iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

İkisi de güneyimizde!

21 Şubat 2011 14:11 tsi
İkisi de güneyimizde! 'Yeni Dünya Düzensizliği' ve sıradaki ülkeler... iyibilgi özel

Amerikalı uluslararası ilişkiler uzmanı K. R. Bolton, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan halk hareketleri için ilginç bir terim kullandı: Yeni Dünya Düzensizliği.  Birkaç gün önce yaptığı söyleşide, konuya dair şimdiye dek kimsenin açıklamadığı detayları veren Bolton, bu sürecin esas hedeflediği ülkelerin adlarını ve projenin arkasındaki isimleri verdi.

Bolton'a göre Tunus ve Mısır'dan yayılan gösteri dalgaları, arkasında ünlü spekülatör George Soros'un olduğu iddia edilen bir zamanların Orta ve Doğu Avrupa'yı etkisi altına alan "renkli devrimlerin" tüm özelliklerini barındırıyor. Bolton'a göre "kendi kendine" çıktığı iddia edilen bu ayaklanmaların yıllar öncesinden finansal ve sosyal alt yapısını hazırlayan ABD merkezli sivil toplum kuruluşları mevcut. O Örgütler şunlar:

- NED (Ulusal Demokrasi Fonu)
- USAID (Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı)
- International Republican Institute (Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü)
- Freedom House
- Open Society Institute

Bolton'a göre hareketlerin can alıcı kısmı bu örgütlerin desteğinde yatıyor:

"Bu örgütler yıllardır Mısır'daki 'aktivistleri' destekliyor. Örneğin Freedom House 2009 yılında 16 Mısırlı gence iki aylık burs verdi, onları eğitti. Bir kaç gün önce New York Times gazetesi 6 Nisan hareketi ve Miloseviçi deviren Optor adlı Sırp gençlik hareketi arasındaki ilişkiyi inceledi. Bu 6 Nisan hareketi şimdi Libya, İran, Cezayir ve Tunus'taki gençlik hareketleriyle iletişim içersinde.

Gösterilerde ön saflarda yer alan meslek örgütleri NED tarafından finanse edildi ve eğitildi. NED'in 2009 yılı raporlarında Mısır'daki program için para ayrılmış. Özellikle de sosyal ağlarda boy gösteren "genç aktivistlerin" eğitimi için para ayrıldı."

Bunları açıkladıktan sonra Bolton herkesin merak ettiği, ama nedense kimsenin Türk basınında sormadığı şu soruyu dillendiriyor:

"Neden ABD yanlısı Mübarek rejiminin devrilmesi için ABD merkezli, globalizm taraftarı bu örgütler genç aktivistleri eğitsin?"

Bolton'un bu soruya verdiği cevap özetle şöyle:

Gördüğümüz şey, küreselleşmenin yolunda anomali haline gelmiş ancak hala ABD taraftarı olan rejimlerin düşmesini hedefleyen uzun vadeli stratejiler. Mübarek'in ABD politikalarının önünde bir engel olduğuna dair işaretler belirmişti. Örneğin Sudan konusunda ABD ve Mübarek rejimi kafa kafaya gelmişti. Mübarek bir konfederasyondan yanayken, ABD kuzey ve güney diye ayrılması taraftarıydı. Mısır'ın güney Sudan'da milyon dolarlık yatırımları var. Bu yatırımların sebebi, güneyi, kuzeyden ayrılmaması için ikna etmek.

Bolton'un dikkat çektiği bir diğer "küçük detay" da şu: Bush rejiminin sonlarına doğru ABD Savunma Bakanlığı AFRICOM adlı Afrika Komutanlığını devreye soktu. Bu bölgesel komutanlığın ana hedefi güney Sudan'da devasa bir askeri üssün kurulmasıydı.

Ve gelelim Bolton'un esas önemli iddiasına:

"İran'daki hareketlilikten sonra, benim hipotezime göre Tunus, Mısır, Yemen vs. ortaya çıkan sorunlar, esas olarak İran ve daha sonra Suriye'yi hedefleyen bölgesel sürecin sadece birer parçaları. Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi için yok edilmesi planlanmış iki ülke..."

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,537 µs