En Sıcak Konular

Ve komutan kavgayı seçti

21 Şubat 2011 09:06 tsi
Ve komutan kavgayı seçti 'Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in bazı komutanları koluna takarak Hasdal askeri cezaevinde Balyoz sanıklarını ziyarete gitmesi gösteriyor ki, ayarı bozulan sadece CHP ve ABD değilmiş.'

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in bazı komutanları koluna takarak Hasdal askeri cezaevinde Balyoz sanıklarını ziyarete gitmesi gösteriyor ki, ayarı bozulan sadece CHP ve ABD değilmiş.

Mahalle baskısına maruz kalan ve hatta istifa seçeneği masasında bulunan Işık Paşa’nın izlediği bu yöntem, “hükümetle ya kavga et ya istifa et” diyen genç subaylara yönelik “kavgayı seçtim” mesajı gibi geldi bana.

Çünkü: Hasdal ziyareti bir meydan okumadır, sözsüz muhtıradır. Ayrıca, adil yargılamayı etkileme suçu işlenmiştir. Nüfuz kullanma gücü bulunan komutanların, tutuklu paşaları ziyareti, “insani” ambalajına sarılarak pazarlanamaz.

Aynı şekilde Başbakan da Cumhurbaşkanı da Hasdal’a veya yargılaması süren başka tutukluların kaldığı cezaevine gitseydi aynı ağır eleştirileri onlara da yöneltirdik. Kaldı ki, Balyoz’da ilk tutuklamaların başladığı günlerde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın Çankaya’da bir araya gelmesine tepki göstermiş birisiyim.

Buna rağmen itiraz edenlere, hatta komutanlara, 28 Şubat sürecinde Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız’ın cezaevinde ziyaretine giden Adalet Bakanı Şevket Kazan’a yönelik ağır eleştirileri hatırlatmak isterim. Bu ziyaret, 28 Şubat’ın gerekçeleri arasında gösterilmişti.

Demokratik evrilme

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel’in bu ziyarete eşlik etmemesi de komutanlar arasında görüş ayrılıklarının bulunduğunu gösteriyor.

Daha doğrusu, yürekleri yansa bile hala hukuka saygı duyan komutanların varlığını göstermesi bakımından dikkat çekici bir gelişmedir. Aynı zamanda TSK için bir kırılma anıdır, demokratik bir evrilmedir.

Keşke hukuka saygıyı diğer komutanlar da gösterseydi. Tabi, sorunun bir de başka bir boyutu var.

Ahmet Altan’ın dün köşesinde yer verdiği gibi, generaller “yolsuzluk” veya “zimmete para geçirmek” suçundan sanık olsalardı, komutanlar, “insani” diyerek ziyaretlerine gider miydi? Misal, kuvvet komutanı emekli oramiral İlhami Erdil...

Yüzüne bakan olmadı. Çünkü bu suç, yüz kızartıcı bir suçtur. Sorun, darbe suçunun “yüz kızartıcı” sayılmamasıdır. Anıtkabir’de Atatürk’ün karşısına çıkabilecek yüzü kendilerinde bulabiliyorlar.

Şamil Tayyar / Star

Devamı için tıklayın



Bu haber 1,323 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,378 µs