En Sıcak Konular

Dünya ekonomisini Sarkozy kurtarıyor

19 Şubat 2011 15:24 tsi
Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, G-20 başkanlığını yürüteceği bu yıldünya ekonomisini kurtarmaya niyetlendi.

 Beş maddelik geniş çaplı bir reform planı hazırlayan Sarkozy, bugün 20 ülkeden maliye bakanlarının ve merkez bankası yöneticilerinin katılacağı Paris’teki zirvede start verecek.

Son olarak Güney Kore’nin Seul kentinde yapılan zirveden sonra sesi sedası duyulmayan G-20’den Sarkozy’nin başkanlığında da çok fazla bir ilerleme beklenmiyor. G-20 zirvesine ev sahipliği yapan Fransız Maliye Bakanı Christine Lagarde, zirve öncesi yaptığı açıklamada önce ticaretteki dengesizlikleri belirleyecek ölçülerin yeraldığı bir liste yapılmasını, sonra da ölçümlerin yapılması için bir metodun geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Yirmi ülkenin maliye bakanları Kasım ayında Cannes şehrinde yapılacak devlet başkanları ve başbakanlar zirvesine eli boş gitmemek için bir dizi görüşmeler yaparak çözüm yolları arayacaklar.

SARKOZY'NİN BEŞ MADDESİ

1- Yeni bir para kur sistemi; Sarkozy Doların ve Çin para politikasının dünya ekonomisi üzerindeki dominant tutumuna karşı mücadele etmek istiyor. Bunun için, birkaç uluslararası para değeri üzerine kurulmuş yeni bir kur sisteminin oluşturulması gerektiğini düşünüyor.

2- Dengesizliklerin ortadan kaldırılması; Çeşitli ülkeler arasındaki ekonomik dengesizlikler Avro bölgesinin de istikrarsızlığına neden oluyor. İhracat fazlalıkları yüzünden özellikle Çin ve Almanya zor durumda bulunuyor. Her iki ülke de uluslararası iç tüketimde öngörülen şartlara karşı direniyorlar. Sarkozy’nin planına göre ekonomik dengesizliklerin tesbitinde 6 ölçü kullanılacak. Bunlar: Verim bilançosu, bütçe açığı, toplam devlet borcu, döviz kuru, hazine rezervleri ve özel tasarruf miktarları.

3- Hammade piyasasında istikrarın sağlanması; Sarkozy, spekülasyoncuların hammadde fiyatlarını arttırmalarını engellemek için devletlerin müdahale etmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak gelişmekte olan ülkeler hammadde piyasasında devlet müdahalelerinin çok fazla olmasını istemiyor.

4- Finans piyasalarına ayar; Özellikle mali piyasalardaki krizden sonra alınan kararların uygulanması. Ulusal yönetimlerin bankaların öz sermayeleri konusunda daha sert uygulamalar yapması.

5- İklim korumasının finansmanı; Almanya ile Fransa 2009’da Kopenhag’da alınan karar gereği iklim koruması için belirlenen 100 Milyar Dolar’ın finans piyasalarındaki para transferlerinden alınacak vergilerle temin edilmesini istiyor. Ancak bu talep son yapılan G-20 zirvesinde kabul edilmemişti. İki ülke hava ve deniz taşımacılığından alınacak vergilerin de iklim koruma kasasına akmasını istiyor.



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,635 µs