En Sıcak Konular

İsrail ile anlaşmalara bir itirazları yok

21 Şubat 2011 09:32 tsi
İsrail ile anlaşmalara bir itirazları yok Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından dikkatlerin çevrildiği Müslüman Kardeşler uluslararası anlaşmalara bağlı kalınması çağrısında bulundu.

Örgütün önemli isimlerinden Saad el Hüseyni, Zaman'a yaptığı açıklamada İsrail ile yapılan barış anlaşmasının iptal edilebileceği iddialarını reddetti. Hüseyni cumhurbaşkanlığı için adayları olmadığını söyledi.

Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra tüm gözlerin çevrildiği Müslüman Kardeşler Örgütü (İhvan) İsrail ve diğer ülkelerle yapılan uluslararası anlaşmalara bağlı olduklarını belirtiyor. Müslüman Kardeşler Rehberlik Ofisi Üyesi ve eski parlamenterlerden Saad el Hüseyni, İsrail ile daha önce yapılan anlaşmalara temelde bir itirazlarının bulunmadığını ifade ediyor.

Başta İsrail ve ABD olmak üzere Batılı ülkeler sık sık, Müslüman Kardeşler hareketinin etkin olacağı bir Mısır'ın başta Camp David olmak üzere bazı uluslararası anlaşmaları iptal edebileceğini öne sürüyor. Kısa vadede iktidara gelmelerinin söz konusu olmadığını belirten el Hüseyni, parlamento seçimlerinde çoğunluğu elde etmek için çaba sarf etmeyeceklerini, cumhurbaşkanlığı için aday göstermeyeceklerini de tekrarladı.

Zaman'a konuşan El Hüseyni, Mübarek rejiminin en karanlık noktasının 'Emnü Devle' (iç güvenlik) olduğunu vurguladı, bu kurumla birlikte polis teşkilatının acilen ıslah edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Her iki kurumun toplam personel sayısının 2 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Halk, Mübarek rejiminin bu iki kurumu kendilerini baskı altında tutmak için kullandığını düşünüyor. Ayaklanmaların başlamasıyla birlikte halk, polis ve iç güvenliğe ait bina ve araçlara saldırmış ve büyük bir zayiat verdirmişti. Olayların büyümesi üzerine polis ve iç istihbarat meydanlardan çekilerek yerini orduya bırakmıştı. Ordunun rejimi devam ettirmek isteyebileceği yönündeki iddialara katılmadığını anlatan El Hüseyni, şu ana kadar ordudan rahatsızlık duyacakları bir adım görmediklerinin de altını çizdi. Eski rejimin geri dönmek için farklı metotlara başvurabileceğini de söyleyen el Hüseyni, "Halk devrimin etrafında kenetlenmiş durumda." diye konuştu. El Hüseyni, cuma günü meydanı dolduran yüz binlerin tek bir ağızdan "Halk ülkenin yolsuzluklardan temizlenmesini istiyor", "Mübarek sarayı terk etti ama rejimi ülkeye halen hükmediyor" sloganlarını atarak aslında gözlerinin rejimin üzerinde olduğunu haykırdığını da belirtti. Hüseyni'ye göre halkın yol haritası belli ve beğenmedikleri bir gelişme olduğu an da Tahrir'i ve sokakları yeniden dolduracak.

Mısır ordusunun 40 yıldan fazla bir süredir sadece vatanı savunmakla yetindiğini anlatan El Hüseyni, Mübarek'in ise rejimi korumak için polis ve Emnü Devle'yi görevlendirdiğini söyledi. Gösteriler sırasında Mübarek'in orduyu halkın üzerine ateş açtırmaya çalıştığını da öne süren El Hüseyni, ancak ordunun bu emri yerine getirmediğini anlattı.

Türk ve Mısır orduları arasında bir benzerlik bulunmadığını da vurgulayan El Hüseyni, "Mısır ordusunun anayasal olarak siyasete müdahale etme yetkisi yok." vurgusunu yaptı. Hüseyni, geçici anayasa hazırlıklarında ordunun kendisine bir rol biçme peşinde olmadığını, buna gücünün yetmeyeceğini de kaydetti.

Türkleri çok sevdiklerini ve Türkiye'yi yakından izlediklerini de anlatan El Hüseyni, "Bize öğretildiği gibi Osmanlı hiçbir zaman işgalci olmadı. Sizin kitaplarda öğretildiği gibi de Araplar hiçbir zaman hain olmadı ve tüm Araplar da Şerif Hüseyin değildir." diye konuştu.

Zaman



Bu haber 1,055 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs