En Sıcak Konular

'Türkleri sorumlu tutmak kabul edilemez'

21 Şubat 2011 18:23 tsi
'Türkleri sorumlu tutmak kabul edilemez' Libya'da yaşanan isyanın arkasında Türklerin de sorumluluklarının bulunduğu yönünde açıklama yapan Libya Lideri Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'ye hükümetten cevap geldi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan'ın Mısır'da yaşanan olaylardan sonra gösterdiği tavrı Libya konusunda göstermediği yönündeki eleştirileri yanıtlarken her ülkedeki olayın birbirinden farklı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çelik, 25 bin Türk vatandaşının durumu ve ikili ilişkilerin de Libya'ya karşı tavırda belirleyici unsur olduğuna dikkat çekerken "Sayın Başbakanımızın kime ne zaman ne söyleyeceği, nasıl hitap edeceği siparişle temin edilmez" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan'ın Mısır'da yaşanan olaylardan sonra gösterdiği tavrı Libya konusunda göstermediği yönündeki eleştirileri yanıtlarken her ülkedeki olayın birbirinden farklı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çelik 25 bin Türk vatandaşının durumu ve ikili ilişkilerin de Libya'ya karşı tavırda belirleyici unsur olduğuna dikkat çekerken "Sayın Başbakanımızın kime ne zaman ne söyleyeceği, nasıl hitap edeceği siparişle temin edilmez" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında AKP Genel Merkezi'nde toplanan Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısı sona erdi. Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, toplantıda iç ve dış siyasi, ekonomik ve sosyal gelişmeleri değerlendirdiklerini dile getirdi. Bu bağlamda Libya'da yaşanan olaylara değinen Çelik parti ve hükümet olarak olayları endişe ve büyük bir dikkat içinde izlediklerini, daha fazla can kaybı olmadan, talana ve şiddete mahal vermeden Libya'da sürecin atlatılmasını temenni ettiklerini söyledi.
Kuzey Afrika'da ve Ortadoğu'da yaşanan her bir olayın farklı karakterlere sahip olduğuna ve farklı değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Çelik, "Toptancı olarak hepsine aynı gözle bakmak ve aynı olaylarmış gibi değerlendirmek bizi yanılgıya düşürür" dedi.

-SÖZ KONUSU OLAN MİLLİ MENFAATLERDİR-

Çelik, Başbakan Erdoğan'ın Mısır ile ilgili söylediği sözlerin son günlerde hatırlatıldığını ve Libya'ya yönelik de benzer açıklamalar beklendiğini hatırlatırken, bu konuda yapılan eleştirilere de sert çıktı. Çelik, şunları söyledi:

"Sayın Başbakanımızın kime ne zaman ne şekilde hitap edeceğinde veya ne söyleyeceğinde esas belirleyici olan şey birilerinin arzusu ve ısmarlaması değil kendi vatandaşımızın can mal emniyeti, milli menfaatlerimiz ve söz konusu olan halkların yine can ve mal güvenliği huzur ve barış içerisinde yaşaması ve karşılıklı menfaatlerdir. Esas olan budur. Kime ne zaman neyin söyleneceği ciddiyet gerektirir. Dış politika öfke ile ve duygusallıkla yapılmaz. AK Partinin dış politikası çok yönlüdür, çok hassas olarak yapılmaktadır. Çok ciddi dengeler gözetilerek yapılmaktadır. Adeta sırtımızda yumurta küfesi ve yumurtaların arasından yürür gibi hassasiyetle dış politika yapılmaktadır. Bunların göz ardı edilmemesi gerekiyor."

Çelik, bir basın mensubunun Kaddafi'ye yönelik bir çağrı olmamasının nedeninin Kaddafi tarafından Erdoğan'a takdim edilen "İnsan hakları ödülü" olduğu yönündeki eleştirileri hatırlatması üzerine ise sözlerini yineleyerek "Sayın başbakanın kime ne zaman ne söyleyeceği nasıl hitap edeceği siparişle temin edilmez. Devlet yönetimi milli menfaatleri öncelikle gözetmeyi gerektirir" dedi.

-VATANDAŞA PANİĞE KAPILMAYIN ÇAĞRISI-

Çelik, Libya'da 25 bine yakın Türk vatandaşının yaşadığını da hatırlattığı konuşmasında bu vatandaşların tahliyesi için devletin bütün imkanlarını seferber ettiğini vurguladı. Libya'ya giden son uçakların dönmesi ile birlikte 800'ün üzerinde vatandaşın tahliye edilmiş olacağına dikkat çeken Çelik "Vatandaşlarımızın kendi ülkelerine dönmeleri en birincil meselemizdir. Olaylarla birlikte sağlıklı haber alınamaması söz konusu oldu. Dolayısıyla vatandaşlarımızda bir panik havası oluşuyor. Özellikle büyükelçimiz diğer yetkililer vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışmaktadırlar. Akrabaları orada bulunan vatandaşların paniğe gerek olmadığın ifade etmek istiyorum. Devletimiz vatandaşın yanındadır. Gereken neyse o yapılıyor" diye konuştu. Çelik tahliyeler kapsamında en kötü ihtimalle İskenderiye üzerinden Türk vatandaşlarının Libya'dan çıkarılabileceğini de sözlerine ekledi.

-TÜRKLERİ SORUMLU TUTMAK KABUL EDİLEMEZ-

Libya'da yaşanan isyanın arkasında Türklerin de sorumluluklarının bulunduğu yönünde açıklama yapan Libya Lideri Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin açıklamalarına da tepki gösteren Çelik, bu iddiaların kabul edilemez olduğunu söyledi. Bu konuda Cumhurbaşkanı Gül'ün de açıklama yaptığını hatırlatan Çelik "Bugüne kadar Libya'da ekonomik faaliyetler dolayısıyla giden orada çalışan hiçbir vatandaşımızın Libya'nın içişlerine karıştığı veya oradaki olaylar içerisinde yer aldığı kesinlikle tespit edilememiştir. Bizim başkasının işine karışmak gibi bir niyetimiz olmadı bundan sonra da olmaz. Vatandaşlarımızı da özellikle bundan alıkoymaya çalışıyoruz. Orada olup bitenlerden Türkleri sorumlu tutmak kesinlikle kabul edilebilecek bir şey değildir" dedi. Kaddafi'nin açıklamasını tarihe atıf yapan bir açıklama olarak değerlendiren Çelik sözlerini talihsiz bir beyan olarak değerlendirdi.



Bu haber 1,155 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,780 µs