En Sıcak Konular

Avrupa Rusya'ya yaptırım uygulamayacak

21 Şubat 2011 15:16 tsi
Sert eleştirilerin yer aldığı AP karar metninden yaptırım çıkmadı, Avrupalı vekiller mücadeleye devam sözü verdi

Avrupa Parlamentosu Rusya'da insan haklarının ihlal edildiğine dair bir kararı kabul etti, ancak ihlallerde bulunduğu belirlenenlere karşı yaptırım uygulanmayacağı açıklandı. Kararın kabul edilmesi için çaba sarfeden Avrupa vekilleri devlet memurlarına ve siyasilere karşı yaptırım kararının çıkması için çalışmalarına devam edeceklerini duyurdu.

Rus basınına yansıyan haberlere göre AP kararında Rus iş adamları Hodorkovski ve Lebedev aleyhindeki davalar da yer aldı. Kremlin sarayı kararın siyasi olduğunu ve adil olmadığını savundu. AP kararında çok sayıda insan hakları ihlallerinin gerçekleştiğine ve insanların eylem haklarına müdahale edildiğine dikkat çekildi, mahkemelerin siyasi kararlar almaya devam ettiği kaydedildi.Soruşturmaların adil bir şekilde yürütülmediği ve önemli cinayetlerin faili meçhul olarak kaldığı da kararda dikkat çekilenler arasında.

Vedomosti gazetesine açıklama yapan Rus uzmanlar kararın adil olduğunu ve ülke mahkeme sisteminin değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Rusya devlet Duma'sı uluslararası hukuk birimi başkan birinci yardımcısı Leonid Sluçkiy ise, AP'nin yaptırım kararı almamasının önemine vurgu yaparak yapıcı diyalogun başlatılabileceğini öne sürdü. Özellikle de Baltik ülkelerinin AP vekilleri Rusya'nın cezalandırılması ve ihlallere adı karışanların Avrupa ülkelerine girişlerinin engellenmesi için gerekli kararların alınmasına çalışacaklarına dair görüşlerini tekrarladı.

Bölge uzmanları alınan karara rağmen Rusya mahkem sisteminde gerekli reform çalışmalarının mevcut iktidar döneminde yapılamayacağının altını çizerek, özellikle de başbakan Putin'in mafya ile bağlantılarının artarak devam ettiğini iddia etti. Onların sözlerine göre Putin'in geri çekilmesinin söz konusu değil ve başbakan tekrar devlet başkanı olacağının sinyallerini vermekte. Ülkenin temel sorunlarının başında gelen yolsuzluk dosyalarının kabarmasına rağmen üst düzey yetkililer kendilerini bu durumdan sorumlu tutmuyor.



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,799 µs