En Sıcak Konular

Mısır'ın AKP'si kuruldu, İhvan yarıştan çekildi

21 Şubat 2011 18:50 tsi
Mısır'ın AKP'si kuruldu, İhvan yarıştan çekildi 15 yıldan bu yana farklı gerekçelerle kurulması engellenen Müslüman Kardeşler'den ayrılan bir grup tarafından Vasat Partisi, Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından kuruldu.

Vasat'ın seçimlerde yüksek bir oy alarak, Mısır yönetiminde ciddi bir rol üstleneceği tahmin ediliyor.

Abdullah Aydoğan Kalabalık-Dünya Bülteni

Mübarek'in başkanı bulunduğu Ulusal Demokratik Parti'nin ileri gelen yöneticilerinden oluşan, Parti İşleri Komisyonu tarafından, 15 yıldan bu yana farklı gerekçelerle kurulması engellenen Vasat Partisi, Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından kuruldu.

25 Ocak Gençlik Devrimi'nin ilk siyasi meyvelerinden birisi olarak kabul edilen Vasat Partisi'nin, altı ay içerisinde yapılması planlanan demokratik seçimlerde yüksek bir oy alarak, Mısır yönetiminde ciddi bir rol üstleneceği tahmin ediliyor.

1996 yılında kuruluş için ilk müracaatını yapan Vasat Partisi, 19 Şubat 2011 tarihinde resmen kurulmuş oldu. Müslüman Kardeşler'den ayrılan bir grup tarafından Ebu el Ala Madi yönetiminde kurulan partiye, Kifaye Hareketi yöneticilerinden George İshak gibi Hıristiyanlar da destek veriyor.

Madi, partinin kuruluşunun önündeki bütün engellerin kaldırılmasının ardından yapmış olduğu açıklamada: ''Devrimden önce son derece kaygılıydık. Çünkü üç defa farklı gerekçelerden dolayı partimizin kuruluşu engellenmişti. Ancak devrim tarafından ülkede estirilen özgürlük rüzgarları, Parti İşleri Komisyonu kararlarının da iptal edilmesini kolaylaştırdı ve partimiz kuruldu.'' dedi.

Mısır İdari Mahkemesi Parti İşleri Dairesi, cumartesi günü Yargıç Muhammed Abdulğani başkanlığında toplarak, Vasat Partisi'nin kurulmasının kanuni bir sakıncasının olmadığına karar verdi.

Mahkeme kararının açıklanmasının öncesinde salonda ilginç bir olay yaşandı. Vasat Partisi yöneticileri, yargıcın parti hakkındaki hükmü açıklamasından önce, mahkeme üyelerinin arkasındaki duvarda asılı olan Mübarek'in fotografının indirilmesini talep etti. Yargıç bu talebi kabul etti ve Mübarek posteri mahkeme duvarından indirildi. Ardından karar açıklandı ve salonda sevinç çığlıkları duyuldu.

Parti başkan yardımcısı Isam Sultan, Mübarek yönetiminin kendilerine çok farklı öneriler sunmuş olmalarına rağmen yılmadıkları, ısrarla partiyi kurmak için mücadele ettikleri ve sonunda muvaffak olduklarını söyledi.

Müslüman Kardeşlerden 1995 yılında kopan bu reformcu grup, 10 Ocak 1996 yılında kurulma çalışmalarına resmen başlamıştı. Yöneticiler partilerini Gençlik Devrimi'nde hayatını kaybeden şehitler ve yaralılara ithaf ettiklerini belirtti.

Mahkemede hazır bulunan Kifaye Hareketi yöneticilerinden George İshak, İdari Mahkeme tarafından verilen bu kararın, Parti İşleri Komisyonu'nun işlevinin sona erdiğinin delili olduğunu dile getirerek, önümüzdeki dönemde ülke siyasi hayatında partiler açısından ciddi bir özgürlük ve hareketlilik gözleneceğini söyledi.

