En Sıcak Konular

Arıları bekleyen 'kimyasal ilaç' tehdidi

22 Şubat 2011 11:19 tsi
Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yaklaşık üçte birini sağlayan Tekirdağ'da, ayçiçeği tohumunda kullanılan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ruhsat vermediği ''imidacloprid'' maddesi bulunduğu, polenlerin büyük bölümünü ayçiçeklerinden sağlayan bal a

Tekirdağ'da, Tarım İl Müdürlüğü, Tekirdağ Arı Üreticileri Birliği ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin biraraya gelerek, bölgede son yıllarda görülen arı ölümlerinin nedenlerinin araştırılması için toplantı yaptı.

Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Hanefi Türkaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimyasal ilaçların arılara verdiği zararı tespit etmeye çalıştıklarını ifade ederek, çiftçilere arılara zarar vermeyecek ilaç türlerinin kullanılması konusunda görüş bildirdiklerini söyledi.

Ayçiçeği tohumlarında, ''imidacloprid'' maddesinin toplu arı ölümlerine yol açtığını tahmin ettiklerini ve bu maddenin kullanılmasının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yasaklandığını belirten Türkaslan, şöyle konuştu:

''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ayçiçeği tohumlarında kullanılan ''imidacloprid'' maddesinin zararları bize bildirimişti. Bu madde daha çok mısır tohumlarında kullanılıyor. Aynı zamanda, toprak altı ilaçlamada kullanılan bir ilaç ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsat verilmeyen bir madde. Tekirdağ'da, yaptığımız araştırmalarda 7 tohum firmasından 2'sinde arı ölümlerine yol açtığını sandığımız ''imidacloprid'' maddesine rastlandı. Bu araştırmanın analizlerini İzmir Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nde yaptırıp bakanlığa gönderdik. Bakanlık da bu konuda tohum firmalarıyla bir toplantı gerçekleştirdi.''

Türkaslan, ayçiçeği döllenmesinde arıların tozlaşmaya önemli katkı sağladığını kaydederek, arı ölümleriyle birlikte gezginci arıcıların bölgeye gelmesinin de azaldığını söyledi.

Türkaslan, ''Arılar, ayçiçeğinde döllenmeyi sağlıyor. Bu sayede verimi arttırmada önemli bir yer tutuyorlar. Arıcılar, bölgeyi terk ederse bu sefer de ayçiçeğinde verim düşer. Gezginci arıcıların, özellikle ayçiçeği zamanı bölgeye çekilmesi gerekir'' diye konuştu.

-ARI ÖLÜMLERİ-

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ), Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Devrim Oskay da, 2006-2007 yılından sonra dünya ülkelerinde geniş kapsamlı arı ölümlerinin yaşandığını ifade etti.

Oskay, ''Özellikle 2006-2007 yıllarında, dünya üzerinde çok geniş kapsamlı koloni kayıpları yaşandı. ABD'de yaklaşık yüzde 60, Avrupa'da yüzde 50-60, Türkiye'de o dönemde yapılan araştırmalar neticesinde yüzde 40 koloni kaybı yaşandı. Bal arıları, arı ürünlerini üretmesinin yanında, bitkilerin tozlaşmasında ve üremesinde önemli etkisi var. Yapılan araştırmalarda, bal arılarının bitkisel tozlaşmaya yaptığı katkıyla ülke ekonomisine getirisi, bal ürünlerinden elde edilen gelirin 10 katı kadar. Hem ABD hem AB ülkeleri bu koloni kayıplarının nedenini öğrenmek için milyonlarca dolar para harcadı. Ölümlerin nedeni hala tam olarak belirlenmiş değil'' şeklinde konuştu.

Arı ölümlerinin nedeninin hala tam anlamıyla bilinemediğini anlatan Oskay, olası nedenler üzerinde bilimsel araştırmaların devam ettiğini söyledi.

Oskay, arı ölümlerine neden olabilecek faktörler ile ilgili ise şu bilgileri aktardı:

''Farklı bölgelerde farklı nedenlerle koloni kayıpları olabilir. Koloni kayıplarının olası nedenleri arasında, yanlış uygulanan arıcılık teknikleri nedeniyle genetik çeşitliliğin azalmasından dolayı koloninin çevre şartlarına adapte olamaması, ekolojik farklılıkları olan bölgeler arasında ana arı ticareti yapılması sonucu bölgeye adapte olmuş arıların genetik yapısının bozulması, iklim değişikliklerinin bal arısı kolonileri üzerinde olumsuz etkisinin olması, arılarda gözlenen yeni hastalık ve zararların (virüsler, Nosema Cerana, Varroa Destructor) kolonilerin üzerine olumsuz etkileri, bal arısının hastalık ve zararlarına karşı uygulanan kimyasal ilaçlar etkilidir.''

Oskay, Trakya Bölgesi'nde yaşanan arı ölümlerinin, bitkilerde kullanılan kimyasal maddelerden kaynaklandığı konusundaki iddiaların araştırıldığını belirterek, Trakya Bölgesi'nin ayçiçeği üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi.

-''FRANSA, İMİDACLOPRİD MADDESİNİ YASAKLADI''-

Trakya Bölgesi'nde arıların ayçiçek üretimine olan katkısından anlatan Oskay, bitkisel üretimde kullanılan böcek ilaçlarının arı kolonileri üzerinde olumsuz etkisi olduğunu söyledi.

Oskay, ''Özellikle ayçiçeği ve kanola da ''imidacloprid'' denen maddenin kullanıldığı çeşitli kaynaklardan biliniyor. Bu kimyasal madde, AB ülkelerinden Fransa'da yasaklanmış durumda. Fransa'da da bu madde, ayçiçeğinde daha önceden kullanılıyordu. Bal arısı kolonilerine olumsuz etkisinden ve arı kayıplarının sebebi olduğu düşünüldüğünden dolayı Fransa'da bu ilaç yasaklandı'' dedi.

A.A.



Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,418 µs