En Sıcak Konular

En iyi iletişim dedi ama...

21 Şubat 2011 19:22 tsi
En iyi iletişim dedi ama... Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB ile bugüne kadar yaşadığı en iyi iletişimi yaşadığını söyledi. Bağış, AB'ye "Fişi çeken taraf biz olmayacağız." mesajı verdi.

Hatay'da gerçekleştirilen Türkiye-AB Karma Parlamento Toplantısı'na katılan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bugün itibariyle AB sürecinde çok önemli bir noktaya gelindiğini söyledi. Ancak yaşanan süreçle ilgili sıkıntıların da varlığından dolayı rahatsızlıklarını aktaran Bağış fasılların önüne konulan engellerin kaldırılmasını istedi.

"Fişi çeken taraf biz olmayacağız" diyen Bağış "Türkiye'ye sanal teklif ve gündemlerle yaklaşılması mümkün değildir. Çifte standarta boyun eğmeyeceğiz. Yaptıklarımıza rağmen Türkiye'ye AB ülkelerinin sahip çıkmadığını görüyoruz. Toplumun motivasyonunu çok önemsiyoruz. Halkın üçte ikisi Türkiye'nin AB'ye üye olacağına inanmadığını anketlerde görüyoruz. Türkiye-AB ilişkisi bugünkü kadar hiçbir zaman güçlü olmadı. AB'ye yakınlaşmaya çalışırken AB'nin geri çekildiğini görüyoruz. AB ülkeleri içerisinde Türkiye'den kaçmak isteyen çevreler olduğunu biliyoruz. Ancak Türkiye'de kaçan kovalanır diye bir deyim var. Biz de AB'den kaçmayacağımızı kovalayacağımızı söylüyoruz. Çünkü fişi çeken taraf biz olmayacağız." dedi.

"BASINA YARGI ÖNÜNDE DOKUNULMAZLIK SAĞLANAMAZ"

Yarın AB üyesi olacakmış gibi çalıştıklarını aktaran Bağış, Türkiye'nin bu kararlılığına rağmen bazı eleştirilere maruz kaldığını söyledi. Basın özgürlüğü ile ilgili bazı intibaların oluşturulduğunun farkında olduklarının altını çizen Bağış, "Tüm bu süreçler esasen basın özgürlüğünün ve demokrasinin önündeki engelleri kaldırmaktır. Türkiye'de basına yargı karşısında dokunulmazlık sağlanamaz." dedi.

Siyasi engellerden dolayı fasılların halen açılamadığını, bu engellerin kaldırılması halinde Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde uyumu tamamlayacağını ifade eden Bağış, AB'den 5 ana beklentilerini şöyle sıraladı: "Türkiye müzakere sürecinde adil bir süreç yaşamak istiyor. Ne daha fazla kolaylık istiyoruz, ne de imtiyaz. Başka ülkelerin önüne konulmayan bir süreç istiyoruz. Vize konusuna gelince bugün Paraguay vatandaşları AB'ye vizesiz gidebilirken bizim vatandaşlarımıza yapılan vize ayıbı kabul edilemez. Ayrıca Türkiye terörle mücadelede somut olarak desteklenmelidir. Ayrıca Kıbrıs sorunu çözümlenmeli ve AB'ye aday 5 ülke AB zirvelerine davet edilmelidir. Aday ülkelerin yönergesinin kayıp kaymadığına ilişkin tartışmaların yapılması doğru değildir. Biz AB yolunda iyi niyetle çalışmalara devam ediyorsak aynısını AB'den bekliyoruz."

İSTİNAF MAHKEMELERİNİN BAŞSAVCILARI 22 ŞUBAT'TA ATANACAK

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de yargının yükünü hafifletecek olan istinaf mahkemelerinin devreye girmesi için yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu konudaki çalışmaların tamamlandığını belirten Ergin, yarın sabah yargının yükünü hafifletecek 9 bölgede kurulacak istinaf mahkemelerinin başsavcılarının atamasının yapılacağını söyledi.

KPK Eş Başkanı Helene Flautre ise açılış konuşmasında Türkiye'nin bu bölgede model oynayabilme özelliğine sahip olduğunu söyledi. AB'nin göç politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Flautre AB'de yürütülen bir rapordan söz ederek şunları söyledi:

"Bu raporda bir yandan Eylül'deki anayasa reformuna büyük destek veriyor. Yasal uygulamaya dikkat edilmesi isteniyor. Bir takım endişelerini aktarıyor. Usul konusunda bazı davalarda mesela Ergenekon davasında özellikle usul ve güvencelere de dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Eminim bu alanda hükümetin bir takım çalışmaları var. Benim ülkemde pek uygulanmasa da Savunma Bakanlığı ve Adalet bakanlığı gibi bakanlar seçim öncesinde görevden ayrılıyorlar. Bence bu çok iffetli bir uygulama keşke bu diğer ülkelerde de uygulansın." dedi. Türkiye-AB Karma Parlemento toplantısı soru ve cevaplarla devam etti.

(CİHAN)



Bu haber 797 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,732 µs