Vasat Partisi'nin önümüzdeki seçimlere Keramat Partisi ile birleşerek girmesi bekleniyor. Vasat Partisi'nin kuruluşunun Mübarek döneminde kabul edilmeyişinin sebeplerinden birisi, parti programında 'Cumhurbaşkanına verilmiş olan olağan dışı yetkilerin azaltıması'nın yer alıyor olmasıydı. Mübarek yönetimi, Müslüman Kardeşler içinde yaşanan bu ayrışmanın danışıklı dövüş olabileceğinden de endişe ediyordu.

Aynı gün akşam Mısır'da bir ilk daha yaşandı. Mısır resmi televizyonu tarihinde ilk kez, Müslüman Kardeşler yöneticilerinden birisini canlı yayında konuk etti. Konuk Müslüman Kardeşler'in önde gelen yöneticilerinden Saad el Ketetni'ydi.

Müslüman Kardeşler'in önümüzdeki dönemdeki programlarını anlatan Ketetni, ilk seçimlerde iktidar olmak için yarışmayacaklarını söyledi.

Spikerin neden iktidar olmak istemiyorsunuz? Şeklindeki sorusuna Ketetni; ''Biz en iyi organize olmuş siyasi hareketiz, diğer siyasi partilerin de ilk beş yıl içerisinde organize olmalarını istiyoruz.'' Şeklinde cevap verdi.

Müslüman Kardeşler'in ilk demokratik seçimlerde iktidar olmak istememelerinin daha başka sebepleri de var mutlaka...

Cezayir örneği; doksanlı yılların başında bu ülkede yaşananlar henüz unutulmuş değildir bu bir.

İkincisi, krallık dönemi de dahil, kurulduğu günden bu yana Mısır'da iş başına gelen bütün yönetimler Müslüman Kardeşler aleyhinde ciddi bir anti propaganda yaptı. Halk kitleleri bu İslami siyasi cemaatten korkutuldu. Baskılar neticesinde İhvan da yer altına indi. 

Üçüncü sebep, İhvan yöneticileri tarafından cemaatin gerçek oy oranının bilinmiyo rolması. Mısır'da hiç bir siyasi hareket hakkında istatistiki bilgi en azından şimdilik bulunmuyor.

Dönrdüncü sebep ise ihtiyat. Yıllardan beri siyasi manevralara kurban olan Kardeşler, bu yeni süreçte son derece ihtiyatlı davranmayı, ilk beş yıl ülkedeki siyasi hayatın gidişatını görmeyi tehcih ediyor. 1952 Hür subaylar devriminden sonra bir süre Ihvan'ın önü açılmıştı. Ancak, Cemal Abdunnasır'a düzenlenen bir suikast girişiminden sonra  Müslüman Kardeşler üyeleri, tekrar işkence ve baskılara maruz kalacaktı.

Mısır'da demokratik seçimlerin yapılması durumunda ülkede en fazla oy toplayacak olan siyasi oluşumlar, devrimden sonra ortaya çıkan partiler olacaktır. Mısır halkının geneli nezdinde, ülkeyi 30 yıldır yöneten Ulusal Demokrtatik Parti, Vefd ve Ğad gibi bütün siyasi partiler ve Müslüman Kardeşler gibi İslami siyasi hareketlerin tamamı ciddi bi şekilde yıprandı.

Vasat Partisi'nin kurulduğu gün Müslüman Kardeşler tarafından yapılan 'iktidar olmayı hedeflemedikleri' şeklindeki açıklama, tesadüf olmasa gerek. Ihvan, 508 milletvekilli Mısır parlamentosu için en fazla 150 aday çıkarmayı planlıyor.   

Öyleyse, demokratik sisteme geçilmesinin ardından, Mısır'ı 25 Ocak Gençlik devriminden sonra ortaya çıkacak olan yeni partiler yönetecek. Belki de AKP örneğini oluşturan Vasat Partisi iktidar olacaktır.



Bu haber 1,398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,410 µs