En Sıcak Konular

Adalet Bakanı Ergin: Oda TV soruşturması devam ediyor

21 Şubat 2011 21:34 tsi
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Oda TV soruşturması devam ediyor. Doğrusu içerikle ilgili olarak bakanlıkta da net bilgi yok'' dedi.

Ergin, Antakya'daki Ottoman Otel'de gerçekleştirilen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 66. Toplantısında konuşmaların ardından komisyon üyelerinin sorularını yanıtlandırdı.

Cezaevlerindeki gazetecilerle ilgili farklı bilgilerin yansıtıldığını anlatan Ergin, ''Biri 100 gazeteci, diğeri 58 gazeteci cezaevinde dedi. Bu işin doğrusu ne? Türkiye'deki cezaevlerinde bulunan gazeteci sayısı 26'dır. Belki 1-2 eksi artı olabilir. Peki gazetecilik faaliyetinden dolayı tutuklu kaç kişi var. Gazeteci adi fiillerinden dolayı cürüm işlemişse, unvanı gazeteci olabilir, bu suçtan dolayı cezaevinde olabilir'' dedi.

Ergin, bu 26 kişinin üzerine atılı suçlardan örnekler vererek, Oda TV'ye yönelik aramalara ve Soner Yalçın'ın tutuklanması ile ilgili sorulara cevap verdi.

Soruşturmaların devam ettiğini hatırlatan Ergin, şöyle konuştu:

''Doğrusu içerikle ilgili olarak bakanlıkta da net bilgi yok. İddianame hazırlanıncaya kadar soruşturmalar, gizlilik kararı alınmışsa, gizlidir. İddianamenin taraflara tebliği ile birtakım bilgileri öğrenme şansımız olabilir. İddianame ortaya çıktığında hep birlikte göreceğiz. Tutuklama nasıl işliyor, iddia makamı bir hazırlık yapıyor, delillerini belgelerini mahkemeye hakim götürüyor, kişinin savunmasını alıyor. Mahkeme tutuklamaya sevk edilen kişiyi dinliyor, üzerine atılı suçu tebliğ ediyor ve bunlara karşı diyeceklerini alıyor. Bütün bunların sonucunda mahkeme tutuklanması gerektiği kanaatine varıyorsa, bu belli şartlarda mümkün olabiliyor. Ya delillerin karartılması ihtimali, ya kaçma ihtimali vardır. Varsayın ki mahkeme tutuklama kararı verdi, bu tutuklama kararına bir üst mahkemede itiraz edebiliyorsunuz. Başka bir heyette bu karar inceleniyor.

Bütün bu süreçten geçtikten sonra halen tutukluluk devam ediyorsa, müsaade edin, o yargı mekanizması içindeki bu sürece bir miktar saygı duymamız gerekiyor. Yürütmenin buna müdahale şansı yok. Yasalardan kaynaklı sorunlar varsa, elbetteki bu yasaların değiştirilmesi yasama organın sorumluluğundadır. O boyutunu tartışabiliriz.''

-TUTUKLU SAYISI-

Ergin, tutuklu sayısının, hükümlü sayısından fazla olması yönündeki eleştirilerin doğru olduğunu, Türk yargısının temel sorunları arasında uzun yargılama süreci bulunduğunu daha önce de ifade ettiğini söyledi.

Yargılama sürecini kısaltacak önlemleri almaya başladıklarını anlatan Ergin, ''Ama hemen şunu söyleyeyim, Türk cezaevlerinde hükmen tutuklu bekleyenlerin sayısı yüzde 25 civarındadır. Bunları çıkardığınız tutuklu hükümlü sayısı batıdaki değerlere yaklaşmaktadır. Mahkemede dava bitmiş, ama yüksek mahkemede beklediği için hükümlü olanları çıkarttığınızda Türkiye tutuklu sayısı ile hükümlü oranı batıdaki değerlere yakındır'' dedi.

-''HER 10 YILDA BİR MÜDAHALE''-

Bir komisyon üyesinin ''Hangi Avrupa ülkesinde 8 rektör terör örgütüne üye olmaktan cezaevinde bulunuyor?'' şeklindeki sorusunu da cevaplayan Ergin, şöyle devam etti:

''21. yüzyılda, AB ile müzakere yapan bir Türkiye ortalama her 10 yılda antidemokratik yöntemlerle rejimine müdahale edilen bir ülke olamaz. Hangi Avrupa ülkesinde 10 yılda bir askeri yetkililer yürütmeye yasamaya müdahale edip demokrasiyi askıya alabiliyor? Bunu sormak lazım. hangi Avrupa ülkesinde rektörler 'ordu göreve' diye pankartlarla sokaklarda yürüyüş yapıyor. Bütün bunlar tartışılması gerekir.

Türkiye 1950'de çok partili hayata geçti, 1960'da darbe, 1971'de askeri müdahale, 1980'de müdahale, 1997'de müdahale, 2007'de müdahale girişimleri, ortalama 10 yılda bir halkın seçtiği demokratik unsurlara karşı anti demokratik müdahalelerin yapıldığı Avrupa'da başka ikinci bir ülke var mıdır.

Bu çağda, AB ile tam üyelik müzakereleri yapan Türkiye'nin geleceğe dönük olarak, bu müdahaleler zeminin ortadan kaldırma yükümlülüğü vardır. Evrensel hukukunun, demokrasinin yerleşebilmesi için bu mücadeleyi yapabilmesi lazımdır. Şu anda yapılan ondan farklı bir şey değildir.''

Ergin, alkol mevzuatı üzerinden AK Parti ile ilgili tartışmaların olduğunu belirterek, ''AK Parti yeni iş başına gelmiş bir parti değil. 8-9 yıl içinde AK Parti'nin icraatları, istikameti ortada. Bu partinin niyetini sorgulamak için çok geç artık. AK Parti 1960'da başlayan AB sürecinin en fazla takipçisidir. Kopenhag siyasi kriterlerini gerçekleştiren partidir. Onun için bu saatten sonra AK Parti'nin niyetinin, gizli ajandasının olup olmadığının tartışılmasının doğru olmadığını düşünüyorum'' diye konuştu.

Türkiye'de legal dinlemelerin hakim kararıyla yapılabilecek durumda olduğunu anlatan Ergin, kendilerinin döneminde bu dinlemelerin ölçülebilir, denetlenebilir hale geldiğini söyledi.



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,585 µs