En Sıcak Konular

'20 yıldır 6'dan büyük deprem olmaması iyi değil'

19 Şubat 2011 15:35 tsi
'20 yıldır 6'dan büyük deprem olmaması iyi değil' Türk Kızılayı Afet ve Acil DurumYönetimi Başkanlığı Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, İzmir'de engelli vatandaşlara ve ailelerine deprem tedbirlerini anlattı.

 Işıkara, "İzmir'de 1992'den bu yana 6'nın üzerinde bir deprem yok. Bu iyi bir şey değil. Dolayısıyla bu büyüklükte bir depreme hazır olmalı. İzmir, deprem master planı ve deprem senaryosunu yapan ilk il. Depremden sonra ne yapılacağı bilgisi var. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi bu bilgileri tekrarlamalı." dedi.

Prof. Dr. Işıkara, Türk Kızılayı İzmir Şubesi'nce düzenlenen "Engelilerin Afete Hazırlanması" konulu seminere konuşmacı olarak katıldı. Hem görme hem de işitme engelliler için çevrilen seminerde İzmirlileri uyardı. Türkiye'de engellilere yönelik böyle bir organizasyonun ilk defa yapıldığını söyleyen Işıkara, "Bunlar bizim vatandaşımız değil mi? Bu toplantı, devlete örnek olsun. Devletime saygılıyım ama bu insanlar afette ne yapar diye hiç akıllarına gelmedi mi?" şeklinde konuştu.

Ahmet Mete Işıkara, depreme hazırlığın küçük adımlarla başladığını ve bunların çok önemli olduğunu vurgulayarak, engellilerin afet anında yardıma ihtiyacı olup olmadığını kontrol edecek üç kişilik "kişisel destek ağı" oluşturuflması gerektiğini anlattı: "Bedensel engelli vatandaşlara giriş katlarında daire verilsin ve rahatlıkla girip çıkmaları sağlansın. İstanbul'da görme engelliler okulunda, 4. katta yatırıldıklarını söylemiştim. Deprem sırasında o şokla binayı nasıl terk edebilirler? Onlar giriş katında yatırılsın. Zihinsel engelliler de en zor gruplardan. Belli hareketlerin ısrarla ve defalarca tekrarlanması gerek. İşitme engelliler, hareket edebildikleri ve görebildikleri için daha rahat. Onlar da isteklerini iletebilmek için mutlaka yanlarında kâğıt ve kalem bulundurmalı."

Seminere katılımın az olmasından dolayı üzüldüğünü ifade ederek, İzmir Valiliği ve Kızılay'ın geniş katılımlı bir toplantı daha düzenlemesini isteyen Prof. Dr. Işıkara, gazetecilerin sorularını da cevapladı.



Bu haber 1,072 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,519 µs