En Sıcak Konular

'Tek Yürek' anlaşması

21 Şubat 2011 09:22 tsi
'Tek Yürek' anlaşması Savaş söylentilerinin çoğaldığı dönemde...

Türkiye’nin Azerbaycan’ın, ‘’Herhangi bir saldırı durumunda, diğer ülkeyi askeri imkanlarla savunma’’ anlaşması imzaladığı ortaya çıktı. Anlaşmanın bir başka ilginç maddesiyle de, 1995’de bazı Türk vatandaşlarının da karıştığı ‘’Bakü darbe girişimi’’ gibi olaylara, bundan böyle her iki tarafın da izin vermemesi öngörülüyor..

TBMM’ye gönderilen anlaşmanın maddeleri, Dışişleri komisyonundaki görüşmeler sırasında ortaya çıktı.  16 Ağustos 2010 tarihli anlaşmada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in imzası bulunuyor. 10 yıl yürürlükte kalacak olan anlaşmada, “Askeri, siyasi, güvenlik, ekonomi, teknik işbirliği ” bölümleri bulunuyor.

KRİTİK 2. MADDE
Anlaşmanın 2’nci maddesi, Türkiye ile Azerbaycan’ın, başka bir ülke ya da grup tarafından saldırıya uğraması durumunda, diğer ülkenin askeri imkanlar da dahil müdahalesini öngörüyor. Bu madde şöyle: “Taraflardan biri, üçüncü bir devlet veya bir grup devlet tarafından silahlı saldırı veya işgale maruz kaldığında, BM kararnamesinin 51. maddesi ile tanınan kişisel veya kollektif kendini savunma hakkının gerçekleştirilmesi için, askeri imkan ve güçlerinden yararlanmak da dâhil olmak üzere, mevcut imkanları çerçevesinde tüm zaruri önlemlerin alınması için birbirine karşılıklı yardımda bulunacakları konusunda mutabık kalmışlardır. Bu yardımın biçim ve kapsamı acilen belirlenecektir’’

DARBEYE ÖNLEM
Anlaşma 1995’deki başarısız olan darbe girişimine sahne olan Azerbaycan’da benzer olayların önlenmesini de içeriyor. Buna göre, Azerbaycan ve Türkiye,  kendi topraklarında da diğer tarafın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü için tehlike oluşturan örgütler ile grupların kurulmasını ve faaliyetlerini yasaklayacaklar. Her iki ülke de kendi topraklarının diğer tarafa yönelik tecavüz eylemlerinin ve diğer şiddet eylemlerinin hayata geçirilmesi için kullanmasına imkan vermeme yükümlülüğünü de üstlenecek.

DEMİREL ÖNLEDİ
1995 yılında Azerbaycan’da darbe girişimi yaşanmış ve olaya bazı Türk vatandaşları da karışmıştı. Başbakanlık Teftiş Kurulu raporuna da giren olayda, Haydar Aliyev’in devrilerek yerine Elçibey’in getirilmesi amaçlanmıştı. Süleyman Demirel ise MİT’in kendisine bu girişimi haber vermesi üzerine, 10 Mart 1995'te Haydar Aliyev'i ikaz ederek girişimi önlemişti.
Başbakanlık raporunda darbe girişiminin içinde, Devlet eski Bakanı Ayvaz Gökdemir ile, Din Hizmetleri müşaviri Abdülkadir Sezgin, Kültür müşaviri Acar Okan ve Kamil Yüceoral, MİT temsilcisi Ertuğrul Güven, MİT ve TİKA görevlisi Ferman Demirkol, eski Cumhurbaskanı Muttalibov, eski Basbakan Huseyinov ve OMON birlikleri komutanı Cevadov’un yer aldığı öne sürülmüştü.

GAZETEPORT



Bu haber 1,992 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,822 µs