En Sıcak Konular

Türkiye'nin enerjisi AB'yi hayran bıraktı

22 Şubat 2011 10:51 tsi
Türkiye'nin enerjisi AB'yi hayran bıraktı
Türkiye'nin enerji ve altyapıda yapacağı yatırımlar İspanyol basınında övgülerle yer aldı

İspanya'nın önemli ekonomi gazetelerinden "Expansion", "Türkiye, enerji ve altyapıda 150 milyar dolardan fazla yatırım yapacak" başlığı altında verdiği haberde, Türkiye'nin "büyük bir modernleşme planı uygulayacağını" yazdı.

TÜRKİYE OECD REKORU KIRDI

Expansion, "AB adaylığının yanısıra, genç ve kalabalık nüfus, tüketime olan rağbet ve stratejik konumuyla Türkiye, Avrupa'nın daha çok ilgisini çekiyor" görüşünü savundu. Dergi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) raporuna göre 2011-2017 yılları arasında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) yüzde 6,7 ile en fazla büyüme öngörülen ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi.

TÜKETİM HEP ARTIDA

İspanyol ekonomi gazetesi, "elektrik tüketiminin her yıl yüzde 7 arttığı Türkiye'nin enerjide yüzde 90 dışarıya bağımlı olmasının bir tehlike arz ettiğini, küresel ekonomide konumunu sağlamlaştırmak isteyen bir Türkiye'nin ileri adım atma ihtiyacı duyduğunu" kaydetti.

UZUN VADELİ PROJE PAZARI

İspanya'nın Türkiye'deki Ticaret Müşaviri İsaac Martin de yayınlanan demecinde, Türkiye'nin "iç pazarında ve stratejik konumuyla dışarıda geniş fırsatlar sunmasına karşın karmaşık, sabır gösterilmesi gereken ve uzun vadeli projelerin yapılacağı bir pazar olduğunu" söyledi. Martin, "Türkiye, İspanyol şirketleri için umutlandırıcı ve talep edilen bir pazar" dedi.

İSPANYOL FİRMALARI DAHA AZ

Bu arada, Türkiye'de Başbakanlığa bağlı Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı'nın İspanya'daki temsilcisi Yasemen Körükçü de, "Mevcut durumda Türkiye'de iş yapan 370 İspanyol firması var. 903 olan Fransız ve 815 olan İtalyan şirketleriyle karşılaştırdığımızda İspanyol şirketlerin sayıları az" dedi ve ekledi:

FIRSATLAR NEFES KESİCİ

"Türkiye'nin sunduğu karlı yatırım fırsatlarını keşfettikleri anda şüphesiz İspanyol şirketlerin de Türkiye'deki sayılarını artıracaklarına inanıyoruz.' Körükçü, İspanyol firmaları Türkiye'de daha fazla yatırım yapmaya davet etti. İspanya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 7 milyar avro olurken, Türkiye'deki İspanyol yatırımı 3 milyar avroyu buluyor.

Özelleştirmeler gerekli ve tam zamanında yapıldı

İspanya Dış Ticaret Enstitüsü'nün Ankara'daki ofisinden yapılan değerlendirmelerde de, "Elektrik sektörünün özelleştirilmesi tamamen bir gereklilik arz ediyor. Yenilenebilir enerji ve rüzgar enerjisinde, yeni termik santrallerin inşaasında 2020 yılına kadar 91 ila 128 milyar dolar arasında yatırım öngörülüyor. Ancak telekomünikasyon sektöründe fırsatlar kaçırılmış ve büyük firmalar önceden bu pazara girmişler" denildi. Öte yandan Türkiye'nin elektrik tüketimi Ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 arttı. Ocak'ta, 19 milyar 507 milyon 29 bin kWh elektrik üretilirken, üretimin 16 milyar 18 milyon 988 bin kWh'lık kısmı termik santrallerden, 3 milyar 150 milyon 232 bin kWh'lık bölümü de hidrolik santrallerden gerçekleştirildi.

Afşin Santrali kömürsüz kaldı

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Çöllolar açık kömür üretim sahasında yaşanan heyelan nedeniyle kömürsüz kalan Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür tedariki için çalışmalar sürüyor. Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürü Süha Dinç, 10 Şubat'taki heyelan sonrasında, Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür tedarik edilen sahanın üretime kapatıldığını hatırlattı. Çöllolar kömür sahasının üretime kapatılmasının ardından santralin kömür ihtiyacını kendilerinin karşılamaya karar verdiklerini kaydeden Dinç, "Kömür tedarik etmek için çalışmalar yapıyoruz" dedi.




Bu haber 1,218 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,204 µs