl içinde Avrupa Birliği üyesi olacağının görmezden gelinemeyeceğini ifade etti. Ayrıca yakın bir zamanda bölgeye Türk hastanesinin inşa edileceğini söyledi.

Rakamlarla Sırbistan

Yüzölçümü 88 bin km2

Nüfus 7,5 milyon

Kişibaşı Gelir 6 bin 585 dolar

Ortalama Maaş 402 Euro

Enflasyon Yüzde 6,6

cihan



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,681 µs