En Sıcak Konular

HSYK, kesin aday listesini açıkladı

20 Şubat 2011 11:16 tsi
HSYK, Yargıtay ve Danıştay üyelik seçimleri için açıkladığı geçici aday listesini kesinleştirdi.

Yargıtay için 4 bin 984 aday, Danıştay için ise 544 aday üyelik seçiminde yarışacak. HSYK, boş bulunan üyeliklerle birlikte Yargıtay ve Danıştay'a 227 yeni üye seçecek. 16'sı kadın toplam 42 kişi bu seçimlerde aday olmayacaklarını HSYK'ye bildirdi.

Adalet Bakanlığı tarafından yargıdaki iş yükünü azaltmak amacıyla hazırlanan kanun kapsamında HSYK Genel Kurulu'nun 15.02.2011 gün ve 84 sayılı kararı ile 6110 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında Yargıtay ve Danıştay'da boş bulunan üyelikler için seçim çalışması başlattı. HSYK, Yargıtay üyelerinin niteliklerini ve seçimini düzenleyen Yargıtay Kanunu'nun 29'uncu maddesi ile Danıştay üyelerinin niteliklerini düzenleyen Danıştay Kanunu'nun 8'inci maddesinin 2'nci fıkrasında öngörülen "Birinci sınıfa ayrıldıktan sonra en az 3 yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş" tüm adli ve idare yargı hâkim ve cumhuriyet savcılarının aday adayı listesini açıkladı. HSYK, bu şekilde belirlenen Yargıtay'dan 5024 adayın, Danıştay'dan 552 adayın taslak listesini yayımladı. Listede olması gerektiği halde adı olmayanlar ile listede adı yer aldığı halde, bu seçim için aday olmak istemeyenlerin buna ilişkin taleplerini 17 Şubat 2011 tarihine kadar HSYK Genel Sekreterliği'ne bildirmeleri istendi.

HSYK Genel Kurulu'nun, Yargıtay ve Danıştay'da boş bulunan ve 6110 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ihdas edilen üye kadrolarına seçim yapılması hakkındaki 15.02.2011 gün ve 84-85 sayılı kararları gereğince, aday listelerinin yayımlanmasına ilişkin 15.02.2011 tarihli duyuru üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreterliği'ne iletilen talepler değerlendirilerek aday listeleri kesinleştirildi. Bu kapsamda yapılacak seçimlerde Yargıtay için 4 bin 984 aday, Danıştay için ise 544 aday üyelik için yarışacak. Seçim sürecinin sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi, adaylara ait sicillerin daha sağlıklı bir şekilde incelenebilmesi, aralık ayından bu yana yürütülen çalışmaların sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için seçimler sonuçlanıncaya kadar kurula ziyaretçi kabul edilmemesine karar verildi.

OSMAN KAÇMAZ VE İLHAN CİHANER YARGITAY ÜYELİK ADAYI

HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay üyeliği seçimi için açıkladığı kesin aday listesinde dikkat çekici isimler de yer alıyor. Yargıtay üyelik adayı için SincanAğır Ceza MahkemesiBaşkanı Osman Kaçmaz bulunuyor. CumhurbaşkanıAbdullah Gülve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yargılanmasını istemesiyle gündeme gelen Kaçmaz, en son başörtüsü yasağına ilişkin bir yazı gönderen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın da yargılanmasını talep etmişti.

Yargıtay üyeliği için aday olanlardan biri de eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner. Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde "Görevi kötüye kullanma, evrakta sahtecilik ve terör örgütü üyesi olma" iddiasıyla yargılanmasına devam edilen Cihaner, şu anAdanaCumhuriyet savcısı olarak görev yapıyor.

Bir diğer aday ise Oktay Kuban. Ergenekon ve Balyoz davalarında tahliye kararları veren Hakim Oktay Kuban, isteği doğrultusunda HSYK kararı ile Eskişehir'e atanmıştı.

Yargı derneklerinden de Yargıtay için üyelik başvuruları oldu. YARSAV Başkanı ve Yargıtay Tetkik Hakimi Emine Ülker Tarhan da üyelik için aday olanlardan. Demokrat Yargı'dan Kemal Şahin aday olurken; eski DGM Savcısı veAnkaraCumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel de üyelik için aday.

Ergenekon Davası Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, Gölcük'te Balyoz belgelerini bulan özel yetkili savcı Fikret Seçen, Kozmik Oda'da arama yapan Hâkim Kadir Kayan, KPSS'deki kopya iddialarını soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan, İrtica ile Mücadele Eylem Planı soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları Mehmet Murat Yönder ve Ercan Şafak ile Cihaner'in yargılandığı Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki soruşturmayı yürüten Başsavcıvekili Taner Aksakal gibi isimler bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe giren Yargıtay ile Danıştay'da daire ve üye sayısını artıran yasaya göre, Yargıtay'da 32 olan daire sayısı 38'e, Danıştay'da 13 olan daire sayısı 15'e çıkarıldı. Buna göre, Danıştay 14'ü dava, biri idari daire olmak üzere 15 daireden oluşacak. Yargıtay'ın üye sayısı 250'den 387'ye, Danıştay'a da ise 95'ten 156'ya çıkarılıyor.

cihan

 



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,208 µs