En Sıcak Konular

'Bu bölgede artık su savaşları çıkmaz'

21 Şubat 2011 11:48 tsi
Çevre ve Orman Bakanı Prof. Veysel Eroğlu, sınırı aşan sular sebebiyle Ortadoğu'da su savaşlarının çıkmasının artık mümkün olmadığını söyledi. Eroğlu, AB ile yürütülen tam üyelik müzakerelerinde çevre faslını ise AB'nin talebi olduğu için değil, Türk in

Bakan Eroğlu, bazı Avrupa ülkelerinin Arap ülkelerini 'Türkiye'nin çok suyu var ama size vermiyor' tezi ile aldattığını belirterek "Yıllarca Suriye, Irak'ın Türkiye'nin suyunu diğer Müslüman ülkelerde paylaşmadığına inandı. Hatta bu ülkelerden bazıları sınırı aşan sular konusunu terör örgütü PKK ile ilişkilendirip yıllarca bu örgütü destek verdi. Ama 2006 yılından itibaren Arap dünyasının su konusunda Türkiye'ye bakışı değişti. 7 Şubat'ta Suriye ile iki ülke sınırında Dostluk Barajı'nın temelini attık. Bu bölgede su yüzünden savaş çıkacağını savunanlar hayal kırıklığına uğrar. Bu bölgede su savaşı çıkmaz ama sudan sebeplerle savaş çıkabilir." diye konuştu.

"KÜRESEL ISINMAYA RAĞMEN KOMŞULARA VERDİĞİMİZ SU AZALMADI"

Bakan Eroğlu, küresel ısınma sebebiyle Dicle ve Fırat nehirlerinin debilerindeki azalmaya rağmen Suriye ve Irak'a verilen su miktarında hiçbir düşüş olmadığını söyledi. Bakan Eroğlu, 2006 yılında Suriye ve Irak'tan bu alandaki kamu temsilcileri ile üniversite hocalarının Atatürk Barajı'na getirerek, geniş kapsamlı bir inceleme yaptırdıklarını belirterek, "Dinimiz bize komşusu açken tok yatmayı yasaklıyor. Komşusu susuzken yatmak bizim inançlarımıza aykırıdır. Türkiye'nin komşularına su vermediği tezi batılı ülkelerin bölgeye yönelik hesaplarının ürünü olan bir yalandır. Son dönemde Suriye ile 51, Irak'ta 41 alanda işbirliği anlaşması imzaladık. Arap dünyası batılıların uydurduğu bu yalana artık inanmıyor." dedi.

"AĞAÇLANDIRMADA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜYÜZ"

24 Ocak 4 Şubat tarihleri arasında yapılan Birleşmiş Milletler Orman Zirvesi'ne katılan ilk Türk Çevre ve Orman Bakanı olan Veysel Eroğlu, Türkiye'nin bu yıl 9.su yapılan zirveye 27 yıldan beri katılmamasının büyük bir hata olduğunu ifade etti.

Eroğlu, şöyle devam etti: "Türkiye, Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada an fazlan ağaçlandırma yapan ülke. Bu alanda dünya üçüncüsüyüz. Dünyada orman yangınları ile en iyi mücadele eden ülke biziz. ABD, İspanya ve Yunanistan'dan daha iyi durumdayız. Türkiye'nin bu alandaki başarısını dünya bilmiyordu ve onu dünyaya anlattık. Türkiye'nin başarıları birçok ülkenin dikkatini çekti. Bu nedenle çok sayıda ülkeden işbirliği teklifi aldık."

"BM 10. ORMAN FORMU FRANSA'YA RAĞMEN İSTANBUL'DA YAPILACAK"

Birleşmiş Milletlerin 2011 yılını Dünya Ağaçlandırma yılı ilan ettiğini hatırlatan Bakan Eroğlu, New York Belediyesi'nin 1 milyon ağaç dikmeye karar verdiğini belirterek, kendilerine aynı anda İstanbul'a da 1 milyon ağaç dikerek birlikte açılış yapmayı teklif ettiklerini söyledi. BM'ye bugüne kadar 9 kez New York'ta yapılan Orman Formu'nun 10.'sunun İstanbul'da yapılmasını teklif ettiklerini belirten Bakan Eroğlu, önerinin BM'den nasıl kabul edildiğini ise şu şekilde anlattı: "Türkiye'nin AB üyeliğine de karşı çıkan Fransa'nın itirazları oldu. Ama Zimbabwe Türkiye'nin haklarını savundu. Birçok ülke de ona destek verdi. BM 10. Orman Formu İstanbul'da yapılacak."

"ÇEVRE FASLINDA KENDİMİZE GÜVENİYORUZ"

AB'ye tam üyelik müzakerelerinde en zorlu başlıklardan biri olarak gösterilen çevre faslını AB istediği için değil, Türkiye'nin standartlarını yükselteceği için açtıklarını anlatan Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, "Çok karmaşık bir fasıl. Bir çok ülke bu karmaşıklığını bilerek bu faslı en son açtı. Ama biz kendimize güveniyoruz. Mavi Bayrak'ta dünya dördüncüsüyüz, ağaçlandırmada dünya üçüncüsüyüz. Bu faslı açmak için başvurduğumuzda çok şaşırdılar. Bizim başvurumuzu engellemek için verdikleri formatı bile değiştirdiler. Ama biz 15 günde yeni formata uygun başvuru yaptık. Fransa ve Güney Kıbrıs bize büyük zorluklar çıkardı. Ama İsveç'in de desteği ile bu faslın müzakerelerine başladık." dedi.

"FRANSA, ALMANYA, AVUSTURYA BİZDEN ÇOK ÇEKİNİYOR"

Türkiye'nin AB politikasında 2009 yılından itibaren önemli bir ask değişikliğini olduğunu anlatan Bakan Eroğlu, "Fransa, Almanya, Avusturya bizden çok çekiniyor. Türkiye'nin AB'ye üye olmaması için her yolu deniyorlar. Çünkü Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği birlik içindeki dengeleri değiştirecek. Bunun farkındalar. Bizim hiçbir kompleksimiz yok." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Kyoto Protokolüne taraf olmaktan pişman olmadığını anlatan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Protokolün imzalanması bizi çok rahatlattı. Sürekli zan altında kalan bir ülke olmaktan kurtulduk. Bana göre Kyoto'nun Türkiye'ye hiçbir maliyeti yok. Zaten Türkiye'nin yapması gereken, atması gereken adımlar vardı. Katı atık bertaraf tesisleri, atık su arıtma sistemleri zaten Türkiye'nin kendi insanı için atması gereken adımlardı. Bu neden enerji yatırımları hariç Türkiye'nin Kyoto'dan dolayı çok büyük maliyetler ödemesi gerekmeyecek." dedi.



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,993 µs