En Sıcak Konular

TÜSİAD: Libya'daki olayları kaygıyla izliyoruz

22 Şubat 2011 12:16 tsi
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Libya'daki olayları yakından ve kaygıyla izlediklerini söyledi. Boyner, "Bu ülkede bulunan vatandaşlarımızın Türkiye'ye güvenle geri gelmeleri adına devlet, iktidar ve ilgili kurumla

TÜSİAD ve Endeavor'un tertip ettiği İyi Girişim Zirvesi yapıldı. Zirveden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplayan Boyner, Libya'da tırmanan siyasi gerilimle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Libya'da olayları yakından ve kaygıyla izliyoruz. Bu ülkede şu an ekonomik ve siyasi belirsizlik söz konusu. Kulağımıza muhtelif bilgiler geliyor. Kuşkusuz hemen devletin, iktidarın ve ilgili kurumların Libya'da bulunan vatandaşlarımızın güvenle Türkiye'ye dönmeleri adına ellerinden geleni yapmaları gerekiyor. Önümüzde belirsiz bir süreç var. Bu anlamda resmi mercilerimiz gereken yapılmalı. Bakın 25 bin vatandaşımız orada. Biz dernek olarak iktidar ile Dış İşleri Bakanlığı ile görüşmeler yürütüyoruz. Bizim için şu an önemli olan Libya'da bulunan vatandaşlarımızın güvenliğidir."

Libya'da yatırımı olan üyelerinden kendilerine gelen şikayetlerin sorulması üzerine ise TÜSİAD Başkanı, "Bu minvalde ayrı yaklaşımlar var. Tabii üyelerimizin önceliği buraya gelmektir. Yine ekonomik boyut da bizim için önemli." dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Libya'da yatırımı olan Türk girişimcilere kredi kolaylığı tanınabileceği yönündeki açıklamalarının aktarılması üzerine de "Bu bağlamda Libya ile ilgili bir bilanço çıkarılması gerekiyor çünkü uzun vadeli taahhütler söz konusu. Ondan sonra ne yapılacağı ayrı bir konudur." ifadesini kullandı.

Gazetecilerin, "Libya'ya yatırım yapan müteşebbislerin sigortası yoktu, bu bir ders olacak mı?" sorusunu Boyner, "Bunu ders olarak algılamamalıyız. Biz sistemik risklerin olduğu ülkelere yatırım yapıyoruz. Risk idaresinin önemini de tecrübelerle görüyoruz." diyerek cevapladı.

"YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ REFORMLARINA AĞIRLIK VERİLMELİ"

2001 Ekonomik Krizi ile ilgili bir soruya da TÜSİAD Başkanı Boyner, şu karşılığı verdi:

"Elbette Türkiye'nin ekonomisi Şubat 2001'de önemli bir yara aldı. Tabii ekonomik bunalımdan çıkarılan dersler var. Malum daha sonra mühim yapısal reformlara gidildi. Bu reformlar ülkemize ivme kazandırdı. Önümüzdeki yatırım ortamının iyileştirilmesi adına mikro reformlara ağırlık verilmeli. Ülkemizde bugün işsizlik sorunu kemikleşmiş durumda. Buna yalnız devletin değil iş dünyasının, sendikaların çare bulması gerekiyor. Tabii 2001'den miras kalan sorunlar çok fakat her şeyi de 10 sene öncesinde aramamalıyız."

Boyner, gazetecilerin "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun vaatlerini akla ve mantığa uygun buluyor musunuz?" sorusuna ise cevap vermekten kaçındı.

(CİHAN)



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,927 µs