En Sıcak Konular

Bakan Eker'den çiftçiye müjde

20 Şubat 2011 13:31 tsi
Bakan Eker: Çiftçilere 1.5 milyar lira hibe destekleme vereceğiz...

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2011-2015 döneminde tarım sanayi entegrasyonunu sağlamaya yönelik proje ile 1.5 milyar lire hibe destekleme vereceklerini söyledi.

Bakan Eker, Adana'da Çiftçiler Biriliği'ni ziyaret etti. Burada tarım alanında yapılan yatırımları değerlendiren Bakan Eker, cumhuriyet tarihinde ilk defa tarım sanayi entegrasyonunu sağlamaya yönelik bir destekleme projesi hayata geçirdiklerini, bu proje sayesinde 30 bin kişiye iş imkanı sağladıklarını aktardı.

Kırsal kalkınma ile birlikte gerek bitkisel gerek su gerekse de hayvansal ürünlerinin işlenmesine, paketlenmesine ve ambalajlanmasına dönük tarıma dayalı sanayi tesisi kuranlara yüzde 50 hibe destek verdiklerini hatırlatan Bakan Eker, "2006 yılından bu yana Türkiye'ye 3 bin tesis kazandırdık. Bu tesisler şu anda faal çalışıyor. Adana'da, Mersin'de, Hatay'da, Muğla'da kısacası Türkiye'nin 81 ilinin tamamında bu tesisler var. Kiminde 30 kiminde 60 kişi çalışıyor. Toplamda 30 bin kişiye istihdam sağlandı. Bunlar tarımsal ürünleri alıp işliyor, paketliyor, ambalajlıyor; bunu ya yarı ya da tam mamul sanayi ürünü hale getiriyor. Bununla hem çiftçimizin ürünü değerlendirilmiş oluyor, hem istihdam sağlanıyor hem de ekonomiye katkı sağlanıyor." dedi.

Proje kapsamında şu ana kadar yatırımcılara 566 milyon lira hibe desteği sağladıklarına dikkat çeken Eker, "2011 - 2015 yıllarında da ikinci devre olarak devam edecek. Bunun içinde 1.5 milyar lira tekrar bu tür yatırımların desteklenmesi için ayırdık. 500 bin liralık yatırımın sermayesinin yüzde 50'sine ortak oluyoruz, kârın tamamı sanayicinin. Amacımız köyde yaşayan kardeşimizi çiftçi, çiftçiyi aynı zamanda yatırımcı hale getirmek. Meyvelerini de aldık. Hem Türk tarım sektörüne hem de Türk ekonomisine müthiş katkı sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Bu tesislerin desteklenmesi için ilk etapta destekleme için 1.1 milyar lira baz aldıklarına işaret eden Eker, "566 milyon lira hibe verdik. 566 milyon lira da yatırımcı koyuyor. Toplamda 1 milyar 100 milyon lira tutarında yatırım oluyor. Gerçekte bu miktar daha fazla. Biz 500 bin liranın yarısını ödediğimiz için bazı yatırımlar bu miktarın üzerine çıkıyor. Hesaplamalarımıza göre bu destekleme ile yapılan yatırım 2 milyar liraya ulaştı." şeklinde konuştu.

 cihan

 




Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,044 µs